Ενδιαφέροντα από την Ελλάδα καί τον κόσμο

Οι άγνωστες πτυχές του αρχαιότερου μαντείου της Ελλάδας και τα μυστικά που κρύβει!

2014-07-06 00:44

http://www.schizas.com/site3/images/stories/archeologia/dodoni-20100121.jpg

Είναι γνωστό ό,τι οι ιεροί αρχαίοι χώροι κρύβουν πολλά μυστικά, το ίδιο ισχύει και για το αρχαιότερο μαντείο της Ελλάδας, το μαντείο της Δωδώνης. Κάποια από αυτά έχουν αποκαλυφθεί και άλλα όχι. Γιατί, όμως, οι θνητοί που πήγαιναν να ζητήσουν χρησμό έπρεπε να είχαν νηστέψει τρεις μέρες, να είχαν καθαριστεί στην πηγή της Δωδώνης..

Ταξιδεύοντας κανείς στην ιστορική Ήπειρο, δεκαοκτώ χιλιόμετρα απ' τα Ιωάννινα, στους πρόποδες του βουνού Τόμαρος, θα δει ότι βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλεως Δωδώνης. Μέχρι το 1876 η τοποθεσία της Δωδώνης, της περίφημης για το μαντείο της, δεν ήταν γνωστή, γιατί οι Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι και ιστοριογράφοι την τοποθετούσαν σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου. Στη σημερινή θέση της νόμιζαν ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη της Πασσαρώνας, η πρωτεύουσα τη Μολοσσίας.
Ωστόσο, από τις ανασκαφές όμως που έγιναν εκεί, για πρώτη φορά στα 1878 από τον Κ. Καραπάνο, διαπιστώθηκε ότι σε εκείνη την τοποθεσία βρισκόταν η περίφημη Δωδώνη με το μαντείο της που ο Ηρόδοτος το θεωρεί το αρχαιότερο μαντείο της Ελλάδας!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλές γνώμες και υποθέσεις υπάρχουν για την προέλευση του ιστορικού ονόματος «Δωδώνη». Άλλοι νομίζουν ότι προέρχεται από το Δία, άλλοι από τη Δωδώνη, μια νύμφη του Ωκεανού, άλλοι από τον ποταμό Δώδωνα της Ηπείρου, άλλοι απ' τη λέξη "Δωδώ" που σημαίνει "μπουμπουνητό" και άλλοι από το ρήμα δίδωμι, επειδή η πεδιάδα της Δωδώνης ήταν πλούσια και εύφορη.
Αναμφισβήτητο, όμως, είναι το γεγονός ότι η Δωδώνη έγινε γνωστή για το αρχαιότατο μαντείο της που αναφέρεται στον Όμηρο και στον Ηρόδοτο και είχε τεράστια φήμη και τιμόταν πολύ. Τόση ήταν η δόξα του ώστε και όταν ακόμα εμφανίστηκε το Μαντείο των Δελφών, το μαντείο της Δωδώνης δεν έχασε τίποτα απ' τη φήμη του.

Βεβαίως, το ερώτημα για την έναρξη και την πρώιμη φάση της λατρείας στη Δωδώνη δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, όμως, τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης πιστοποιούν τη συνεχή λατρεία στο χώρο ήδη από την εποχή του χαλκού!

Ελλοί Ή Σελλοί

Σύμφωνα με διάφορες γνώμες, το μαντείο χτίστηκε από τους Ελλούς ή Σελλούς, που απ' αυτούς προήρθε το όνομα Ελλάδα. Πώς ιδρύθηκε, όμως, το μαντείο;

Για την ίδρυση του μαντείου υπάρχουν διάφορες παραδόσεις. Δυο τρυγόνια έφυγαν από την Αίγυπτο. Το ένα από αυτά στάθηκε στην έρημο της Λιβύης, όπου χτίστηκε το μαντείο του Δία Άμμωνα, ενώ το άλλο ήρθε και κάθισε στη γέρικη βελανιδιά της Δωδώνης όπου ιδρύθηκε το Μαντείο της Δωδώνης κι εκεί όπου λατρευόταν ο Δίας και η γυναίκα του Διώνη.

Οι θνητοί που πήγαιναν να ζητήσουν χρησμό έπρεπε να είχαν νηστέψει τρεις μέρες, να είχαν καθαριστεί στην πηγή της Δωδώνης και να είχαν χαράξει την παράκλησή τους σε μια πλάκα από μόλυβδο.
Γιατί, όμως, όλα αυτά;
Είναι γνωστόν, ότι η Πυθία, καθισμένη κάτω από την ιερή βαλανιδιά, έδινε το χρησμό. Οι ιερείς, για να μαντέψουν το θέλημα του Δία, παρακολουθούσαν το πέταγμα των περιστεριών, το θρόϊσμα των φύλλων της "φηγού δρυός" καθώς και το χαλκείο. Το χαλκείο ήταν μια χάλκινη καμπάνα που χτυπούσε όταν από τον αέρα, κουνιόταν το μαστίγιο που κρατούσε ένα μικρό άγαλμα παιδιού.

