Ένα σπάνιο εύρημα του 6ου αι. πΧ που μεταφέρθηκε στην πόλη από την Αίνεια, την πόλη που ίδρυσε ο Αινείας έξω από τη Μηχανιώνα.
Ενδιαφέροντα από την Ελλάδα καί τον κόσμο
Ένας μυστηριώδης κρατήρας στο "τέλος του κόσμου"
2014-07-16 12:43Η εμφάνιση του κρατήρα στη Σιβηρία πυροδότησε σειρά ερωτήσεων και θεωριών σχετικά με τη δημιουργία του
Ένας τεράστιος, αλλά μυστηριώδης κρατήρας που εντοπίστηκε στη μακρινή Σιβηρία, ανάγκασε τους επιστήμονες να ψάχνουν να βρουν απαντήσεις: Ήταν μετεωρίτης; Ήταν όπλο; Ή μήπως ήταν ένα σημάδι έκρηξης από την υπερθέρμανση του πλανήτη;
Το φαινομενικά απύθμενο κοίλωμα εντοπίστηκε από το ελικόπτερο μιας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, που πετούσε πάνω από τη βορινή Σιβηρία – μια περιοχή περιβόητη για καταστροφικά γεγονότα. Το μέρος όπου βρέθηκε ο κρατήρας, είναι γνωστό ως Yamal, που σημαίνει “το τέλος του κόσμου”.

Το πιο θανάσιμο χτύπημα μετεωρίτη της σύγχρονης εποχής – η έκρηξη της Tunguska – συνέβη στην περιοχή το 1908. Ισοπέδωσε τεράστιες εκτάσεις δασικής γης σε μια περιοχή 2000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Καμία τέτοια λάμψη από έκρηξη ή σεισμικό γεγονός δεν έχει καταγραφεί πρόσφατα. Παρ' όλα αυτά, εμφανίστηκε αυτή η μυστηριώδης κοιλότητα.
Το ειδησεογραφικό site, The Siberian Times, αναφέρει ότι οι έκπληκτοι επιβάτες στο ελικόπτερο είπαν στον πιλότο να γυρίσει με το ελικόπτερο γύρω από τον μυστηριώδη κρατήρα. Τότε ο μηχανικός Konstantin Nikolaev τράβηξε σε video την κοιλότητα και ανέβασε το απόσπασμα στο YouTube
Από τη στιγμή που το video εμφανίστηκε στο διαδίκτυο, έχει γίνει χαμός από τις φήμες για UFO, μυστικές εισόδους στο εσωτερικό της Γης, όπως επίσης και τις πιο κοινότυπες φήμες περί περιοχών δοκιμής όπλων και για θεωρίες πτώσης μετεωριτών.
“Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν είναι μετεωρίτης”, είπε στα μέσα αντιπρόσωπος του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας. Η Ρωσίδα επιστήμονας Anna Kurchatova, από το Υπό – Αρκτικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, πιστεύει ότι η αιτία για τον κρατήρα πρέπει είναι πιο λογική από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας – γνωστό ως permafrost (μόνιμα παγωμένο έδαφος) – περιέχει εκατομμύρια τόνους μεθανίου. Καθώς η επιφάνεια του εδάφους θερμαίνεται, το αέριο αρχίζει να απελευθερώνεται και να συγκεντρώνεται σε πτητικούς θύλακες. Ένα μείγμα νερού, άλατος και αερίου μπορεί να πυροδότησε μια υπόγεια έκρηξη. Μια άλλη πιθανότητα είναι ο θύλακας αερίου απλά να ανέπτυξε αρκετή πίεση ώστε να έσκασε όπως ένας φελλός από σαμπάνια.
Τα στοιχεία για την αιτία δημιουργίας του κρατήρα δεν βρίσκονται πολύ μακριά. Μία επιστημονική ομάδα έχει σταλεί για να ερευνήσει την κοιλότητα και πρόκειται να φτάσει στην τοποθεσία την Πέμπτη, όπως αναφέρουν οι Siberian Times. Η αποστολή περιλαμβάνει ειδικούς από το Κέντρο για τη Μελέτη της Αρκτικής και το Ινστιτούτο Κρυόσφαιρας της Ακαδημίας Επιστημών, στη Ρωσία. Θα πάρουν δείγμα από το έδαφος, το νερό και τον αέρα της περιοχής με σκοπό να καθορίσουν τη φύση της κοιλότητας.

Ο κρατήρας βρέθηκε στην αυτόνομη επικράτεια του Yamalo – Nenets, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Bovanenkovo. Η χερσόνησος, που βρέχεται από τα νερά της Αρκτικής, είναι η πηγή της εξαγωγής από τη Ρωσία φυσικού αερίου στην ευρεία αγορά της Ευρώπης.
(Πηγή: News.com.au)
Αντικαρκινική η βασική ουσία της κάνναβης
2014-07-16 12:41Η βασική ουσία της κάνναβης έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά η πολλή μαριχουάνα κάνει ζημιά στον εγκέφαλο. Διαβάστε τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Τελικά τι ισχύει; Η μαριχουάνα σώζει από τον καρκίνο ή τελικά η εκτεταμένη χρήση καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα;
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας για τη χρήση μαριχουάνας.
Η κύρια ουσία της κάνναβης, η τετραϋδροκανναβινόλη, μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, σύμφωνα λοιπόν με τη νέα βρετανο-ισπανική επιστημονική έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα.
Η ανακάλυψη θα δώσει ώθηση στην φαρμακευτική βιομηχανία να δημιουργήσει συνθετικά ισοδύναμα της εν λόγω ουσίας, που θα έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Αν και η νέα μελέτη αναδεικνύει μια πιθανή θετική πλευρά της κάνναβης, μια άλλη αμερικανική έρευνα δείχνει ότι η συχνή χρήση μαριχουάνας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο κέντρο ανταμοιβής και ευχαρίστησης του ανθρωπίνου εγκεφάλου.
