Ενδιαφέροντα από την Ελλάδα καί τον κόσμο
Zέα: Τι είναι και οι φήμες περί απαγόρευσης στην Ελλάδα
2014-07-19 21:45Ζέα: Για τους περισσότερους Έλληνες η ζέα είναι μία άγνωστη τροφή. Όχι άδικα, θα έλεγε κανείς, αφού για πολλά χρόνια το δημητριακό είχε εξαφανιστεί από τη χώρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 30, ένας νόμος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία απαγόρευσε όχι μόνο την καλλιέργεια της ζέας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ακόμη και το να αναφέρεται ως όρος στα λεξικά. Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο με το πέρασμα των χρόνων, το δημητριακό ξεχάστηκε, ενώ οι μετέπειτα γενιές δεν έμαθαν καν την ύπαρξή του.
Οι Έλληνες στερήθηκαν έτσι για πολλά χρόνια ένα πολύτιμο αγαθό, το οποίο βέβαια άλλες χώρες συνέχιζαν να καλλιεργούν και να απολαμβάνουν. Πολλές θεωρίες συνωμοσίας έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί γύρω από αυτή την εξαφάνιση. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως το δημητριακό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει αργά και σταθερά να επανέρχεται στη χώρα, ενώ το μόνο που μένει είναι να εξοικειωθούμε μαζί του και να αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε.
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι; Η απάντηση για πολλούς είναι μια και στηρίζεται στις αρχές που έθεσε ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης, που έλεγε «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και «φάρμακο σου είναι η τροφή σου».
Στηριζόμενη σε αυτές τις ρήσεις, η κ. Δήμητρα Τυλλιανάκη, χειρουργός οδοντίατρος, αν και ξεκίνησε από την κλασική ιατρική, στην πορεία ασχολήθηκε και με την ομοιοπαθητική αλλά και τη διεξοδική μελέτη των διατροφικών συνηθειών στις εποχές του Ιπποκράτη και του Πυθαγόρα.
Ο λόγος που το έκανε ήταν για να απαντήσει σε ένα ερώτημα που τη βασάνιζε έντονα. «Γιατί παρά την εξέλιξη της επιστήμης θερίζουν οι ασθένειες; Ο καρκίνος, τα καρδιοεγκεφαλικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα;» Ψάχνοντας τις απαντήσεις άρχισε να αμφισβητεί τη θεραπεία μόνο με φάρμακα και στάθηκε στην ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου. Μάλιστα η ίδια αν και μαραθωνοδρόμος, διαπίστωσε ότι παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής της, έκανε και λάθη, που δε γνώριζε.
Ένα από αυτά... κατανάλωνε ψωμί και μακαρόνια, κατανάλωνε δηλαδή σιτάρι. Και τί το «κακό» έχει το σιτάρι; Γλουτένη. Μια ουσία που βρίσκεται παντού στη σύγχρονη διατροφή και κρατάει σε «υπνηλία» τον εγκέφαλο. Οι αρχαίοι, σιτάρι δεν έβαζαν στο στόμα τους. Διότι δεν υπήρχε. Καλλιεργούσαν το δημητριακό Ζέα, πλούσιο σε μαγνήσιο που θεωρείται η τροφή του εγκεφάλου.
«Πριν ασχοληθώ με τη μελέτη της Ιπποκράτειας διατροφής, νόμιζα ότι έκανα καλή διατροφή, αλλά δεν έκανα. Κατανάλωνα ψωμί και μακαρόνια. Όπως διαπίστωσα στη συνέχεια, στην αρχαιότητα δεν έτρωγαν στάρι. Υπήρχε ένα δημητριακό το «Ζέα» το οποίο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, «τροφή» του εγκεφάλου. Για αυτό και οι προγονοί μας ήταν έξυπνοι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο ότι δεν έτρωγαν στάρι που έχει γλουτένη, ουσία που συγκολλάει τις νευρικές απολήξεις και δεν αφήνει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ελεύθερα και να δημιουργήσει.
Μια άλλη ουσία που έχει το συγκεκριμένο δημητριακό είναι το αμινοξύ Λυσίνη το οποίο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ελάχιστη γλουτένη».
Η κ. Τυλλιανάκη ζυμώνει το ψωμί της με Ζέα και φτιάχνει και τα μακαρόνια της από το ίδιο δημητριακό. Είναι σούπερ τροφή και δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να χορτάσει ο οργανισμός. Η καλλιέργεια του απαγορεύτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.
«Καλλιεργούνταν στην Ελλάδα και απαγορεύτηκε αιφνιδιαστικά - άγνωστο γιατί. Το έχουν οι Γερμανοί και το εξάγουν. Είναι πανάκριβο κοστίζει 6,5 ευρώ το κιλό!»
Η ίδια συνιστά στους καταναλωτές να καταναλώνουν τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, διότι όλες οι βιταμίνες βρίσκονται στον φλοιό.
«Βγάζουν το φλοιό των τροφίμων και στη συνέχεια οι βιταμίνες γίνονται συμπληρώματα διατροφής».
Όσον αφορά στην κατανάλωση κρέατος αυτή ήταν ελάχιστη και μόνο όταν το άτομο ήταν υγιές. Όταν υπήρχε κάποια ασθένεια δεν καταναλωνόταν κρέας.
Τι είναι η Ζέα; Το αρχαιότερο ίσως δημητριακό και βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων. Αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα, Emmer και ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel), ή τη Σίκαλη, ή ακόμα και με το καλαμπόκι, μια και η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου.
Η θρεπτική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη, άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η ετυμολογία της λέξης “ζείδωρος” (αυτός που δωρίζει ζωή) προέρχεται απο αυτό το δημητριακό. Αυτό άλλωστε είναι και το κύριο ζητούμενο της “βελτίωσης” των σιτηρών.
Ζει (ζειαί (πληθυντικός του ζειά)) + δώρος (δώρον) [Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας/ Γεώργιος Δ. Μπαμπινιώτης, Αθήνα, Κέντρο Λεξικολογίας, 1998].
(Ζειά + δωρέομαι) δωρούμενος (δίδων, παράγων) ζειάς [Λεξικόν Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης/ Ιωάννου Δρ. Σταματάκου, Αθήνα, Βιβλιοπρομηθευτική, 1994].