Φώς Στο Σκοτάδι;

Η Δωδώνη, όπως είπαμε, ανήκει στα αρχαιότερα και σεβαστότερα μαντεία του αρχαιοελληνικού κόσμου. Στον Όμηρο αναφέρεται δύο φορές: α) όταν ο Αχιλλεύς απευθύνεται στον Δωδωναίο Δία υπέρ του φίλου του Πατρόκλου {Ιλιάδα, Β 233) και β) όταν ο Οδυσσέας επισκέπτεται το μαντείο {Οδύσσεια, Ξ 327).

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο οποίος παραδίδει τον ιδρυτικό μύθο, η λατρεία έφθασε στη Δωδώνη από την Αίγυπτο, γιατί όπως πληροφορήθηκε από τους ιερείς του ναού του Άμμωνα Δία στις Θήβες της Αιγύπτου, οι Φοίνικες άρπαξαν από το ναό δύο ιέρειες και τη μία την πούλησαν στη Λιβύη, όπου ίδρυσε το μαντείο του Άμμωνα Δία, και την άλλη στην Ελλάδα, όπου ίδρυσε το ιερό του Δωδωναίου Δία στη Θεσπρωτία. Προσθέτει, όμως, ότι κατά την επίσκεψη του στη Δωδώνη, οι ιερείς και οι ιέρειες του ιερού, του αφηγήθηκαν ότι από τις Θήβες της Αιγύπτου έφυγαν δύο μαύρα περιστέρια και όχι ιέρειες. Εκείνο που ήρθε στην Ήπειρο κάθισε πάνω στη φηγό (βαλανιδιά) και με ανθρώπινη φωνή είπε ότι εκεί έπρεπε να ιδρύσουν μαντείο στον Δία!

Ναι, αλλά της τοπικής παράδοσης υπάρχουν πολλές ερμηνείες. Κατά τον ίδιο τον Ηρόδοτο, η ιέρεια των Θηβών, όταν ήλθε στη Δωδώνη, ίδρυσε το μαντείο και μόλις έμαθε ελληνικά, εξήγησε στους Δωδωναίους τη λειτουργία του. Οι Δωδωναίοι τότε αποκάλεσαν τη γυναίκα «περιστέρα» (πελειάδα), γιατί μιλούσε ακατανόητα και έμοιαζε με πουλί, και «μέλαινα», γιατί ήταν Αιγύπτια.

Ο Στράβων. όμως, δίδει τελείως διαφορετική ερμηνεία. Κατ' αυτόν, οι Μολοσσοί ονόμαζαν τις γριές γυναίκες πελίες και τους γέρους πελίους, όπως τα περιστέρια. Από την ομωνυμία αυτήν, προέκυψε η σύγχυση της τοπικής παράδοσης.

Αλλά και τα περιστέρια του Ηροδότου δεν είναι άσχετα, γιατί είναι το ιερό σύμβολο της Μεγάλης Θεάς, της θεάς Γης, που πρωτολατρεύτηκε στη Δωδώνη. Ήδη σε νόμισμα από τη Δωδώνη, που χρονολογείται στο 300 π.Χ., παριστάνεται η ιερή φηγός με τρία περιστέρια, σύμβολο της θεάς Γης. Είναι η επιφάνεια της θεάς σε μορφή περιστεριού.

Άλλοι πάλι πιστεύουν, ότι η λατρεία του Δωδωναίου Δία και η ίδρυση του ιερού, προήλθε από πρωτόγονους που απέδωσαν θεία δύναμη στη φηγό. Σύμφωνα με ερμηνεία του Kern, για να αναφέρουμε μιαν από τις νεότερες ερμηνείες, θα λατρευόταν εδώ κατά την αρχαιότητα τοπικός θεός, που ταυτίστηκε με τον Πανελλήνιο Δία και ονομάστηκε Νάϊος.

Μήπως, λοιπόν, είχε δίκιο η γνωστή Ελληνίδα χορογράφος Μαρία Χορς, που είπε σε τηλεοπτική εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα (Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2006) ότι οι «λαλούσες βελανδιές» είναι μία πραγματικότητα διότι το σφύριγμα του αέρα ανάμεσα στα φυλλώματα σου δημιουργούν μία αίσθηση γλωσσολαλιάς;

Μήπως, λοιπόν, στο ιερό της Δωδώνης είχαμε μία προλείανση του εδάφους για την Έλευση του Ενός και Αληθινού Θεού στην ανθρωπότητα;

Ρωτάμε: Μήπως;

Τόμουροι Και Υποφήτες .