Τα στοιχεία της μελέτης
Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές των πανεπιστημίων East Αnglia και Complutense της Μαδρίτης, με επικεφαλής τον δρα Πίτερ ΜακΚόρμικ της Φαρμακευτικής Σχολής του βρετανικού πανεπιστημίου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής χημείας "Journal of Biological Chemistry", πραγματοποίησαν πειράματα με ποντίκια, στα οποία εισήχθησαν καρκινικά κύτταρα από ανθρώπινο μαστό.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χορήγησαν τετραϋδροκανναβινόλη στους όγκους των ζώων και διαπίστωσαν ότι επήλθε συρρίκνωσή τους. Οι ερευνητές εντόπισαν δύο κυτταρικούς υποδοχείς, που ευθύνονται κυρίως γι' αυτή την αντικαρκινική δράση της εν λόγω ουσίας, φωτίζοντας έτσι έναν άγνωστο έως τώρα βιολογικό μηχανισμό αντικαρκινικής δράσης.
"Η τετραϋδροκανναβινόλη, το βασικό δραστικό συστατικό της μαριχουάνας, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτή η ουσία δρα μέσω μιας οικογένειας κυτταρικών υποδοχέων που λέγονται κανναβινοειδείς υποδοχείς. Ως τώρα ήταν άγνωστο ποιοι ακριβώς υποδοχείς ευθύνονται για την αντικαρκινική δράση της τετραϋδροκανναβινόλης. Με τη νέα έρευνά μας, αποκαλύψαμε ότι πρόκειται για τους υποδοχείς CB2 και GPR55".
Ο βρετανός επιστήμων επισήμανε ότι "υπάρχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον να κατανοηθούν οι μηχανισμοί πίσω από τον τρόπο που η μαριχουάνα και ειδικά η τετραϋδροκανναβινόλη επηρεάζει την παθολογία του καρκίνου. Εντοπίζοντας τους συγκεκριμένους δύο κυτταρικούς υποδοχείς, κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την μελλοντική ανάπτυξη νέων φαρμάκων με αντικαρκινική δράση".
Όμως οι ερευνητές τόνισαν ότι οι άνθρωποι και ειδικότερα οι καρκινοπαθείς δεν πρέπει να μπαίνουν στον πειρασμό να καπνίζουν μόνοι τους μαριχουάνα. Όπως είπε ο Πίτερ ΜακΚόρμικ, "η έρευνά μας χρησιμοποιεί μια απομονωμένη χημική ουσία και το να παίρνει κανείς τη σωστή δοσολογία αυτής της ουσίας, είναι ζωτικό. Οι καρκινοπαθείς δεν πρέπει να προσπαθούν να αυτοθεραπευθούν με κάνναβη. Ελπίζω πάντως ότι η έρευνά μας θα οδηγήσει τελικά στη δημιουργία ενός ασφαλούς συνθετικού ισοδύναμου φαρμάκου που θα είναι διαθέσιμο στο μέλλον".
Οι αρνητικές συνέπειες της χρόνιας χρήσης κάνναβης
Εξάλλου, μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), με επικεφαλής τη Νόρα Βόλκοφ, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Ναρκωτικών Ουσιών, σύμφωνα με το "Science", έδειξε ότι αν κανείς καπνίζει τακτικά μαριχουάνα επί πολύ καιρό, τελικά δεν θα ευχαριστιέται πια, αλλά θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς πιθανώς θα υποστεί βλάβη το ζωτικό κέντρο ανταμοιβής - ευχαρίστησης του εγκεφάλου του.
Το αποτέλεσμα είναι ότι ο εγκέφαλος ενός τακτικού και μακροχρόνιου χρήστη δεν θα αντιδρά πια με τον ίδιο τρόπο στην χημική ουσία ντοπαμίνη, που ευθύνεται για τα αισθήματα απόλαυσης που φέρνει αρχικά η μαριχουάνα - και όχι μόνο (το φαγητό, το σεξ, η νίκη κ.α. έχουν ανάλογη επίδραση). Τελικά, ο χρήστης ζει μέσα σε μια "ομίχλη" αμβλυμένων αισθημάτων.
Οι εθισμένοι χρήστες κοκαΐνης και αλκοόλ παράγουν λιγότερη ντοπαμίνη στον εγκέφαλό τους. Στην περίπτωση εθισμού στη μαριχουάνα, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, δεν μειώνεται η παραγόμενη ντοπαμίνη, αλλά ο εγκέφαλος δεν ξέρει πια τι να την κάνει, με συνέπεια οι χρήστες μαριχουάνας να μην μπορούν να ευχαριστηθούν πράγματα που άλλοι άνθρωποι βρίσκουν ευχάριστα και έτσι, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε όταν ξεκίνησαν να καπνίζουν μαριχουάνα, νιώθουν πλέον πιο ευερέθιστοι και άκεφοι.
Καθώς η μαριχουάνα γίνεται νόμιμη και διαθέσιμη σε ολοένα περισσότερα μέρη του κόσμου, οι επιστήμονες προσπαθούν να μελετήσουν καλύτερα τις ιδιότητές της, αν και μετ' εμποδίων. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει την έγκριση τεσσάρων διαφορετικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων του κατ' εξοχήν "κέρβερου", της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Περισσότερα για την τετραϋδροκανναβινόλη και την μαριχουάνα
Η τετραϋδροκανναβινόλη είναι η κύρια ψυχότροπη ουσία του φυτού κάνναβη και απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1964 στο Ινστιτούτο Weizmann του Ισραήλ. Ο κύριος ρόλος της είναι η προστασία του φυτού από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Τα φυτά της κάνναβης καλλιεργούνται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και χρησιμοποιούνται τόσο για τις ίνες τους (κατασκευή σχοινιών και υφασμάτων), όσο και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Η κάνναβη είναι ένα μονοετές φυτό που μπορεί να φθάσει σε ύψος τεσσάρων έως έξι μέτρων. Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες κάνναβης, με διαφορετική περιεκτικότητα η κάθε μία σε τετραϋδροκανναβινόλη.
