"Το κρέας δικό σου, τα κόκαλα δικά μου, μην τον λυπάσαι, δέρνε τον, κάμε τον άνθρωπο" λέει ο πατέρας του μικρού ήρωα και μαθητή στην "Αναφορά στο Γκρέκο".
Το κείμενο είναι αυτοβιογραφικό, έτσι ο μικρός που παραδίνεται στα χέρια του δασκάλου δεν είναι άλλος από τον Νίκο Καζαντζάκη, που υπήρξε κι αυτός θύμα των αυταρχικών μεθόδων που εφαρμόζονταν στα ελληνικά σχολεία από συστάσεως νεοελληνικού κράτους, μέχρι και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.
Οι μαθητές φτωχοί, ανυπόδητοι, πεινασμένοι, φοβισμένοι, χωρίς μέσα και ευκολίες.
Σ' άλλο σημείο του ίδιου βιβλίου, όταν ο ήρωας φοιτά στην Τετάρτη τάξη ( το δημοτικό τότε ήταν τετρατάξιο), φτάνει από την Αθήνα ένας σπουδαγμένος, όπως έλεγαν, δάσκαλος που φέρνει μαζί του τη Νέα Παιδαγωγική.
Έτσι ο ήρωας αποφασίζει να ρωτήσει, γιατί δεν πάει στο σχολείο τους η Παιδαγωγική και τότε ο παιδαγωγός δάσκαλος, που "μυγιάζεται", αρπάζει το βούρδουλα και εφαρμόζει τις κατ' ευφημισμό παιδαγωγικές μεθόδους του.

Θυμάμαι τη μάνα μου να λέει ότι στο δημοτικό ήταν σημαιοφόρος, όχι γιατί έπαιρνε τα γράμματα, αλλά γιατί ο θείος της ήταν δάσκαλος στο ίδιο σχολείο και ότι κατά τη γνώμη της χατιρικά της έδιναν τη σημαία, πράγμα που δείχνει και τις διακρίσεις που γίνονταν.
Οι κοινωνικές διακρίσεις και διαχωρισμοί ανάλογα με το επάγγελμα του πατέρα δεν ήταν σπάνιοι, εξάλλου τα παιδιά των δικηγόρων, γιατρών, αξιωματικών κλπ εκείνη την εποχή ήταν μετρημένα στα δάχτυλα. Οι πολλοί είχαμε γονείς τεχνίτες, εμπόρους, εργάτες, αγρότες, άντε και δημόσιους υπάλληλους.
Από τη δεκαετία του '80 και μετά ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού σχολείου ακολουθεί πιο γρήγορους ρυθμούς, οι αυστηρές, αντιπαιδαγωγικές μέθοδοι εγκαταλείπονται και πλέον αποτελούν σπάνια και μεμονωμένα περιστατικά.
Το φωτογραφικό υλικό είναι της Βούλας Παπαϊωάννου, του Δημήτρη Χαρισιάδη κ.α.
Ματίνα Γκούτζιου