Χάριν της ιστορίας να πούμε, ότι, σύμφωνα με τον Όμηρο, στο μαντείο της Δωδώνης υπηρετούσαν από τους αρχαιότατους χρόνους, οι Τόμουροι ή Υποφήτες (Οδύσσεια, Β 403), που καλούνταν και Σελλοί ή Ελλοί, χωρίς το όνομα αυτό να σημαίνει μόνο τους ιερείς, αλλά και τους κατοίκους.
Βεβαίως όλα αυτά τα αναφέρουμε στον πρώτο τόμο της τριλογίας μας «Οι Προφητείες του Ελληνισμού» («Λάλον Ύδωρ»). Ωστόσο, όταν κατά τον 8ο αιώνα π.Χ., καθιερώθηκε στο ιερό και η λατρεία της Διώνης, τότε προστέθηκαν και οι γυναίκες ιέρειες, που ονομάζονταν «πελείαι, ή πελειάδες, ή προφήτιδες» και οι οποίες αριθμητικά ήταν τρεις: 1) Προμένεια, 2) Τιμαρέτη και 3) Νικάνδρη. Έργο των ιερέων και ιερειών ήταν η εξήγηση των προφητικών σημείων της φηγού ή των προφητικών μέσων και η σύνταξη των σχετικών απαντήσεων.

Μη λησμονήσουμε να πούμε, ότι οι χρησμοί, στους παλαιότερους χρόνους, δίνονταν (Οδύσσεια, Ξ 327 και Τ 296 κ.ε.) από τον ψίθυρο των φύλλων της ιερής βαλανιδιάς!

Άλλος τρόπος μαντείας ήταν το πέταγμα και οι κρωγμοί των περιστεριών, που φώλιαζαν στη φηγό, ενώ στη μεθομηρική παράδοση, αναφέρεται και ο ήχος των λεβήτων με τους τρίποδες που περιστοίχιζαν το ιερό δέντρο, τουλάχιστον από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Αργότερα, όπως αναφέρει ο Στράβων (C, 329), ήταν το χαλκείο που αποτελείτο από δύο κιονίσκους. Στον έναν υπήρχε χάλκινος λέβητας και στον άλλο χάλκινο άγαλμα παιδιού, που κρατούσε μαστίγιο με τρεις αλυσίδες, αναθημάτων Κερκυραίων. Το μαστίγιο αυτό εκινείτο από τον άνεμο, χτυπούσε στο λέβητα και προξενούσε ήχο, από τον οποίο χρησμοδοτούσαν οι ιερείς. Από δω προήλθαν και οι παροιμίες «Δωδωναίο χαλκείο» και «Κερκυραίων μάστιγξ», που λέγονται για τους φλύαρους ανθρώπους.

Οι ερωτήσεις χαράσσονταν στη μαλακή επιφάνεια των μολύβδινων ελασμάτων, που είχαν σχήμα ορθογώνιο ή ταινίας. Οι απαντήσεις δίνονταν συνήθως προφορικά και σπανιότερα ήταν γραμμένες στην άλλη πλευρά του ελάσματος, συνήθως με ένα ναι ή ένα όχι.

Ο Έλλην αρχαιολόγος Κ. Καραπάνος είχε βρει 86 τέτοιες χρηστήριες επιγραφές, αλλά μετά τις ανασκαφές στην περιοχή ο αριθμός ανήλθε σε αρκετές εκατοντάδες.

Χαρακτηριστικό της λατρείας στη Δωδώνη είναι ότι ο Δίας είχε εδώ την επίγεια κατοικία του- ήταν ο Νάϊος θεός που κατοικούσε στη φηγό και στην ιερή οικία. Γύρω του κατοικούσαν οι προφήτες, οι Σελλοί, οι οποίοι κατά παλαιά θρησκευτική συνήθεια, δεν έπλεναν τα πόδια τους (ανιπτόποδες) και κοιμούνταν καταγής (χαμαιεύναι), για να βρίσκονται σε επαφή με τη γη, απ' όπου αντλούσαν τη μαντική τους δύναμη.

Κάποια στιγμή, βεβαίως ήρθε και η παρακμή της Δωδώνης, που άρχισε στα 221 π.Χ., όταν ο στρατηγός Δωρίμαχος την κατάστρεψε, επειδή οι Ηπειρώτες είχαν συμμαχήσει με τους Μακεδόνες και τους Αχαιούς. Δεύτερη καταστροφή έπαθε η Δωδώνη στα 168 π.Χ. από το Ρωμαίο Αιμίλιο Παύλο και τελειωτικά πια καταστράφηκε στα χρόνια του μιθριδατικού πολέμου από τους στρατιώτες του Μιθριδάτη, του βασιλιά του Πόντου.

 

Παρασκευή Κολοβού η Ελληνίδα ερευνήτρια του Χάρβαρντ που δίνει πίσω την όραση σε τυφλούς! -

2014-07-06 00:28

https://olympiada.files.wordpress.com/2014/07/20140705-085059-31859920.jpg

Η Ελληνίδα Παρασκευή Κολοβού θεωρείται η ελπίδα της οφθαλμολογίας, αφού μαζί με συναδέλφους της από την… επιστημονική ομάδα του Χάρβαρντ κατάφερε να αναγεννήσει τον κατεστραμμένο κερατοειδή χιτώνα, χάρη σε μια νέα τεχνική με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων.

Οι ερευνητές μεταμόσχευσαν τα κατάλληλα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε τυφλά ποντίκια και δημιούργησαν πλήρως λειτουργικούς κερατοειδείς 
χιτώνες, που βελτίωσαν την όραση των πειραματόζωων.
Όπως ανακοίνωσαν, η μέθοδός τους μπορεί μια ημέρα να αποκαταστήσει την όραση σε άτομα που την έχουν χάσει λόγω τραυματισμών και εγκαυμάτων.