Μετά απο μακρόχρονη λησμονιά, οι νεότεροι επιστήμονες το “ανακάλυψαν” ξανά και κυρίως μετά τις έρευνες του Άγγλου Allen. Η ζέα είναι δημητριακό που περιέχει 40% μαγνήσιο επιπλέον των άλλων δημητριακών. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά απο πολύωρη ποδηλασία. Είναι σημαντική οχι μόνο για τις ίνες και τα μέταλλα που περιέχει αλλά κυρίως για το μαγνήσιο που ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Αποκαλείται μαγνήτης της Ζωής. Το ποσοστό του αμινοξέος λυσίνη (Lycin) που περιέχει είναι το συστατικό των πρωτεϊνών που αυξάνει την πεπτικότητα τους, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στην βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.
Βοηθάει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (Ca, Mg κ.α.).
Καταστέλλει τις φλεγμονές που χρονίζουν στον οργανισμό και καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα.
Καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου (εμποδίζει την ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου).
Ο Γαληνός (γιατρός κατά τον 2ο αι. π.Χ.) αναφέρει την όλυρα ως το τρίτο σε θρεπτική αξία δημητριακό μετά το κριθάρι και το σιτάρι, ενώ όπως μας πληροφορεί ο Διοσκουρίδης (1ος αι. μ.Χ.) στην εποχή του ήταν διαδεδομένη μια πανάρχαια συνήθεια των Ελλήνων και των Ρωμαίων: η μίξη χονδροαλεσμένων κόκκων ζέας και σιταριού, που λεγόταν “κρίμνον”, και το οποίο ήταν ένα παχύρρευστο θρεπτικό ρόφημα που ονομαζόταν “πολτός” (χυλός).
Η Ζέα εξαφανίστηκε “μυστηριωδώς” απο τη διατροφή μας. Το 1928 η καλλιέργειά της άρχισε να απαγορεύεται σταδιακά και μέχρι το 1932 καταργήθηκε τελείως στην Ελλάδα. Η λέξη Ζειά, Ζέα κτλ εξαφανίστηκε ακόμα και απο τα λεξικά. Η Ζέα υποβιβάστηκε σε ζωοτροφή. Οι λόγοι δεν είναι σαφείς. Το γιατί παραμένει αδιευκρίνιστο. Το σιτάρι είναι πιο ανταποδοτική καλλιέργεια, αλλά λιγότερο ωφέλιμο για τον οργανισμό. Ήταν η εισαγωγή των αλεύρων σίτου; Ήταν το οικονομικό συμφέρον ή κάτι πιο πολύπλοκο; Στα λεξικά (ελληνικά) ακόμα και σήμερα υπάρχει ως ζωοτροφή.
Αλλά ας το πάρουμε απο την αρχή.
Η ΖΕΑ ( Triticum dicoccum ) είναι ένα απο τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο.
Δείγματα του βρέθηκαν σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον Ελληνικό χώρο με παλαιότερο αυτό της Μικράς Ασίας που χρονολογείται 12000 έτη π.Χ.
Ήταν ένα απο τα πρώτα δημητριακά που “εξημέρωσε” ο άνθρωπος και βασικό καλλιεργήσιμο είδος της πρώιμης γεωργίας της Εύφορης Ημισελήνου (Fertile Crescent), δηλαδή της Παλαιστίνης, της Συρίας, του Ευφράτη και του Τίγρη ως τον Περσικό κόλπο. Δείγματα της εκμετάλλευσής του που χρονολογούνται 10.000 χρόνια πριν, έχουν βρεθεί και στην Βόρεια Αφρική.
Ο Όμηρος αναφέρεται στην καλλιέργεια της ζέας στην Λακωνική πεδιάδα “πυροί τε ζειαί τ’ ήδ’ εύρυφανές κρί λευκόν”.
Δέσποζε μέχρι τις αρχές των ιστορικών χρόνων μεταξύ των δημητριακών. Με το πέρασμα του χρόνου επιλέχθηκαν πιο αποδοτικές και πιο εύκολες καλλιέργειες δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι. Έτσι η καλλιέργεια της Ζέας είχε σχεδόν εξαφανισθεί...
Για χιλιάδες χρόνια παρέμενε το κυριότερο δημητριακό της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Μετέπειτα αντικαταστάθηκε απο το Triticum turgidum (Durum) το οποίο πιθανά να δημιουργήθηκε απο το Triticum dicoccum με μετάλλαξη. Οι αγρότες προτίμησαν το νέο αυτό δημητριακό λόγω του ότι ο σπόρος αποχωριζόταν απο το φλοιό με μεγαλύτερη ευκολία. Το δημητριακό Triticum dicoccum ή αλλιώς Emmer ή aja όπως ονομάζεται στην Αφρική, έφτασε στην Αιθιοπία πριν απο 5.000 ή και περισσότερα χρόνια και έχει επιζήσει μέχρι τις μέρες μας. Έχει επιζήσει επίσης σε μικρής κλίμακας παραγωγή και στην (πάλαι ποτέ) Γιουγκοσλαβία, Ινδία, Τουρκία, Γερμανία (Βαυαρία), Γαλλία και αλλού.
Αναφορά στην Παλαιά Διαθήκη: “31 Εκτυπήθησαν δέ το λινάριον και η κρίθη διότι η κρίθη ήτο σταχυωμένη, και το λινάριον καλαμωμένον 32 ο σίτος όμως και η ζέα δεν εκτυπήθησαν, διότι ήσαν όψιμα”. [Έξοδος 9: 31, 32].
Απο βρίζα (όλυρα στο αρχαίο κείμενο) παρασκευαζόταν ψωμί, σε μέρες πείνας, καθώς ήταν είδος σιτηρού δεύτερης σειράς. Αυτό συνέβη κατά την έβδομη πληγή της Αιγύπτου. [Ησαΐας 28:25] Χρησίμευε και ως τροφή των αλόγων, όταν ακόμα δεν είχε ωριμάσει.