Η ινδική κάνναβη είναι μια άγρια ποικιλία, η οποία αποτελεί τη συνηθέστερη ποικιλία του φυτού που καλλιεργείται παράνομα με σκοπό την παραγωγή ναρκωτικών ουσιών, λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητάς της σε κανναβινοειδή, σε σχέση με την ήμερη κάνναβη που είναι καταλληλότερη για βιομηχανικές εφαρμογές. Το χασίς περιέχει τετραϋδροκανναβινόλη (THC) σε ποσοστό 2 - 10%, η μαριχουάνα 0,5 - 5%, ενώ το χασισέλαιο 10 - 30%.
Ευρύτατη υπήρξε από τον 19 αιώνα η χρήση της κάνναβης ως αναλγητικού, κυρίως για ρευματικούς και οδοντικούς πόνους, ενώ στην Ινδία χρησιμοποιήθηκε ως αντιεμετικό. Νεότερες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι δραστική κατά της ναυτίας και της τάσης για εμετό, που προκαλείται κατά την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία του καρκίνου. Για τον λόγο αυτό, η αμερικανική FDA έχει εγκρίνει από το 1986 τη χρήση της τετραϋδροκανναβινόλης ως αντιεμετικού στις περιπτώσεις ναυτίας κατά τις θεραπευτικές αγωγές των καρκινοπαθών.
Όταν η κάνναβη χρησιμοποιείται παράνομα ως ναρκωτική ουσία υπό μορφή τσιγάρων, με κάπνισμα των φύλλων ή ενός κονιορτοποιημένου μίγματος αποξηραμένων φύλλων και άνθους κάνναβης, απορροφάται περίπου το 20% της περιεχόμενης τετραϋδροκανναβινόλης. Αν και η κάνναβη δεν προκαλεί έντονο εθισμό όπως τα διάφορα οπιοειδή (μορφίνη, ηρωίνη), σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο τρόπος που γίνεται το κάπνισμά της, είναι εξαιρετικά βλαπτικός για τους πνεύμονες, με το κάπνισμα ενός τσιγάρου κάνναβης να αντιστοιχεί σε κάπνισμα πέντε τσιγάρων καπνού.
Εκτός των άλλων πιθανών παρενεργειών για την υγεία, αρκετές πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα μαριχουάνας ή χασίς μπορεί να προκαλέσει ψυχωτικές καταστάσεις (όπως σχιζοφρένεια) και άλλα προβλήματα στη ψυχολογική και διανοητική κατάσταση των καπνιστών.
Δείτε αναλυτικά τα πορίσματα της έρευνας εδώ και εδώ
news247.gr
(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ)
Τι θα γινόταν στη Γη αν έμενε 5 δευτερόλεπτα χωρίς οξυγόνο;
2014-07-16 09:47Οι συνέπειες που θα είχε για τους ανθρώπους, όλα τα έμβια όντα και τον πλανήτη γενικότερα η υποθετική εξαφάνιση του οξυγόνου από τη Γη, έστω και για πέντε δευτερόλεπτα, θα ήταν πραγματικά καταστροφικές.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες:
- Όλοι όσοι βρισκόμασταν εκτεθειμένοι στο ηλιακό φως θα αποκτούσαμε σοβαρά εγκαύματα. Το Όζον είναι μοριακή ένωση οξυγόνου και εμποδίζει την πλειοψηφία του υπεριώδους φωτός να χτυπήσει τη Γη.
- Εκτός από τα εγκαύματα, θα ανατιναζόταν κυριολεκτικά το εσωτερικό του αυτιού των ανθρώπων και σχεδόν όλων των ζωντανών πλασμάτων, αφού θα έχανε μέσα σε 5 δευτερόλεπτα περίπου το 21% της πίεσης του αέρα του, γεγονός που ισοδυναμεί με άλμα από το επίπεδο της θάλασσας σε υψόμετρο 2.000 μέτρων!.
-Αν το οξυγόνο θα εξαφανιζόταν από το νερό των θαλασσών, το υδρογόνο θα γινόταν ένα αδέσμευτο ελεύθερο αέριο και έτσι απλά οι ωκεανοί θα εξαφανιζόταν.
- Ο πρωινός ουρανός θα σκοτείνιαζε, αφού, έχοντας λιγότερα σωματίδια στην ατμόσφαιρα να σκορπίσουν το μπλε φως, ο ουρανός θα έμοιαζε μαύρος.
-Όλα τα κομμάτια μη επεξεργασμένου μετάλλου να κολλούσαν μεταξύ τους, αφού ο λόγος που τα μέταλλα δεν κολλάνε μεταξύ τους είναι επειδή είναι επικαλυμμένα με ένα στρώμα οξείδωσης. Σε συνθήκες κενού, τα μέταλλα συγκολλούνται χωρίς ενδιάμεση υγρή φάση
- Σε 5 δευτερόλεπτα, οι ουρανοξύστες θα μετατρέπονταν σε σκόνη: Το οξυγόνο είναι ένα σημαντικό συνδετικό υλικό σε κατασκευές σκυροδέματος (για την ακρίβεια, το CO2 είναι), και χωρίς αυτό οι ενώσεις δεν έχουν ακαμψία.