Το επίτευγμα ανήκει σε επιστήμονες του Ινστιτούτου Βλαστικών Κυττάρων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Θεραπευτηρίου Οφθαλμολογίας και Ωτορινολαρυγγολογίας της Μασαχουσέτης και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Μάρκους Φρανκ. Να σημειωθεί ότι μέλος της ερευνητικής ομάδας ήταν και η ελληνίδα ιατρός και μεταδιδακτορική ερευνήτρια Παρασκευή Κολοβού. Μια ομάδα βλαστικών κυττάρων στα μάτια μας επιδιορθώνει και ανανεώνει κάθε λίγες εβδομάδες τον κερατοειδή χιτώνα. Χωρίς αυτά τα βλαστοκύτταρα, ο κερατοειδής (η διαφανής μεμβράνη που καλύπτει την κόρη του ματιού) θα θόλωνε και η όρασή μας θα μειωνόταν.

Η καταστροφή αυτών των ζωτικών κυττάρων λόγω αυτοάνοσης πάθησης, εξωτερικής μόλυνσης ή τραυματισμών (π.χ. από χημική ουσία) είναι από τις πιο κοινές αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως.
Μέχρι σήμερα είχε αποδειχτεί πάρα πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να απομονωθούν αυτά τα βλαστικά κύτταρα τα οποία είναι κρυμμένα σε μια μήτρα άλλων δομών στον πρόσθιο θάλαμο του οφθαλμού – στο σημείο όπου ο κερατοειδής χιτώνας ενώνεται με τον σκληρό χιτώνα (το λευκό του ματιού).
Τώρα, για πρώτη φορά, όχι μόνο αυτό κατέστη εφικτό (με τη βοήθεια ενός μορίου-δείκτη, της πρωτεΐνης ΑΒCB5), αλλά επιπλέον αξιοποιήθηκαν τα συγκεκριμένα κύτταρα του πρόσθιου θαλάμου για να αναγεννηθεί ένας κατεστραμμένος ανθρώπινος κερατοειδής.


Υπογραμμίζεται ότι η ΑΒCB5 είχε εντοπιστεί εδώ και καιρό σε κύτταρα άλλων οργάνων, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε στα κύτταρα του πρόσθιου θαλάμου του οφθαλμού επιτρέποντας στους ειδικούς να τα απομονώσουν.

Όπως είπε ο Μάρκους Φρανκ, το επόμενο βήμα θα είναι να εξελιχτεί η τεχνική, έτσι ώστε να αποτελέσει μια θεραπεία για τον άνθρωπο, κάτι πάντως, που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, έως ότου γίνουν και οι αναγκαίες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Το επίτευγμα δημοσίευεται στην επιθεώρηση «Nature».
 

 

 

πηγή - hellas-now.com

Αυτός είναι ο πιο μοναχικός άνθρωπος του κόσμου -Ζει σε έναν βράχο στο τέρμα του πουθενά [εικόνες]

2014-07-05 22:01

Αυτός είναι ο πιο μοναχικός άνθρωπος του κόσμου -Ζει σε έναν βράχο στο τέρμα του πουθενά [εικόνες]

Καλές οι ήρεμες διακοπές, αλλά υπάρχουν και οι μόνιμες διακοπές για τους ερημίτες. Οι ήσυχες ημέρες στο νησί Rockall είναι τόσο ήσυχες που μόνο ένας άνθρωπος θα μπορούσε να αντέξει εκεί. Κι όμως, υπάρχει ένας τέτοιος: ο πιο μοναχικός άνθρωπος στον κόσμο.

Πρόκειται για τον 39χρονο Νικ Χάνκοκ που για χάρη της φιλανθρωπικής δράση του θέλει να σπάσει το ρεκόρ παραμονής στο συγκεκριμένο νησί, ανήκει στη Σκωτία αλλά είναι πολύ μακριά από αυτήν, έτσι ώστε να λάβει το ποσό 10.000 λιρών. Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να μείνει στο συγκεκριμένο νησί για 40 ημέρες. Αν και η λέξη νησί είναι μάλλον αδόκιμη για το συγκεκριμένο μέρος, καθώς πρόκειται για έναν βράχο ή ακόμα σωστότερα για ένα ανενεργό ηφαίστειο στο τέρμα του πουθενά.

Ο Νικ Χάνκοκ

Αυτή τη στιγμή έχει αντέξει τριάντα ημέρες, με δυσκολίες και στερήσεις και συνεχίζει τον... αγώνα του. Οι άνεμοι και τα κύματα τον... δέρνουν καθημερινά, με αποτέλεσμα -όπως παραδέχεται- να φοβάται ακόμα και για τη ζωή του. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά μια ισχυρή καταιγίδα παρέσυρε σημαντικό μέρος των προμηθειών του (φαγητά, αλλά και τα γκαζάκια που ζέσταινε τα γεύματά του).