Μπορεί την ζέα να την χρησιμοποιούσαν ως τροφή για τα άλογα, αλλά για τους Ρωμαίους ήταν τροφή εκστρατείας. Κατά την Ομηρική εποχή πιθανολογείται ότι η Ζέα χρησιμοποιείτο ως ζωοτροφή. Ο Ηρόδοτος (5ος αι. π.Χ.) αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν ψωμί αποκλειστικά απο ζέα και περιφρονούσαν το σιτάρι και το κριθάρι. Ο Θεόφραστος (4ος αι. π.Χ.) διακρίνει σαφώς τη ζέα απο την όλυρα, χαρακτηρίζοντας την πρώτη ως το πλέον αποδοτικότερο μεταξύ πολλών άλλων δημητριακών. Σύμφωνα, με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα, η ζειά (όλυρα) είχε καλλιεργηθεί αποκλειστικά ως το μοναδικό δημητριακό απο τους πρώτους Ρωμαίους στην αρχή της ιστορίας τους και αυτό αποδεικνύεται και απο τη χρησιμοποίηση τους σε όλες τις θρησκευτικές τελετές τους.
Ποιους τσιμπούν τα κουνούπια; Οι επιστήμονες απαντούν και συμβουλεύουν
2014-07-19 17:22Καταρχάς, υπάρχουν περί τα 150 είδη κουνουπιών «εκεί έξω», τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με την επιμονή τους στο τσίμπημα, τις συνήθειές τους, την ικανότητά τους να μεταφέρουν ασθένειες και την πτητική τους ικανότητα.
Τα πιο κοινά κουνούπια του γένους Culex τσιμπούν επίπονα και επίμονα και συχνάζουν στα σπίτια προκειμένου να τσιμπήσουν τους ενοίκους τους. Τσιμπούν το σούρουπο και όταν έχει πέσει ο ήλιος και μπορούν να διασπείρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου. Από την άλλη, όμως, δεν είναι πολύ ικανά στο πέταγμα και δεν μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Τέλος, προτιμούν να τσιμπούν π.χ. πουλιά παρά ανθρώπους. Ένα άλλο κοινό είδος είναι τα Aedes. Kάποια από αυτά μεταφέρουν τον Κίτρινο Πυρετό και τον Δάγκειο Πυρετό. Τρέφονται νωρίς το πρωί, το απόγευμα και το σούρουπο, καθώς και τις πρωινές ώρες, όταν έχει συννεφιά ή αν βρεθείτε σε ένα σκοτεινό μέρος. Γενικά δεν συχνάζουν σε σπίτια, ωστόσο προτιμούν να τσιμπούν ανθρώπους παρά άλλα θηλαστικά.
Τέλος, ένα ακόμα πολύ συνηθισμένο είδος κουνουπιών είναι τα Anopheles, τα οποία είναι υπεύθυνα για την μετάδοση της ελονοσίας. Ο λόγος που μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης έχει γλυτώσει από την συγκεκριμένη νόσο, παρά τα συχνά τσιμπήματα αυτών των κουνουπιών είναι το κλίμα. Όπως λένε οι επιστήμονες, η ελονοσία εμφανίζεται μόνο σε μέρη όπου η μέση θερμοκρασία είναι πάντα άνω των 18 βαθμών Κελσίου. Τα κουνούπια αυτά πεθαίνουν σε θερμοκρασίες κάτω των 18 βαθμών και γι'αυτό συναντώνται κυρίως σε περιοχές όπως η Κένυα και πολύ σπάνια στον δυτικό κόσμο.
Ποιους ανθρώπους προτιμούν τα κουνούπια
Τα διαφορετικά αυτά είδη κουνουπιών δεν διαφέρουν μόνο στα σημεία που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και στο τι τα έλκει στο τσίμπημά τους. Για να εντοπίσουν τα κουνούπια τα θηράματά τους χρειάζονται διοξείδιο του άνθρακα, ζέστη, υγρασία, μυρωδιά και όραση. Όταν, λοιπόν, μας μυρίζουν, διεγείρεται μέσα τους ένα αριθμός χημικών. Μελέτη του 2000 αναγνώρισε 346 χημικά που εκλύει η μυρωδιά του ανθρώπινου χεριού, εκ των οποίων τα 277 μπορεί να προσελκύσουν κουνούπια.
Τα πιο χαρακτηριστικά χημικά που χρησιμοποιούν τα κουνούπια για να αναγνωρίσουν και να τσιμπήσουν τους ανθρώπους περιλαμβάνουν το L-γαλακτικό οξύ, την αμμωνία, τα καρβοξυλικά οξέα και την οκτενόλη, και όλα αυτά σε συνδυασμό μεταξύ τους. Σε πειράματα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι προσθέτοντας L-γαλακτικό οξύ στη μυρωδιά ενός ανθρώπου που κατά κανόνα δεν έλκει τα κουνούπια, τον έκανε πιο ελκυστικό σε αυτά του είδους Aedes. Επιπλέον, η παρουσία διοξειδίου του άνθρακα κάνει το είδος αυτό πιο ευαίσθητο στις ανθρώπινες μυρωδιές.
Μελέτη του 1999 βρήκε ότι τα κουνούπια που μεταφέρουν ελονοσία δεν έλκονται από τον φρέσκο ανθρώπινο ιδρώτα, παρά μόνο αν το άτομο δεν έχει κάνει μπάνιο για μία-δύο ημέρες. Κατά την διάρκεια των δύο αυτών ημερών, τα βακτήρια του ιδρώτα πολλαπλασιάζονται και το pH της επιδερμίδας αλλάζει από όξινο σε αλκαλικό, σηματοδοτώντας την αποσύνθεση του ιδρώτα σε αμμωνία –και έτσι προσελκύονται τα κουνούπια. Επιπλέον, η ίδια μελέτη σημειώνει ότι τα κουνούπια της ελονοσίας συρρέουν με τη μυρωδιά του δανέζικου τυριού Limburger, η μυρωδιά του οποίου μοιάζει με αυτήν της... «ποδαρίλας». Μάλιστα, τα κουνούπια αυτά είναι ικανά να τσιμπήσουν και το τυρί αυτό, και τα ανθρώπινα πόδια που μυρίζουν έντονα, αλλά ακόμα και κάλτσες που μυρίζουν αν τις έχει κανείς φορέσει για πολλές ημέρες.