- Τέλος δε θα έμενε κυριολεκτικά τίποτα όρθιο στον πλανήτη, αφού ο φλοιός της Γης, ο οποίος αποτελείται από 45% οξυγόνο, δε θα μπορούσε να αντέξει το βάρος.
Αντίθετα, η αύξηση του οξυγόνου θα σήμαινε καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου και του οργανισμού μας και θα οδηγούσε σε καλύτερη νοητική και φυσική κατάσταση.
Υπάρχει όμως και μια αρνητική πλευρά στο σενάριο της υπεροξυγόνωσης του πλανήτη: Σύμφωνα με τους επιστήμονες, διπλάσιο οξυγόνο στη Γη θα είχε ως αποτέλεσμα γιγάντια έντομα, αφού το μέγεθός τους, ορίζεται από την αναλογία του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα...
Η «γυμνή» αλήθεια για την Ελλάδα σε μία… στάση λεωφορείου στο Λονδίνο
2014-07-15 20:04Μέσα σε 13 γραμμές ο απολογισμός της κρίσης σε ανεργία, μισθούς, οικονομία
Οι εμπνευστές της "διαφήμισης" δεν έχουν γίνει γνωστοί, αλλά προφανώς ανήκουν στους ευρωσκεπτικιστές της Βρετανίας
Το γύρο του κόσμου κάνει νέα φωτογραφία που εμφανίστηκε σε στάση λεωφορείων στο Λονδίνου, που αναφέρει μέσα σε 13 γραμμές αριθμών την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία της Ελλάδος.
Οι εμπνευστές της "διαφήμισης" δεν έχουν γίνει γνωστοί, αλλά προφανώς ανήκουν στους ευρωσκεπτικιστές της Βρετανίας, οι οποίοι θέλουν να δείξουν τις συμβαίνει σε μία χώρα που συμμετέχει στην Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, αναφέρεται:
1) 1 εκατ. έχασαν την δουλειά τους
2) 30% των επιχειρήσεων έκλεισαν
3) 38% μείωση μισθών
4) 45% μείωση συντάξεων
5) 25% μείωση του ΑΕΠ
6) 30% μείωση του οικογενειακού εισοδήματος
7) 42,8% αύξηση της παιδικής θνησιμότητας
8) 190,5% αύξηση της ανεργίας
9) 272,7% αύξηση του δείκτη κατάθλιψης
10) 35,5% αύξηση του δημόσιου χρέους
11) 84,3% μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας
12) 98,2% αύξηση του δείκτη φτώχειας
13) 2 αυτοκτονίες κάθε μέρα
Αυτή είναι η Ελλάδα το 2014...
bankingnews.gr
Θαλάσσιο τέρας ξεβράστηκε σε παραλία
2014-07-15 16:23Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει για τι ακριβώς πρόκειται. Ακόμα και οι θαλάσσιοι βιολόγοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά!
Μία οικογένεια από τη Βρετανία σοκαρίστηκε στην κυριολεξία, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με το σκελετό ενός παράξενου πλάσματος που το είχε ξεβράσει η θάλασσα στην παραλία όπου έκαναν βόλτα.
Η οικογένεια αποφάσισε να πάρει το σκελετό σπίτι προκειμένου ο 10χρονος γιος τους να το δείξει στους φίλους του.
Φρόντισαν βέβαια να ανεβάσουν τη φωτογραφία του τέρατος στο facebook προκειμένου να το δουν οι φίλοι τους και να τους πουν τι θα μπορούσε να είναι.
Η μητέρα δήλωσε :
«Υποθέσαμε ότι για να το ξεβράσει η θάλασσα θα ήταν κάποιο είδος ψαριού αλλά μάλλον κάνουμε λάθος. Αν και το παιδί μας έχει τρελαθεί με το σκελετό, θα πρέπει να τον απομακρύνουμε γρήγορα από το σπίτι γιατί μυρίζει πολύ άσχημα.»
Θαλάσσιοι βιολόγοι και εμπειρογνώμονες που είδαν το σκελετό, δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς είναι ενώ μόνο ένας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι το θαλάσσιο τέρας είναι ενδεχομένως τα «απομεινάρια» ενός καλκανόβατου, δηλαδή ενός ελασμοβράγχιου οργανισμού.
Δείτε τις εικόνες με το θαλάσσιο τέρας:
Πώς μπορείς να αφαιρέσεις γρατζουνιές από τους καθρέφτες
2014-07-15 16:10Θέλεις να κάνεις εκείνον τον καθαρισμό στο πρόσωπo αλλά οι γρατζουνιές στον καθρέφτη του μπάνιου δε σε αφήνουν να κάνεις σωστά τη δουλειά σου! Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τρίψεις την επιφάνεια με λίγη οδοντόπαστα (την απλή λευκή) την οποία θα έχεις αλείψει σε ένα μαλακό ύφασμα. Οι γρατζουνιές θα υποχωρήσουν και ο καθρέφτης σου θα γίνει πάλι πεντακάθαρος.
Πηγή: faysbook.gr
Ξύλο με... το τουλούμι στον κλέφτη ΒΙΝΤΕΟ
2014-07-15 15:31Τον… μπελά του βρήκε ένας επίδοξος κλέφτης. Πηγαίνοντας να «αρπάξει» ένα αυτοκίνητο, ούτε που περίμενε ότι θα βρισκόταν να τρώει τόσο ξύλο και μάλιστα από περαστικούς.