Η αρχική του επιδίωξη ήταν να μείνει 60 ημέρες στο νησί, αλλά λόγω όλων αυτών των προβλημάτων παλεύει να κρατηθεί για 45 ημέρες. Και πάλι με μέγιστη δυσκολία. Η καθημερινότητά του είναι δύσκολη, καθώς χρειάζεται να είναι πάντα δεμένος με λουρί για να μην πέσει στη θάλασσα. Το νησί, επειδή ακριβώς είναι ένας βράχος, είναι δύσβατο και σίγουρα όχι το κατάλληλο μέρος για έναν άνθρωπο.

Καθημερινά ξυπνάει γύρω στις 8.30-9 το πρωί, τηλεφωνεί μέσω δορυφορικού τηλεφώνου στους οικείους του που τους ενημερώνει ότι είναι καλά, παίρνει ελαφρύ πρωινό. Γύρω στις 2 μ.μ. τρώει για μεσημεριανό και γύρω στις 7 μ.μ. το βραδινό. Όταν ο καιρός το επιτρέπει βγαίνει από τη... φωλιά του, αλλιώς ούτε που το σκέφτεται.

Αυτή τη στιγμή έχει μαζέψει τα μισά χρήματα που χρειάζεται για να συνεχίσει τη φιλανθρωπική του δράση. Προερχόμενος από οικογένεια στρατιωτικών ο Νικ Χάνκοκ, σημειώνει πως ποτέ δεν ήταν άνθρωπος της περιπέτειας, αλλά αυτή τη φορά αποφάσισε να τεστάρει τον εαυτό του και να δοκιμάσει τα όριά του.



Πηγή: iefimerida.gr

Στην πασαρέλα η κόρη του Γιώργου Παπανδρέου -Τα πρώτα βήματα της Μαργαρίτας στο χώρο του μόντελινγκ [εικόνες]

2014-07-05 21:58

Στην πασαρέλα η κόρη του Γιώργου Παπανδρέου -Τα πρώτα βήματα της Μαργαρίτας στο χώρο του  μόντελινγκ [εικόνες]

Στην πασαρέλα η κόρη του Γιώργου Παπανδρέου. Το μόντελινγκ φαίνεται πως «έκλεψε» τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, την όμορφη κόρη του πρώην πρωθυπουργού.

Η 24χρονη φοιτήτρια βιολογίας γοητεύτηκε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Real, από την ιδέα να φωτογραφηθεί στην ειδυλλιακή λίμνη Μπελέτσι στην Πάρνηθα για γνωστό οίκο γυναικείων ρούχων. Τα πρώτα της βήματα στον χώρο της μόδας έκανε η όμορφη μοναχοκόρη του πρώην πρωθυπουργού.

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου, μετά τις σπουδές της στο Λονδίνο επέστρεψε στην Ελλάδα καθώς βρήκε μια θέση ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας στο Ηράκλειο για να ολοκληρώσει τον κύκλο των σπουδών της στην αγαπημένη της επιστήμη.

 



 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Οι πετρελαιάδες το αποφάσισαν και το Ισραήλ ευλόγησε. Ανεξάρτητο κράτος πλέον το Κουρδιστάν

2014-07-05 21:54

Με τις ευλογίες του Ισραήλ, το ιρακινό Κουρδιστάν είναι defacto ανεξάρτητο κράτος...


Με τους σημαντικούς πόρους και τις κρίσιμες συμμαχίες που του εξασφαλίζουν τα κοιτάσματα πετρελαίου, που ανήκουν στις ελεγχόμενες από το ίδιο περιοχές του Βορείου Ιράκ, το ιρακινό Κουρδιστάν οδεύει ολοταχώς προς την ανεξαρτησία του. Μια εξέλιξη η οποία ανατρέπει και τις ενεργειακές ισορροπίες, καθώς τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου περνούν πλέον στον έλεγχο της αυτόνομης πια, αλλά πλήρως ανεξαρτητοποιημένης από τη Βαγδάτη κουρδικής οντότητας στο Βόρειο Ιράκ.

Ακόμη και σήμερα η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τη διάλυση του Ιράκ, αλλά ήταν οι ίδιες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες –μεταξύ αυτών, και αμερικανικές– που έσπευσαν να κλείσουν τις πρώτες μεγάλες συμφωνίες με τον πρόεδρο της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, στο Ερμπίλ, υπονομεύοντας έτσι στην πράξη την ενότητα της χώρας.

Δεκάδες ενεργειακοί κολοσσοί –ανάμεσά τους η βρετανο-τουρκική GenelEnegy, η κινεζική AddaxPetroleum, η γαλλική TOTAL, η νορβηγική DNO, η ρωσική Gazprom και οι αμερικανικές ExxonMobil και Chevron–, σε συνεργασία με μικρότερες αμερικανικές εταιρείες, αλλά με ισχυρή επιρροή, όπως οι Hess, HKN, Hunt, Marathon και Murphy και σχεδόν πενήντα ακόμη εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο, επιδόθηκαν σε άνευ προηγουμένου ανταγωνισμό για να εξασφαλίσουν μερίδιο στα 45 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και στα 99-200 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου που βρίσκονται κρυμμένα στο υπέδαφος του ιρακινού Κουρδιστάν.