Βέβαια, η συμβουλή «έχε τα πόδια σου ...καθαρά» θα σας προστατεύσει μόνο έναντι των κουνουπιών της ελονοσίας, καθώς όλα τα άλλα κουνούπια δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από την μυρωδιά των ποδιών. Αν, όμως, πρόκειται να ταξιδέψετε σε τροπικά μέρη, το να διατηρήστε όσο πιο καθαροί γίνεται θα σας βοηθήσει να αποφύγετε πολλά τσιμπήματα. Τα κουνούπια της Ευρώπης και της Αμερικής, ωστόσο, δεν ενδιαφέρονται για το πόσο καθαροί είστε.
Παρ'όλα αυτά, το γεγονός ότι τα βακτήρια του ανθρώπινου δέρματος παίζουν ρόλο στην προσέλκυση κουνουπιών δημιουργεί μία εικόνα αναφορικά με τις γευστικές προτιμήσεις τους. Συγκεκριμένα, μεταξύ των καρβοξυλικών οξέων που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα οποία προκαλούν τα κουνούπια, υπάρχουν ορισμένα λιπαρά οξέα που σχετίζονται με την μυρωδιά του ανθρώπινου δέρματος. Ο ίδιος ο ιδρώτας είναι άοσμος μέχρι τα βακτήρια να ενεργήσουν σε αυτόν και να τον κάνουν να μυρίσει. Έτσι, τα βακτήρια μεταβολίζοντας τον ιδρώτα μας, στέλνουν στα κουνούπια το σήμα ότι... είμαστε εδώ για να τσιμπήσουν!
Ένα ακόμα συστατικό του ανθρώπινου ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια είναι γενετικό. Παρόλο που κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως άτομα που τα κουνούπια δεν βρίσκουν ελκυστικά, απλά παράγουν λιγότερο διεγερτικές μυρωδιές, μια άλλη θεωρία λέει ότι τα ίδια αυτά άτομα παράγουν συστατικά που εμποδίζουν την ικανότητα των κουνουπιών να αναγνωρίσουν τα θηράματά τους. Μελέτη του 2008 αναγνώρισε πέντε τέτοια χημικά που παράγονται από τους ανθρώπους και που απωθούν τα κουνούπια.
Αντίστροφα, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι γενετικά καταδικασμένοι να έλκουν τα κουνούπια.
Τι μπορούν να κάνουν για να αποφεύγουν όσο γίνεται το τσίμπημά τους; Οι ειδικοί λένε ότι βοηθά να κάνουν μπάνιο το σούρουπο, όταν τα κουνούπια κάνουν επιδρομή και αναζητούν μυρωδιά ιδρώτα που έχει «μείνει» για ώρες, ή να τρίβουν το δέρμα τους με αντιμικροβιακά φυτά, όπως το φασκόμηλο, για να περιορίζουν τις ενέργειες της μικροχλωρίδας του δέρματος. Ενδεχομένως, βέβαια, το καλύτερο που έχουν να κάνουν να είναι η χρήση κάποιο καλού αντικουνουπικού καλλυντικού.
Δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε μόνοι σας φυσικά αντικουνουπικά.
Επίσης, αν υποφέρετε από επιδρομές κουνουπιών και για να αποφύγετε τα χημικά αντικουνουπικά, μπορείτε να τοποθετήσετε στο σπίτι σας φυτά όπως ευκάλυπτο λεμόνι, καθώς και δεντρολίβανο, λεμονιά και φλισκούνι. Αντικουνουπικές ιδιότητες έχουν επίσης η κανέλα, η κιτρονέλλα και το θυμάρι, καθώς και το κύμινο και το λεμονόχορτο.
Τα έλαια όλων των παραπάνω φυτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην δημιουργία φυσικών αντικουνουπικών, όμως καθώς αυτά εξατμίζονται γρήγορα, θα πρέπει κανείς να τα εφαρμόζει ξανά και ξανά στην επιδερμίδα του. Οι ειδικοί λένε ότι αν δοκιμάσετε να προσθέσετε μερικές σταγόνες βανιλίνης σε ένα «σπιτικό» αντικουνουπικό, μπορεί να παρατείνετε την επίδραση των συστατικών του.
Πηγή: salon
Οι 7 κακόφημες τροφές που κάνουν καλό
2014-07-19 11:57Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα» λέει ο λαός μας και κάτι ξέρει. Οι τροφές που το clickatlife.gr σας αποκαλύπτει κάνουν καλό κι ας τις αποφεύγουμε. Μήπως ήρθε η ώρα να τις επανεντάξετε στη διατροφή σας;
Υποκύψτε στη γοητεία του καφέ
Μπορεί να έχει τη φήμη ότι είναι ανθυγιεινός, όμως αν τον καταναλώνετε με μέτρο, είναι ουσιαστικά μια υπερ-τροφή υποστηρίζoυν Αμερικανοί διατροφολόγοι. Ισχύει βέβαια όπως με όλα τα πράγματα το αρχαίο ρητό «παν μέτρον άριστον». Μια κούπα το πρωί αρκεί και μετά προτιμήστε ένα ποτήρι νερό ή μια κούπα πράσινο τσάι. Μην πίνετε όμως το καφεδάκι σας με σιρόπι και ζάχαρη, γιατί "φορτώνετε" τον οργανισμό σας, χωρίς λόγο, με περιττές θερμίδες!
Πείτε «ναι» στα ξηροκάρπια
Κάποτε τους περιφρονούσαμε και τους αποφεύγαμε με το μότο: «Παχαίνουν». Κι όμως είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα , πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, αλλά και σε πολλές βιταμίνες, όπως η Ε. Και το πιο σημαντικό; Αν τρώτε ξηρούς καρπούς, έχετε λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσετε διαβήτη.
Πατάτα η θαυματουργή
Οι περισσότεροι τις αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι. Έχουν «κακή φήμη», αφού περιέχουν αρκετές θερμίδες. Όντως, αν και παρεξηγημένη, είναι μια από τις πλουσιότερες τροφές σε μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, άμυλο, και πρωτεΐνες. Είναι βέβαια πολύ σημαντικό να τις απολαμβάνετε σε μικρές ποσότητες και φυσικά αποφεύγοντας να τις βουτήξετε σε σάλτσες και dips.