Μέγα λάθος αποδείχθηκε για τον ίδιο τον 21χρονο Ισμαήλ Χερνάντεζ η απόφαση που πήρε να προσπαθήσει να κλέψει ένα αμάξι. Ο νεαρός το είδε σε παρκινγκ έξω από σούπερ μάρκετ στο Σαν Ντιέγκο. Άνοιξε την πόρτα και κάθισε στη θέση του οδηγού, παρότι είδε ότι μέσα στο όχημα βρίσκονταν μία μητέρα με το παιδί της. Μετά από πάλη με τη γυναίκα, έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο και έφυγε, διαπράττοντας και απαγωγή, αφού πήρε μαζί του τη γυναίκα και το κοριτσάκι. Για κακή του τύχη όμως, τράκαρε σε έναν στύλο και τότε άρχισε… το πανηγύρι.
Ένας περαστικός είδε το περιστατικό και έκανε την αρχή. Αμέσως έσπευσαν και άλλοι και μαζί τον τράβηξαν έξω από το αυτοκίνητο και αφού του επιτέθηκαν με –αρκετές- μπουνιές και κλωτσιές, τον ακινητοποίησαν και τον παρέδωσαν στους αστυνομικούς, οι οποίοι τον συνέλαβαν. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα κλοπής αυτοκινήτου, απαγωγής και διάρρηξης οχήματος.
Δείτε το βίντεο
O ''Παρθενώνας'' της Θεσσαλονίκης (φωτό). Το μνημείο που χρειάζεται την ψήφο σου για να σωθεί
2014-07-15 15:19Ένα παράξενο μυστικό, ένα μοναδικό μνημείο, κρύβεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αντιγονιδών.Πίσω από τις λαμαρίνες στην βορειοανατολική πλευρά της πλατείας υπάρχει ένας μοναδικός θησαυρός, που ήταν καλά κρυμμένος για αιώνες. Ο μοναδικής ομορφιάς Ναός της θεάς Αφροδίτης που είχε στηθεί στην πλατεία των Ιερών, δηλαδή στον χώρο που βρίσκεται σήμερα η πλατεία Αντιγονιδών.
Σε κάθε άλλη γωνιά του πλανήτη η είδηση και μόνο ενός ενδεχόμενου τέτοιου πλούτου θα είχε κινητοποιήσει φορείς και πολίτες . Δυστυχώς το ασύλληπτης αξίας αυτό εύρημα απειλείται να αποτελέσει θεμέλιο πολυκατοικίας, παρά την κινητοποίηση των πολιτών της συνοικίας πέριξ της πλατείας. Το μνημείο αποτελεί Εθνική κληρονομιά και ανήκει σε όλες τις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Επίσης αποτελεί μοναδικό αξιοθέατο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, στην οποία δεν αναδείχτηκαν άλλα Ελληνικά μνημεία.
Σε μία εποχή που το κράτος μας διαδίδει τα περί βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού, δεν φροντίζει στην ανάδειξη ενός από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της αρχαιότητας, που θα αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών. Ένας θησαυρός ο οποίος μάλιστα βρίσκετε στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Πότε και πώς ανακαλύφθηκε ο ναός;
Ο υστεροαρχαϊκός ναός, αφιερωμένος στη Θεά Αφροδίτη, ήταν γνωστός από τα διάσπαρτα στην πόλη της Θεσσαλονίκης ιωνικά αρχιτεκτονικά μέλη του, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την εκσκαφή των θεμελίων που έγινε το 1936 για την ανέγερση διώροφης οικοδομής στο οικόπεδο που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Κρυστάλλη και Διοικητηρίου.
Η περιοχή που τώρα πια ονομάζεται Διοικητήριο ήταν γνωστή στους ρωμαϊκούς χρόνους της πόλης ως περιοχή των ιερών, αφού εκεί ήταν συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι ναοί και ιερά.
Το 2000 με την ευκαιρία της κατεδάφισης της διώροφης οικοδομής σε οικόπεδο που βρίσκεται στην πλατεία Αντιγονιδών, πραγματοποιήθηκε ανασκαφή από την αρχαιολόγο Α.Τασιά, η οποία ξανάφερε στο φως την κρυμμένη πλούσια ιστορία της πόλης. Αποκαλύφθηκε τότε το ανατολικό τμήμα της κρηπίδας του συγκεκριμένου ναού, αγάλματα των ελληνορωμαϊκών χρόνων και πλήθος θραυσμάτων αρχιτεκτονικών μελών. Οι κίονες του ναού οι οποίοι φθάνουν τα 7 μέτρα σε ύψος, όπως και πολλά από τα ευρήματα, χάρη και στις προσπάθειες των αρχαιολόγων της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και των υπευθύνων του Αρχαιολογικού Μουσείου, εκτίθενται σήμερα σε αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης.
Ο υπόλοιπος ναός συνεχίζει δυτικά κάτω από την πλατεία Αντιγονιδών και συγκεκριμένα στη θέση που σήμερα παρκάρουν παράνομα αυτοκίνητα.
Η αξία του μνημείου.