Το Ισραήλ

Στο μεταξύ, αμέριστη στήριξη στο Κουρδιστάν προσφέρει ένας ισχυρός περιφερειακός παίκτης: το Ισραήλ. Στη συνάντηση που είχε με τον Τζον Κέρι, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι «το Ιράκ διαλύεται μπροστά στα μάτια μας και η δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους έχει ήδη δρομολογηθεί». Μια μέρα νωρίτερα ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Σιμόν Πέρες, είχε διαμηνύσει στον Μπαράκ Ομπάμα την υποστήριξη της χώρας του στον Μπαρζανί, σημειώνοντας ότι «οι Κούρδοι έχουν δημιουργήσει defacto το δικό τους κράτος, που, μάλιστα, είναι δημοκρατικό». Ήδη το Ισραήλ παρέλαβε τα πρώτα φορτία πετρελαίου απευθείας από το ιρακινό Κουρδιστάν, παρακάμπτοντας και εξοργίζοντας την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ
 

 

Γελάει όλη η Ελλάδα μαζί σου Σαμαρά. Κοίτα τι έλεγες το 2012 για τη ΔΕΗ - ΒΙΝΤΕΟ

2014-07-05 21:50

Του Στρατή Μαζίδη

«Δεν μπορούμε να σκοτώνουμε για ένα κομμάτι ψωμί μονάδες της ΔΕΗ», «είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος», «Ότι τώρα δίνουμε, αύριο θα το μετανιώνουμε ή θα το πληρώνουμε πολλαπλάσια» έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς, ο υποστηρικτής του άλλου μείγματος πολιτικής, της άλλης Ελλάδας, της άλλης ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα έδινε κι άλλες υποσχέσεις διαμαρτυρόμενος για τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς.

Λοιπόν, Σαββατόβραδυ είναι, κωμωδία έχει (ή τραγωδία), ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗ!

Κυρίες και Κύριοι, ο...ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ!

Αποκωδικοποιήθηκε το νόημα των χειρονομιών των χιμπατζήδων

2014-07-05 16:43

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σωματική «γλώσσα» των χιμπατζήδων είναι η μόνη περίπτωση νοηματικής επικοινωνίας με χειρονομίες που έχει μέχρι σήμερα καταγραφεί στο ζωικό βασίλειο.

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν για πρώτη φορά να «μεταφράσουν» τη γλώσσα των χειρονομιών που χρησιμοποιούν οι στενότεροι γενετικά συγγενείς μας, οι χιμπατζήδες, για να συνεννοούνται μεταξύ τους.

Η «γλώσσα» τους αυτή περιέχει 66 βασικές χειρονομίες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 19 διαφορετικά νοήματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κάθριν Χομπέιτερ της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Σεν Άντριους στη Σκωτία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», παρακολούθησαν και βιντεοσκόπησαν αρκετές κοινότητες άγριων χιμπατζήδων στην Ουγκάντα και ανέλυσαν πάνω από 5.000 περιστατικά επικοινωνίας με χειρονομίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σωματική «γλώσσα» των χιμπατζήδων είναι η μόνη περίπτωση νοηματικής επικοινωνίας με χειρονομίες που έχει μέχρι σήμερα καταγραφεί στο ζωικό βασίλειο.

Μόνο οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες φαίνεται να στέλνουν ο ένας στον άλλο, χειρονομώντας, συγκεκριμένα μηνύματα με πρόθεση.

Αν και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πίθηκοι και οι μαϊμούδες μπορούν να καταλάβουν πολύπλοκες πληροφορίες που μεταφέρονται με τις φωνές και κραυγές ενός άλλου ζώου, τα ζώα αυτά δεν φαίνεται να χρησιμοποιούν σκόπιμα τα φωνητικά μηνύματα για να μεταφέρουν πληροφορίες στους συντρόφους τους.

Αυτή, κατά την Κάθριν Χομπέιτερ, είναι και η βασική διαφορά ανάμεσα στις κραυγές και στις χειρονομίες, καθώς οι τελευταίες υποδηλώνουν συγκεκριμένη πρόθεση επικοινωνίας.

«Είναι σαν να πιάνεις ένα καυτό φλιτζάνι καφέ και καίγεσαι, οπότε βάζεις τις φωνές. Οι γύρω σου καταλαβαίνουν ότι κάηκες, αλλά οι φωνές σου δεν σκόπευαν κατ' ανάγκη να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα στους άλλους», δήλωσε η ερευνήτρια σχετικά με τις φωνές των ζώων.

Από την άλλη, όπως έδειξε και η νέα έρευνα, οι χειρονομίες χρησιμοποιούνται από τους χιμπατζήδες με σαφή πρόθεση να «πουν» κάτι.

Όταν, για παράδειγμα, ένας χιμπατζής μασουλάει με μικρές δαγκωματιές ένα φύλλο, θέλει πολύ συγκεκριμένα να προσελκύσει την προσοχή έχοντας σεξουαλικές προθέσεις.