Φάε το αυγουλάκι σου
Ένα αυγό περιέχει μόνο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνη και αντίθετα με τα όσα πιστεύουν οι περισσότεροι κάνουν καλό στην υγεία. Τα αυγά, μπορεί να τα θεωρούμε παχυντικά όμως είναι μια τροφή που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Άνθρωποι που έκαναν δίαιτα και έτρωγαν αυγά για πρωινό έχασαν 65% περισσότερο βάρος, από εκείνους που έτρωγαν bagel για πρωινό, παρότι οι δύο τροφές έχουν τις ίδιες θερμίδες! Τρία μεγάλα αυγά περιέχουν 14 γραμμάρια λιπαρών και είναι το ιδανικό πρωινό για να πάρετε τα πάνω σας. Περιέχoυν ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες σιδήρου.
Σοκολάτα η αγχολυτική
Όταν τρώμε μαύρη σοκολάτα, τα «καλά» βακτήρια στο στομάχι και στο έντερό μας δημιουργούν μια σειρά από ωφέλιμες αντιφλεγμονώδεις ουσίες, που κάνουν καλό στην καρδιά μας. Αποφύγετε όμως τη σοκολάτα σε σκόνη, που έχει πολλά ανθυγιεινά συστατικά και φτιάξτε τη μόνοι σας με κακάο και θα μας θυμηθείτε!
Καρύδα για ενέργεια
Από τα αγαπημένα μου γλυκίσματα του καλοκαιριού. Είναι μια ακόμη παρεξηγημένη τροφή, που αποδεικνύεται όμως εξαιρετικά θρεπτική. Το νερό του κοκκοφοίνικα είναι σαν φυσικό ενεργειακό ποτό. Περιέχει ηλεκτρολύτες που βοηθούν το σώμα να ενυδατώνεται και εσάς να νιώθετε χορτάτοι και γεμάτοι ενέργεια.
Η λάγνα κατάσκοπος Μάτα Χάρι
2014-07-19 11:40Η διπλή πράκτορας που πλάγιαζε με τα θύματά της!
Χορεύτρια αισθησιακών θεαμάτων και επαγγελματίας ερωμένη, η πανώρια κατάσκοπος της γαλλικής κυβέρνησης στα ταραγμένα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου έμεινε θρύλος θηλυκότητας αλλά και κατασκοπικής σαγήνης.
Οι περιπέτειες βέβαια με την κατασκοπεία θα της στερούσαν τη ζωή, καθώς εκτελέστηκε το 1917 όταν θεωρήθηκε διπλή κατάσκοπος, σε μια υπόθεση που παραμένει ανεξιχνίαστη.
Οι κατακτήσεις της πάντως και τα απόρρητα ντοκουμέντα που παρέδιδε στον γαλλικό στρατό παραμένουν αναντίρρητα, με την εξωτικής ομορφιάς σκουρόχρωμη μελαχρινή με τα αισθησιακά χείλη και τα μεγάλα μαύρα μάτια να γίνεται σύμβολο εκρηκτικού ερωτικού ταμπεραμέντου.
Η χορεύτρια των παρισινών καμπαρέ που απέκτησε φήμη ζηλευτή και έμεινε γνωστή ως Μάτα Χάρι αξιοποίησε στο έπακρο το διεθνές δίκτυο των εραστών της αποπλανώντας τους γερμανούς στόχους της.
«Ανέκαθεν λάτρευα τους αξιωματικούς. Προτιμούσα πάντα να είμαι η ερωμένη ενός αδέκαρου στρατιωτικού παρά ενός πλούσιου τραπεζίτη. Η μεγαλύτερη απόλαυση για μένα είναι να κάνω έρωτα μαζί τους δίχως να σκέφτομαι τα χρήματα. Επιπλέον, μου αρέσει να τους συγκρίνω μεταξύ τους, αναλόγως εθνικοτήτων», έλεγε η Μάτα Χάρι και ήξερε σίγουρα καλύτερα…
Πρώτα χρόνια
Η Margaretha Geertruida Zelle γεννιέται στις 7 Αυγούστου 1876 σε πόλη της Ολλανδίας. Ο πατέρας της ήταν καπελάς που πτώχευσε λίγο αργότερα και η μητέρα της μεγάλωνε τα τρία της παιδιά όπως μπορούσε, μέχρι τον θάνατό της τουλάχιστον όταν η Μάτα Χάρι ήταν 15 ετών. Τότε ήταν που τα παιδιά χωρίστηκαν και στάλθηκαν να ζήσουν με συγγενείς.
Το ερωτικό της ταμπεραμέντο φάνηκε από πολύ νωρίς, όταν εκδιώχθηκε από το σχολείο επειδή συνελήφθη να ερωτοτροπεί με τον διευθυντή! Η σεξουαλικότητα έπαιξε από νωρίς ρόλο στη ζωή της: στα μέσα της δεκαετίας του 1890, έφηβη ακόμα, απάντησε θαρραλέα στην αγγελία του σκοτσέζου αξιωματικού Rudolf MacLeod, ο οποίος έψαχνε νύφη να πάρει μαζί του στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες.
Παρά τη διαφορά των 21 ετών, ο γάμος έλαβε χώρα στις 11 Ιουλίου 1895, με τη 19χρονη Μάτα να περνά κοντά του 9 χρόνια δύσκολου γάμου, αποκτώντας ταυτοχρόνως και δύο παιδιά, αν και ο γιος της θα πέθαινε το 1899 όταν δηλητηριάστηκε κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες.
Τόσο η ζήλεια του αξιωματικού όσο και ο αλκοολισμός του ανάγκασαν την κοπέλα να τον χωρίσει: εκείνος πήρε την κόρη τους και έφυγε και η Μάτα βρήκε καταφύγιο στο Παρίσι, όπου θα συνδεθεί ερωτικά με διπλωμάτη, ο οποίος θα της σφυρίξει την ιδέα να υποστηρίζει οικονομικά τον εαυτό της γινόμενη χορεύτρια καμπαρέ…
Στριπτιζέζ και ερωμένη
Τα εξωτικά χαρίσματα της μελαχρινής καλλονής έδεσαν αρμονικά με το Παρίσι του 1905, που έψαχνε σαν τρελό την ανατολίτικη ομορφιά. Η Μάτα Χάρι άδραξε την ευκαιρία από τα μούτρα με τη χαρακτηριστική της γενναιότητα: έφτιαξε μια περσόνα με εξωτικό άρωμα Ινδίας, τυλιγμένη σε τούλια, και κυριάρχησε στις τολμηρές σκηνές των καμπαρέ! Και βέβαια, στη μεταμόρφωσή της από σύζυγος στρατιωτικού σε «Σειρήνα της Ανατολής» δεν παρέλειψε να υιοθετήσει το καλλιτεχνικό όνομα «Μάτα Χάρι», που στην ινδονησιακή διάλεκτο σήμαινε «Μάτι μιας Νέας Αυγής».