Όπως ανέφερε στη δημοσιογράφο Στελίνα Μαργαριτίδου ο αρχιτέκτονας αρχαιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ, κ. Γιώργος Καραδέδος:
«Πρόκειται για ένα εύρημα μοναδικό στο είδος του, μεγάλο μέρος του οποίου εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Το ύψος των κιόνων του φθάνει τα επτά μέτρα και όπως είναι φυσικό, δεν μπορούν υπό τις παρούσες συνθήκες μέσα σε μια αίθουσα μουσείου να εκτεθούν έτσι ώστε να αναδεικνύεται το ακριβές μέγεθός του. Γνωρίζουμε ότι ο υπόλοιπος ναός συνεχίζει δυτικά κάτω από το οδόστρωμα της οδού Διοικητηρίου και της πλατείας Αντιγονιδών. Η αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική αξία του ναού είναι μεγάλη και η εικόνα του μπορεί να βελτιωθεί, ειδικά εάν σκεφτεί κάποιος ότι τα μέχρι τώρα ευρήματα αποτελούν μόνο το ένα τρίτο αυτών που μπορεί να προκύψουν από την ανασκαφή»
Από τη διεξοδική μελέτη των ανασκαφικών δεδομένων(4), των αρχιτεκτονικών μελών και της κρηπίδας του ναού και με δεδομένο ότι σήμερα ξέρουμε ότι η Θεσσαλονίκη δεν ταυτίζεται με τη Θέρμη, η οποία βρίσκονταν προς το Καραμπουρνάκι, οδηγούμαστε με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι ο υστεροαρχαϊκός ναός της Θεσσαλονίκης αποτελεί ανασύνθεση από αρχιτεκτονικά μέλη που προέρχονται από δύο τουλάχιστον αρχαϊκά μνημεία, τα οποία μεταφέρθηκαν από άλλη περιοχή στο χώρο των Ιερών της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο Σαραπείο, στον 1ο μ.Χ. αιώνα, για να φιλοξενήσουν λατρεία αυτοκρατόρων, Δία Αιγιόχου και Θεάς Ρώμης, όπως προκύπτει από τα τέσσερα αγάλματα που βρέθηκαν μέσα στο ναό. Σε αρκετά από τα αρχιτεκτονικά μέλη διακρίνονται επεμβάσεις από τους ρωμαίους τεχνίτες για να τα προσαρμόσουν στην ανασύνθεση του ναού, ενώ τα τμήματα τα οποία έλλειπαν ανακατασκευάσθηκαν ως πιστά αντίγραφα των αυθεντικών.
Με αυτά τα δεδομένα ο ναός της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην κατηγορία των «περιπλανώμενων ναών», η οποία αριθμεί αρκετά παραδείγματα κυρίως από την Αττική, περίπου στην ίδια περίοδο, για πολιτικούς λόγους.
Το σενάριο της Αίνειας
Ο καθηγητής Ε. Βουτυράς υποστήριξε ότι ο ένας από τους ναούς από τους οποίους μεταφέρθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να βρίσκεται στην Αίνεια (δίπλα στη Μηχανιώνα), όπου τεκμηριωμένα από αρχαίες πηγές (Διονύσιος Αλικαρνασσεύς)(6) υπήρχε αρχαϊκός ναός της Αφροδίτης. Είναι πολύ πιθανό οι Θεσσαλονικείς, για να εξευμενίσουν τον Οκταβιανό (θετό γιό του Ιουλίου Καίσαρα), ο οποίος στο Άκτιο νίκησε τον Αντώνιο, με το μέρος του οποίου είχαν ταχθεί, να μετέφεραν το λαμπρό ναό της Αφροδίτης από την Αίνεια στη Θεσσαλονίκη, όπου λατρεύτηκε ο Ιούλιος Καίσαρας στο ναό της μυθικής προγόνου του Αφροδίτης μητέρας του Αινεία, γενάρχη του γένους των Ιούλων.
Άσχετα από την ορθότητα αυτής της άποψης, γεγονός είναι ότι στη ρωμαϊκή περίοδο ο μεταφερμένος ναός φιλοξένησε λατρεία αυτοκρατόρων, Διός Αιγιόχου και Θεάς Ρώμης.
Από τον αρχαϊκό ναό της Θεσσαλονίκης, όπως αυτός ανασυντέθηκε στη ρωμαϊκή εποχή, σώζονται η υψηλή βαθμιδωτή κρηπίδα και πλήθος από αρχιτεκτονικά μέλη (κιονόκρανα, βάσεις κιόνων, θραύσματα κιόνων, τμήματα γείσων με ιωνικά ωά, υδρορροή σε μορφή λεοντοκεφαλής και πολλά θραύσματα από το κατάκοσμο περιθύρωμα της ανατολικής θύρας.
Παρά την αποσπασματική αποκάλυψη της κρηπίδας γνωρίζουμε το πλάτος του ναού, το οποίο είναι 13,35 μέτρα, όχι όμως και το μήκος του, καθώς ο ναός επεκτείνεται κάτω από την πλατεία. Με τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι σήμερα και τις πληροφορίες που αντλούμε από το ανασκαμμένο τμήμα της κάτοψης του ναού, επιχειρήθηκε η γραφική αναπαράσταση της μορφής του, όπως αυτή ήταν στη ρωμαϊκή εποχή, και φυσικά με αρκετές παραδοχές, καθώς η ανασκαφή του μνημείου δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ο ναός
Ο ναός είναι εν παραστάσει, περίπτερος, εξάστυλος. Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των κιόνων στις μακριές όψεις καθώς είναι άγνωστο ακόμη το συνολικό μήκος του. Το καθαρό ύψος των κιόνων ξεπερνά τα 7 μέτρα, ενώ το συνολικό ύψος του ναού έφθανε τα 14 μέτρα. Η ανασύνθεση του ναού, όπως ήδη αναφέρθηκε πραγματοποιήθηκε στον 1ο μ.Χ. αιώνα. Το ένα από τα δύο μνημεία από τα οποία μεταφέρθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη στη Θεσσαλονίκη, χρονολογείται με βάση τα στυλιστικά στοιχεία, στο τέλος του 6ου π.Χ. αιώνα. Το δεύτερο μνημείο χρονολογείται στις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα.