Ωστόσο, μία χειρονομία δεν έχει πάντα το ίδιο νόημα, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλλει. 

«Το κεντρικό μήνυμα από την μελέτη είναι ότι υπάρχει ένα άλλο είδος εκεί έξω που επικοινωνεί συγκεκριμένα νοήματα, συνεπώς αυτό δεν είναι κάτι μοναδικό στους ανθρώπους», δήλωσε η Κάθριν Χομπέιτερ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ο μακρύτερος δρόμος του κόσμου!

2014-07-05 15:40

Ο μακρύτερος δρόμος του κόσμου!

Αυτό το ταξίδι με αυτοκίνητο σίγουρα δεν έχει… τελειωμό. Και μιλάμε για μια μοναδική εμπειρία οδήγησης στον μεγαλύτερο δρόμο του κόσμου, μήκους 47.958 χιλιομέτρων, μέσω 18 χωρών – από την παγωμένη Αλάσκα του Βορρά μέχρι το νοτιότερο σημείο της Αργεντινής, αν έχετε το κουράγιο, βέβαια!  
 

Ο εθνικός δρόμος Pan-American Highway είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, προσφέροντας στον ταξιδιώτη τη μοναδική εμπειρία της εναλλαγής κλίματος και φυσικού τοπίου, από ομιχλώδη βουνά και άνυδρες ερήμους μέχρι κατάφυτες ζούγκλες και ανθισμένα λιβάδια.

Ο μακρύτερος δρόμος του κόσμου! 
 
Ένα ταξίδι μια αληθινή περιπέτεια από μόνο του, αρκετά επικίνδυνο και τολμηρό, τουλάχιστον σε ορισμένα σημεία του, καθώς η διάβαση δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση, ενώ άγρια ζώα, ερπετά και πυκνή ζούγκλα είναι στο πρόγραμμα.

Ο μακρύτερος δρόμος του κόσμου! 
 
Απόλυτη περιπέτεια ή απλώς… οδική τρέλα, όπως κι αν χαρακτηρίσετε την εν λόγω διαδρομή, οι εικόνες ξεπερνούν κάθε φαντασία και στην περίπτωση αυτή το τέλος του ταξιδιού είναι που έχει σημασία και όχι ο προορισμός!

Ο μακρύτερος δρόμος του κόσμου! 
 
Για την ιστορία οι χώρες που θα διασχίσει κάποιος είναι οι εξής: Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολούμπια, Κόστα Ρίκα, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Ονδούρα, Μεξικό, Νικαράγουα, Παναμάς, Περού, Σουρινάμ, Ηνωμένες Πολιτείες και Βενεζουέλα.
 

Κιμάς από αλεσμένα έντομα για τη σίτισή μας

2014-07-05 15:33

Ζωοτροφές με προνύμφες μύγας

Το επισιτιστικό πρόβλημα που απειλεί τον πλανήτη προκάλεσε τη γέννηση μίας νέας γενιάς... κτηνοτρόφων, που παρόμοιους δεν είχε δει κανείς ποτέ έως σήμερα. Ήδη στη Νότια Αφρική έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες εργασίες για την κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας αναπαραγωγής και κατεργασίας... μύγας.

 

Η ευρωπαϊκή εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την ευφυή ιδέα κατάφερε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια και έτσι η χρήση εντόμων για τον εμπλουτισμό των ζωοτροφών έπαψε να είναι μία ακαδημαϊκή θεωρία και έγινε εμπορική πραγματικότητα.

Το πρόγραμμα, που θα λάβει σάρκα και οστά σε μία περιοχή κοντά στο Κέιπ Τάουν, στηρίζεται στη σύλληψη μίας ομάδας επιστημόνων και περιβαλλοντολόγων που κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να βρουν εναλλακτικές πρωτεΐνες για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες σε ζωοτροφές. Η νέα μονάδα κατασκευάζεται από την AgriProtein, μία εταιρεία με έδρα το Γιβραλτάρ, και πρόκειται να στεγάσει περί τα 8,5 δισ. μύγες που θα παράγουν πλούσιες σε πρωτεΐνες νύμφες, καθώς θα καταναλώνουν οργανικά απόβλητα.

Μπροστά στην προοπτική παραγωγής γιγαντιαίων ποσοτήτων ζωοτροφής πλούσιων σε πρωτεΐνη σε πολύ περιορισμένες εκτάσεις γης -συγκριτικά πάντα με τους παραδοσιακούς τρόπους- το πρόγραμμα αμέσως βρήκε ένθερμους υποστηρικτές. Η εταιρεία, μάλιστα, κατάφερε να εξασφαλίσει έντεκα εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να βλέπουν με θετικό μάτι την υπόθεση των εντόμων.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαλαρώνει τους κανόνες που ίσχυαν, προκειμένου να επιτρέψει, μέχρι το 2015, τη χρήση εντόμων σε τροφές για χοίρους και πουλερικά, ενώ και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) μελετά την αίτηση της εταιρίας EnviroFlight που ζητά να εμπορευτεί επεξεργασμένα έντομα για ζωοτροφές.