Αφού κατέκτησε τη βραδινή ζωή του Παρισιού, έβαλε κατόπιν πλώρη να μεταφέρει τον αισθησιασμό της και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αν και μέσα σε λίγα μόλις χρόνια η εντύπωση που είχε κάνει θα ξεθώριαζε.
Κι έτσι, την ώρα που δύσκολα εξασφάλιζε πια αισθησιακές εμφανίσεις σε καμπαρέ, έβγαζε πια τα προς το ζην αποπλανώντας κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, με το σεξ να γίνεται ακρογωνιαίος λίθος του επαγγέλματός της.
Και βέβαια όταν ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος, η ίδια, ως υπήκοος ουδέτερης χώρας, μπορούσε να μετακινείται ελεύθερα στην πολεμοκρατούμενη Ευρώπη, με τις σχέσεις της να μην κάνουν διακρίσεις σε εθνικότητες. Κάτι που σύντομα θα έμπαινε φυσικά στο στόχαστρο τόσο της βρετανικής όσο και της γαλλικής αντικατασκοπείας, με τους εφήμερους δεσμούς με Γερμανούς και τα απανωτά ειδύλλια της Μάτα Χάρι να καλούν σε μόνιμη πια παρακολούθησή της…
Κατάσκοπος των Γάλλων
Κοντά στα 40 πλέον και με τις ένδοξες χορευτικές μέρες να αποτελούν παρελθόν, η Μάτα Χάρι ερωτεύτηκε έναν 21χρονο ρώσο αξιωματικό, τον Vladimir de Masloff, το 1916. Οι περιπέτειες του εραστή όμως στο μέτωπο τον άφησαν τυφλό από το ένα μάτι, γι’ αυτό και αποδέχτηκε η Μάτα Χάρι την ιδιαιτέρως επικερδή πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης να γίνει κατάσκοπός της, για να συντηρεί τον νεαρό μνηστήρα της.
Ο γάλλος λοχαγός Georges Ladoux της πρότεινε να δουλέψει για την αντικατασκοπεία της χώρας του, να χρησιμοποιήσει δηλαδή τους συνδέσμους της στον γερμανικό στρατό και να αποπλανήσει τα ανώτερα στελέχη της ιεραρχίας, αποσπώντας μυστικά. Ποτέ βέβαια δεν θα έφτανε τόσο ψηλά. Πήγε πάντως αρκετά καλά.
Κάποια στιγμή βέβαια αποπλάνησε γερμανό στρατιωτικό ακόλουθο, προκειμένου να του εκμαιεύσει απόρρητα σχέδια, κι εκείνος υπονόησε μέσω τηλεγραφήματος στους δικούς του στο Βερολίνο ότι η Μάτα Χάρι αποδέχθηκε την πρότασή του να δουλέψει προς όφελος της Γερμανίας. Το τηλεγράφημα υποκλάπηκε από τη γαλλική αντικατασκοπεία και η ίδια φάνταζε πια διπλή πράκτορας!
Κι έτσι η Μάτα Χάρι συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές για κατασκοπεία στο Παρίσι στις 13 Φεβρουαρίου 1917 και ρίχτηκε σε μπουντρούμι παρισινής φυλακής. Παρά το γεγονός ότι ορκιζόταν στους ανακριτές της: «Εταίρα; Το παραδέχομαι. Κατάσκοπος; Ποτέ!» και ότι «έζησα πάντα για χάρη του έρωτα και των απολαύσεων», εκείνοι δεν την πίστεψαν παρά την απουσία ενοχοποιητικών στοιχείων (αδιάσειστων τουλάχιστον).
Δίκη και εκτέλεση
Σε μια εποχή που η κατασκοπεία ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος για τις στρατιωτικές απώλειες των Συμμάχων, η Μάτα Χάρι καταδικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες όταν η γαλλική αντικατασκοπεία και ο ίδιος ο σύνδεσμός της, λοχαγός Georges Ladoux, παρουσίασαν στο δικαστήριο τις αποδείξεις με τέτοιο τρόπο που να την ενοχοποιούν περισσότερο.
Ο αμοραλιστικός τρόπος ζωής της ήταν όμως που την καταδίκασε, καθώς τα πάρε-δώσε της με τους γερμανούς αξιωματούχους θεωρήθηκαν ύποπτα: «συνηθισμένη καθώς είναι να χρησιμοποιεί τους άντρες, είναι ακριβώς ο τύπος της γυναίκας που είναι γεννημένη κατάσκοπος», κατέληξε ο εισαγγελέας.
Κι έτσι, σε μόλις 45 λεπτά της ώρας, το στρατοδικείο έβγαλε απόφαση: την καταδίκασε για διπλή πράκτορα, υπεύθυνη μάλιστα για τον θάνατο χιλιάδων στρατιωτών!
Η Μάτα Χάρι εκτελέστηκε στο απόσπασμα στις 15 Οκτωβρίου 1917, χαρίζοντας από μακριά ένα φιλί στους στρατιώτες που περίμεναν με τα όπλα στο χέρι να τη σκοτώσουν. Αυτό θα ήταν το απρόοπτο τέλος της ξακουστής «Σειρήνας», το όνομα της οποίας έγινε ωστόσο συνώνυμο της πλανεύτρας κατασκόπου…
Οι 21 κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές
2014-07-18 19:39Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για τις αντικαρκινικές δράσεις διαφόρων τροφών.
Σκεφτήκαμε λοιπόν να τις εντάξουμε όλες σε μία και μοναδική λίστα για να μπορείτε να τη συμβουλεύεστε και να είναι εύκολα προσβάσιμη. Προσθέτοντας αυτές τις τροφές στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, μπορείτε να μειώσετε πολύ σημαντικά τις πιθανότητες να νοσήσετε εσείς ή οι αγαπημένοι σας.