Η αποσπασματική αποκάλυψη του αρχαϊκού της Θεσσαλονίκης, η κάλυψη σημαντικού τμήματός του από την πλατεία Αντιγονιδών και η μη απαλλοτρίωση του οικοπέδου, που καθιστούν, προς το παρόν, αδύνατη την αναστήλωσή του “in situ”, οδήγησαν το 1966 στην απόφαση τα ταυτισμένα αρχιτεκτονικά μέλη του να εκτεθούν στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της επανέκθεσής του, με τέτοιο τρόπο ώστε ο επισκέπτης να τα αντιλαμβάνεται με συνθήκες όσο γίνεται πιο κοντινές σε αυτές που τα αντιλαμβανόταν ο αρχαίος επισκέπτης του ναού.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, επιχειρήθηκε, μέσα στην περιορισμένων διαστάσεων αίθουσα του μουσείου, ένα είδος μερικής αποκατάστασης του ανατολικού τμήματος ναού, το οποίο ταυτίζεται με το ανασκαμμένο τμήμα του, χρησιμοποιώντας τα αυθεντικά αρχιτεκτονικά μέλη και μικρής κλίμακας ανακατασκευές.
Αυτός ο τρόπος έκθεσης, παρόλο που αναδεικνύει ως ένα βαθμό τις αξίες του μνημείου, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αναστήλωσή του, η οποία προϋποθέτει την ανάδειξη του μνημείου μέσα στο ίδιο του το περιβάλλον. Γι’ αυτό και προτάθηκε ως προσωρινή λύση, έως ότου ολοκληρωθεί η ανασκαφή του και πραγματοποιηθεί η ανάδειξη και η αναστήλωσή του “in situ”, όπως επιβάλλουν οι Διεθνείς Χάρτες για την αποκατάσταση των Μνημείων.
Προτεινόμενη λύση από το ΑΠΘ
Οι σκέψεις αυτές, σε συνδυασμό με τη μοναδικότητα του μνημείου, οδήγησαν στην πρωτοβουλία, από πλευράς Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., να γίνει έρευνα εάν υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η αποκάλυψη του ναού και να πραγματοποιηθεί η αναστήλωσή του χωρίς να θιγεί καθόλου η λειτουργία της πλατείας Αντιγονιδών.
Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν η σχεδιαστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία η πλατεία Αντιγονιδών διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα, το σημερινό και το αρχαίο. Μικρό τμήμα της οδού Διοικητηρίου και της πλατείας Αντιγονιδών μπορεί να διαμορφωθεί σε αερογέφυρα για να δοθεί η δυνατότητα να παραμείνει ο ναός ορατός στο σύνολό του και να αναστηλωθεί.
Στα σόκορα των όμορων στο υπό απαλλοτρίωση οικόπεδο πολυκατοικιών μπορούν να τοποθετηθούν γιγαντοαφίσες με πληροφόρηση για το μνημείο, η ολοκλήρωση της μορφής του οποίου, εκτός από την αναστήλωση, μπορεί να επιτυγχάνεται με ολογράμματα.
Η λύση αυτή είναι άκρως ενδιαφέρουσα καθώς δίνεται η δυνατότητα στην καρδιά της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής Θεσσαλονίκης να ξεπροβάλλει αναστηλωμένος ένας αρχαϊκός ναός, του οποίου οι διαστάσεις και οι αξίες μπορούν άνετα να ανταγωνιστούν το μέγεθος και το πλήθος των σύγχρονων πολυκατοικιών.
Πώς προέκυψε το πρόβλημα της κατάχωσης.
Η αρχική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, λίγο μετά την ανασκαφή του μνημείου, ήταν να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται και να προχωρήσει η ανάδειξη του ναού που χαρακτηρίστηκε σπάνιο μνημείο, με τεράστια ιστορική, αρχαιολογική και καλλιτεχνική αξία. Αργότερα η απόφαση αυτή αναθεωρήθηκε και αποφασίστηκε να διατηρηθεί στο υπόγειο της υπό ανέγερση πολυκατοικίας. Πριν από δύο χρόνια η τύχη του ναού συζητήθηκε και πάλι στο ΚΑΣ και δόθηκε θετική γνωμοδότηση για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, το ζήτημα όμως έκτοτε «πάγωσε».
Το θέμα της απαλλοτρίωσης, μετά από ένσταση των ιδιοκτητών του οικοπέδου, επρόκειτο να συζητηθεί στις 13/4 σε συνεδρίαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία όμως αναβλήθηκε ελλείψει απαρτίας για μετά τις γιορτές. Αν η απαλλοτρίωση απορριφθεί και η ένσταση γίνει δεκτή, ο ναός θα μπαζωθεί!
Η κατάσταση του Ναού σήμερα
Οταν αντικρισα αυτη την εικονα μου λυθηκαν πολλες αποριες. Αμεσως καταλαβα πως ο εχθρος δεν βρισκεται "εκει εξω". Ο εχθρος βρισκεται εντος των πυλων εδω και πολλα χρονια. Καταλαβα τον λογο γιατι ειμαστε ουραγος στην παγκοσμια εξελιξη. Καταλαβα γιατι δεν μας υπολογιζουν. Οταν ενα εθνος δεν σεβεται τον εαυτο του και την ιστορια του, να μην περιμενει να το σεβαστουν τα υπολοιπα εθνη.
Αυτο που βιωνουμε, αυτο μας αξιζει λοιπον.
Γιάννης Φαναριώτης
Αυτές οι εικόνες ντροπής, για ένα μνημείο που θα μπορούσε να είναι η Πέργαμος της Θεσσαλονίκης.