Η μονάδα της Νότιας Αφρικής θα φιλοξενεί δισεκατομμύρια εντόμων που θα τρέφονται με περισσότερους από 110 τόνους τροφίμων και αποβλήτων και θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής 20 τόνων προνύμφης ημερησίως, 3,5 τόνων προνύμφης υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα και πενήντα τόνων οργανικού λιπάσματος, δήλωσε προ εβδομάδος ο Τζέισον Ντρου, συνιδρυτής της AgriProtein.

Πιο φθηνή

Τα έντομα, τα οποία θα ζουν μέσα σε κλουβιά, θα σιτίζονται με ένα μείγμα σαπισμένων τροφίμων, κοπριάς και υπολοίπων από τα σφαγεία. Θα μπορούν να αναπαραχθούν ελεύθερα και οι προνύμφες θα υποβάλλονται σε επεξεργασία ξήρανσης και στη συνέχεια θα αναμειγνύονται με τη ζωοτροφή. Όταν θα βρεθεί στην αγορά η ζωοτροφή αυτή, θα είναι κατά 15% φθηνότερη από τα ιχθυάλευρα.

Παρ’ όλα αυτά, το πρόγραμμα PROteINSECT, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και μελετά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της χρήσης εντόμων στις ζωοτροφές, αναφέρει ότι οι τροφές με έντομα ουδέποτε θα αντικαταστήσουν πλήρως τις παραδοσιακές ζωοτροφές ως πηγές πρωτεΐνης, αλλά θα βοηθήσουν στην άμβλυνση των πιέσεων προς το περιβάλλον.

kathimerini.gr

Τα φυτά «ακούνε» όταν κάποιος τα τρώει

2014-07-05 10:52

Τα φυτά «ακούνε» όταν κάποιος τα τρώει

Αμύνονται στις δονήσεις όταν αισθανθούν ότι τους επιτίθενται - Δείτε το βίντεο

Ερευνητές από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι τα φυτά έχουν την ικανότητα να «ακούνε» όταν κάποιος τα τρώει και ανταποκρίνονται αμυντικά σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους.

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Μισούρι βρήκε ότι τα φυτά μπορούν να αναγνωρίσουν κοντινούς ήχους, όπως ο ήχος που παράγεται όταν τα τρώει κάποιο έντομο, και στη συνέχεια αντιδρούν στις απειλές που δέχονται από το περιβάλλον τους.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν ασχοληθεί με το πώς ανταποκρίνονται τα φυτά στην ακουστική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής» ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Heidi Appel στη Daily Mail, η οποία συνεργάστηκε με τον καθηγητή Rex Cocroft από το τμήμα Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου.

«Η εργασία μας είναι η πρώτη που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν τα φυτά σε μια σχετική οικολογική δόνηση» είπε ακόμη και συνέχισε: «Βρήκαμε ότι τα σήματα που στέλνονται από τις δονήσεις που προκαλούνται όταν κάποιος τα τρώει, αλλάζουν το μεταβολισμό των κυττάρων των φυτών, δημιουργώντας πιο αμυντικά χημικά, τα οποία μπορούν να αποκρούσουν τις επιθέσεις από τις κάμπιες».

Για τις ανάγκες της μελέτης τους οι ερευνητές τοποθέτησαν κάμπιες σε ένα μικρό φυτό (Arabidopsis) που ανήκει στην οικογένεια του λάχανου.

Χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ και ένα μικρό κομμάτι ανακλαστικού υλικού στο φύλλο του φυτού, οι ερευνητές ήταν σε θέση να μετρήσουν την κίνηση του φύλλου σε απόκριση προς τις δαγκωματιές της κάμπιας.
 
Στη συνέχεια έπαιξαν σε μια ομάδα φυτών ηχογραφημένους ήχους από τις δονήσεις που προκαλούνται όταν μια κάμπια τρέφεται και σε μία άλλη δεν έπαιξαν τίποτα.

Όταν μετά τοποθέτησαν κάμπιες και στις δύο ομάδες φυτών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσα είχαν εκτεθεί προηγουμένως στα ηχητικά σήματα, παρήγαγαν ένα χημικό που απωθεί τις κάμπιες.

«Αυτό υποδηλώνει ότι τα φυτά είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τις δονήσεις που προκαλούνται όταν κάποιος τρέφεται από αυτά, από άλλες πηγές περιβαλλοντικών δονήσεων» πρόσθεσαν οι ερευνητές.

«Τα φυτά μπορεί να διαθέτουν πολλούς τρόπους για να ανιχνεύουν μια επίθεση από έντομα, όμως οι δονήσεις αυτές είναι κατά πάσα πιθανότητα ένας πιο γρήγορος τρόπος για τα απομακρυσμένα μέρη του φυτού να αντιληφθούν την επίθεση και να αρχίσουν να ετοιμάζουν την άμυνά τους» συνέχισε ο Cocroft.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Oecologia.

 

Προϊόντα: 1421 - 1430 από 1600
<< 141 | 142 | 143 | 144 | 145 >>