Εχθροί του καρκίνου
Τα φυτοχημικά συστατικά θεωρούνται υπεύθυνα για την αντικαρκινική δράση πολλών τροφών. Ουσιαστικά, πρόκειται για στοιχεία που θωρακίζουν τα φυτά απέναντι στις μικροβιακές εισβολές και τις λοιμώξεις, ενώ προστατεύουν και το δικό μας σώμα, προφυλάσσοντας τα θρεπτικά συστατικά των τροφών στη διαδρομή τους κατά την πέψη, ώστε να φτάσουν ακέραια στο λεπτό έντερο και να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Έχουν αντιοξειδωτική δράση και φαίνεται ότι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων. Στα φυτοχημικά συστατικά (περιέχονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά) ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή.
Πικραμύγδαλα Η βιταμίνη B17 είναι ίσως η πιο ισχυρή αντικαρκινική βιταμίνη της φύσης. Η πικρή τους γεύση τα έχει κάνει ανεπιθύμητα, όμως η αντικαρκινική αξία τους είναι πραγματικά τεράστια. Χρειάζεται λίγη προσοχή στην κατανάλωσή τους, επειδή περιέχουν υδροκυάνιο. Μην ανησυχείτε όμως. Για να πεθάνει κάποιος, θα πρέπει να καταναλώσει χιλιάδες μέσα σε λίγες ώρες. Εάν η χρήση είναι προληπτική, τότε τρία έως πέντε πικραμύγδαλα τη μέρα, είναι αρκετά.
Βερύκοκα Κι όμως δεν είναι το ίδιο το βερύκοκο αντικαρκινικό, αλλά … το κουκούτσι του. Έχει ακριβώς τις ίδιες ιδιότητες με το πικραμύγδαλο, αν και υποστηρίζεται οτι έχει ακόμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη B17. Ακουλουθείτε την ίδια μέθοδο με τα πικραμύγδαλα. Όταν έρθει η εποχή τους λοιπόν, μην πετάξετε τα κουκούτσια. Για να προλάβω την απορία σας, μέσα στο κουκούτσι εμπεριέχεται η ψύχα του. Αυτή είναι που τρώμε. Σπάστε το λοιπόν με ένα σφυράκι και… καλή σας όρεξη.
Κουρκουμάς & Κάρυ Πρόκειται για μπαχαρικά γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Τα τελευταία, όμως, χρόνια γίνονται μελέτες που προσπαθούν να διερευνήσουν τη σύνδεσή του με την πρόληψη του καρκίνου. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα χαμηλά ποσοστά ορισμένων μορφών καρκίνου στην Ινδία, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα υψηλά ποσοστά στις δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, οφείλονται στην αυξημένη κατανάλωση κουρκουμά από τους Ινδούς. Μάλιστα, ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Τέξας απέδειξαν σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 ότι η κουρκουμίνη (ουσία που περιέχει ο κουρκουμάς) έχει την ιδιότητα να «διαχωρίζει» τα καρκινικά κύτταρα από τα φυσιολογικά και να σκοτώνει τα καρκινικά. Προσθέέστε το λοιπόν όπου είναι δυνατόν. Το κάρυ αποτελεί μέρος του κουρκουμά, αφού ο κουρκουμάς είναι μείγμα μπαχαρικών.
Πράσινο τσάι Η αντικαρκινική δράση του τσαγιού οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχει, γνωστές ως κατεχίνες. Σύμφωνα με μελέτες, το πράσινο τσάι μπορεί να προλαμβάνει την ανάπτυξη όγκων, κυρίως σε καρκίνους του μαστού, των πνευμόνων, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του δέρματος. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπίρμινγκχαμ των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού προφυλάσσουν και από τον καρκίνο του δέρματος, χάρη στην ιδιότητά τους να «διορθώνουν» το DNA που έχει υποστεί βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Tip Εντάξτε στην καθημερινότητά σας 2-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι.
Σκόρδο & Κρεμμύδι Το σκόρδο, όπως και το κρεμμύδι, είναι τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες και ενώσεις με βάση το θείο, οι οποίες θεωρείται ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνου (κυρίως του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου). Πρόσφατη, μάλιστα, έρευνα από το τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο συνδέει την κατανάλωση σκόρδου με μειωμένη εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
Κακάο Οι κατεχίνες και οι προκυανιδίνες (ισχυρά αντιοξειδωτικά) που περιέχει το κακάο περιορίζουν το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή, παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων. Αν και πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες που να αποδεικνύουν την αντικαρκινική δράση του κακάο, η μαύρη σοκολάτα (που αποτελείται από κακαόμαζα σε ποσοστό που φτάνει το 75%) φαίνεται να έχει μια θέση στη λίστα με τις τροφές που θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο. Tip Δύο κομμάτια μαύρης σοκολάτας την ημέρα μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα γλυκά και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην υγεία του οργανισμού σας
Λιπαρά ψάρια Τα λιπαρά ψάρια (π.χ. οι σαρδέλες, ο σολομός, το σκουμπρί), όπως και οι ξηροί καρποί (κυρίως τα καρύδια), είναι τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία φαίνεται να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι έρευνες συνδέουν τη συστηματική κατανάλωση των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων με προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη μετα-ανάλυση από το Τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου «Mc Gill» στο Μόντρεαλ, άτομα που καταναλώνουν συστηματικά ω-3 λιπαρά οξέα παρουσιάζουν 63% μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη.
Ελαιόλαδο Ελληνική επιδημιολογική έρευνα από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Γραφείο Επιδημιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτριο Τριχόπουλο, δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκριτο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η προσήλωση στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή (η οποία βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση ελαιόλαδου) σχετίζεται με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Για περίπου 10 χρόνια, επιστήμονες παρακολούθησαν 14.800 Ελληνίδες και διαπίστωσαν 240 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.