Παρακληση προς όλους τους Ελληνες, ψηφίστε και διαδώστε το ψήφισμα για να ταρακουνήσουμε τις αρμόδιες αρχες, να δείξουμε οτι δεν ειμαστε αδιάφοροι πολίτες και απαιτούμε την διάσωση του αρχαίου πολιτισμού και αυτου του Ναού, γιατί δεν ανήκει μόνο σε εμάς αλλά και στους απογόνους μας. Ας διορθώσουμε εμείς αυτήν την ντροπή, πιστεύω οτι όλοι μαζί μπορούμε. Ψηφίστε ΕΔΩ
Πέθανε το κοριτσάκι που... ζωντάνεψε στην κηδεία του
2014-07-15 13:47Οι γονείς άκουσαν για δεύτερη φορά για το θάνατο του παιδιού τους
Ένας γείτονας είχε ανοίξει το καπάκι από το φέρετρο και είδε τη μικρή -που είχε δηλωθεί νεκρή το Σάββατο- να κουνιέται. Αμέσως ο πατέρας τη σήκωσε, της έδωσε νερό και την μετέφεραν για περαιτέρω νοσηλεία στο σπίτι της, σε κωματώδη κατάσταση. Η γιατρός Mary Silyne Asor-Cabahug, εξέτασε εκ νέου αυτή τη φορά την πιτσιρίκα, χρησιμοποιώντας καρδιακό μόνιτορ ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση της.
Όπως έγινε γνωστό από το ιατρικό ανακοινωθέν, το παιδί δεν έδειξε κανένα σημάδι ζωής, όπως αναφέρει η βρετανική Metro. Η χαρά των γονιών της δεν διήρκεσε πολύ και σύμφωνα με τη Mirror θεωρείται πλέον νεκρό. Μάλιστα, οι γιατροί τους προέτρεψαν να τη θάψουν άμεσα, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες μεταδοτικές ασθένειες.
Ένας «κροκόδειλος» στα Μέγαρα... 80 χρόνια πριν!
2014-07-15 11:13Κατά πάσα πιθανότητα, ο κροκόδειλος που κολυμπάει στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου στο Ρέθυμνο δεν είναι ο πρώτος του είδους του, που πάτησε επί (νέο)Ελληνικού εδάφους.
Είχε προηγηθεί το «παράδοξον τέρας», το οποίο έκανε την εμφάνισή του στους βάλτους των Μεγάρων πριν από 80 χρόνια.
Όπως διαβάζουμε στην «Καθημερινή» της 2ας Οκτωβρίου 1934, το «τέρας», που «εις την μορφήν και το σχήμα ομοιάζει με κροκόδειλον», εντοπίστηκε από κυνηγό στη βαλτώδη περιοχή της μονής του Αγ. Ιεροθέου.
Ο κυνηγός το πυροβόλησε «άνευ αποτελέσματος» κι όταν η είδηση έγινε ευρύτερα γνωστή, σημειώθηκε «μεγάλη συρροή περιέργων», οι οποίοι έσπευσαν να δουν ή να φωτογραφήσουν «το τέρας».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ηγούμενος της μονής προσέφερε 5.000 δραχμές (ποσόν το οποίο αντιστοιχούσε σε 4-5 μισθούς της εποχής) σε όποιον κατάφερνε να «φονεύση το τέρας».
Δεδομένου ότι τις επόμενες μέρες δεν δημοσιεύτηκαν άλλες πληροφορίες επί του θέματος, το πιθανότερο είναι ότι «το τέρας» του 1934 τη γλύτωσε από τους ανθρώπους - και όλα τα παρελκόμενα - σε αντίθεση με τον κροκόδειλο του Ρεθύμνου.
Το πλήρες δημοσίευμα από την «Καθημερινή» - 2 Οκτωβρίου 1934
Μεγαρείς βεβαιούν ότι συνήντησαν ένα τέρας παρά την μονήν Αγίου Ιεροθέου
Πώς το περιγράφουν οι ιδόντες
Κατά τηλεφωνήματα εκ Μεγάρων, ο κυνηγός κ. Κυρ. Πάνος επιμένει ότι εις την περιοχήν της μονής του Αγίου Ιεροθέου και παρά τα βαλτώδη μέρη αυτής είδε παράδοξον τέρας.
Ο κ. Πάνος, λέγει, ότι συνήντησε πράγματι μία φοράν, ενώ εκυνηγούσεν εις τους βάλτους, ένα τέρας και το εσκόπευσε άνευ όμως αποτελέσματος. Ο κ. Πάνος το περιγράφει ως εξής:
Είνε ένα τέρας που είς την μορφήν και το σχήμα ομοιάζει με τον κροκόδειλον. Είνε μήκους ενός και ημίσεως, το δε σώμα του καταλήγει εις την ουράν όπως και του κροκοδείλου.
Το δέρμα του αποτελείται από λέπια ωσάν εξ οστράκου, τόσον δε σκληρόν ώστε η σφαίρα του όπλου να μην ημπορή να το διαπεράσει αλλά να αποστρακίζεται. Έχει τέσσαρα κοντά πόδια και ένα τεράστιον κεφάλι.
Βάδιζε πολύ αργά. Αλλ' εκείνον που προκαλεί τον μεγαλύτερον τρόμον εις την θέαν του είναι το βλέμμα του. Έχει ένα περίεργον βλέμμα και περί αυτού ομιλούν όλοι όσοι το είδαν.
Εις την ενδιαφέρουσα πληροφορίαν του κ. Πάνου, κατά τας ιδίας εκ Μεγάρων πληροφορίας, έρχεται συμπληρωματικώς και η πληροφορία του αγροφύλακος κ. Λιώγρη, όστις επανειλημμένως συνήντησε το τέρας, ότι αποκλείεται η εκδοχή ότι πρόκειται περί κροκοδείλου.
Εξ αφορμής της σχετικής πληροφορίας, την οποίαν επιβεβαιούν και πολλοί άλλοι χωρικοί, σημειούται μεγάλη συρροή περιέργων, οι οποίοι σπεύδουν ή να ιδούν ή να φωτογραφήσουν το τέρας.
Υπάρχει η πληροφορία, χωρίς εν τούτοις να επιβεβαιούται, ότι ο ηγούμενος της μονής υπεσχέθη αμοιβήν 5.000 δραχμών εις όποιον φονεύσει το τέρας.
πηγή Η Καθημερινή