Μπρόκολο Τα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών) θεωρείται ότι προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του στομάχου. Οι επιστήμονες μιλούν για θεαματική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε ανθρώπους με διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και συγκεκριμένα σε σταυρανθή λαχανικά, λόγω των φυτοχημικών ενώσεων που περιέχουν. Πρόσφατη, μάλιστα, μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ουσία σουλφοραφάνη (πηγή της οποίας είναι το μπρόκολο) βοηθά τον οργανισμό να απαλλαγεί από τα καρκινικά κύτταρα που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Tip Η κατανάλωση 3-4 μερίδων σταυρανθών λαχανικών την εβδομάδα θεωρείται ότι προστατεύει κυρίως από την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού. Ντομάτα Η ντομάτα θεωρείται εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών χάρη στο λυκοπένιο που περιέχει (φυτοχημικό με έντονη αντιοξειδωτική δράση). Το λυκοπένιο, εκτός από το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα που προσφέρει στην ντομάτα, έχει την ιδιότητα να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβες στο DNA των κυττάρων και οδηγούν στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Πρόσφατες, μάλιστα, μελέτες συνδέουν την ουσία αυτή με την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου και ειδικά του προστάτη. Σύμφωνα με έρευνες, το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας λυκοπενίου που προσλαμβάνουμε προέρχεται από προϊόντα με βάση την ντομάτα (π.χ. ντοματοπολτός, ντοματοχυμός, σάλτσα ζυμαρικών, κέτσαπ). Προτιμήτε τη ντομάτα σε χυμό ή μαγειρεμένη με φυτικό λάδι όπως ελαιόλαδο, για μέγιστη απόδοση.
Φράουλα & Βακκίνια Οι φράουλες, όπως και κάποια είδη μούρων (π.χ. βατόμουρα, μύρτιλλα), είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, που είναι γνωστές για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο συγκέντρωσαν εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ανθρώπους και παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους, τα οποία αποδεικνύουν την προστατευτική δράση των φρούτων αυτών απέναντι στις οξειδωτικές και κυτταρικές λειτουργίες που οδηγούν στην ανάπτυξη καρκίνου.
Λεμόνι Το λεμόνι καταπολεμά τα καρκινογόνα κύτταρα 12 τύπων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων, του εντέρου κόλον, του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος… τα χημικά συστατικά του δένδρου κατέδειξαν ότι δρα 10.000 καλύτερα στην επιβράδυνση ανάπτυξης των καρκινογόνων κυττάρων από το φαρμακευτικό προϊόν adriamycin, ένα χημειοθεραπευτικό φαρμακευτικό προϊόν, που χρησιμοποιείται συνήθως στον κόσμο όλο. Το πλέον εντυπωσιακό της θεραπείας είναι ότι με τον εξαγόμενο χυμό λεμονιού καταστρέφονται μόνον τα καρκινογόνα κύτταρα και δεν επιδρά στα υγιή. Το κείμενο κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο των Επιστήμων Υγείας, llc 819n, Charles Street, Βαλτιμόρη, MD 1201
Σελήνιο Ο καθηγητής παθολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σ. Καραγιαννόπουλος βασιζόμενος σε πλήθος μελετών, αναφέρει πως το σελήνιο – είναι ένα ιχνοστοιχείο όπως ο σίδηρος – είναι αντικαρκινικό.Έχετε μήπως δει κανένα γιατρό να το χορηγεί στους ασθενείς του; Πείτε το μου για να σας πω μπράβο. Η Κίνα πραγματοποίησε μελέτη σε 300.000 άτομα μαζί με το Πανεπιστήμιο Cornel των ΗΠΑ σχετικά με το σελήνιο επί 10 έτη. Είδατε τη μελέτη δημοσιευμένη πουθενά; Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Το σελήνιο προλαβαίνει τον καρκίνο και βοηθάει τη θεραπεία του στο αρχικό στάδιο μαζί με βιταμίνη Ε.
Μαγειρική Σόδα Ναι! Καλά διαβάσατε! Η μαγειρική σόδα προέρχεται από ένα φυσικό ορυκτό και είναι ένα από τα ασφαλέστερα και πιο χρήσιμα προϊόντα. Ο δρ Tullio Simonici και ο Mark Sircus συμβουλεύουν την χρήση μαγειρικής σόδας, ακόμη και για την πιο σοβαρή από τις ασθένειες του: τον καρκίνο! Δυστυχώς, παρ” όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η μαγειρική σόδα πράγματι έχει τεράστιες δυνατότητες, όπως η αποτελεσματική και μη τοξική θεραπεία του καρκίνου, η συμβατική ιατρική αρνείται να το δεχθεί, αφού η μαγειρική σόδα δεν θα δώσει ποτέ τεράστια κέρδη για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Διαβάστε πως έθαψαν τη θεραπεία με τη μαγειρική σόδα
Καρότο Πολλά είναι τα οφέλη του καρότου στην υγεία μας, κυρίως για το αναπνευστικό, τη χοληστερίνη και πολλά άλλα. Ωστόσο το καρότο περιέχει και φαλκαρινόλη, η οποία είναι μια δραστική αντικαρκινική ουσία.
Ρόδι Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Σε πρόσφατη μελέτη, φάνηκε ότι το ρόδι και οι διάφορες ποικιλίες μούρων έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν.
Σιταρόχορτο Το σιταρόχορτο περιέχει τεράστια περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη. Τι σημαίνει αυτό;. Σημαίνει οτι περιέχει τεράστια ποσότητα οξυγόνου. Ως γνωστόν λοιπόν, ο καρκίνος δεν έχει καθόλου καλή σχέση με το οξυγόνο. Το θαυματουργό σιταρόχορτο είναι ιδανικό για πλειάδα παθήσεων, μεταξύ των οποίων και του καρκίνου. Και κάποιες γενικές αρχές… Βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης του καρκίνου, είναι το όξινο, γεμάτο υδατάνθρακες και χωρίς οξυγόνο περιβάλλον. Εξαλείφοντας αυτούς τους παράγοντες “φιλοξενίας”, θα ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα ανάπτυξης του καρκίνου. Τέλος ακολουθώντας μια αλκαλική διατροφή, εξουδετερώνετε πλήρως το όξινο περιβάλλον που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη του καρκίνου και πολλών άλλων παθήσεων.
gr.celebrity.yahoo.com
Τι θα γίνει στις 20 Ιουλίου κα Λαγκάρντ; (βίντεο)
2014-07-18 19:29Περίεργα πράγματα….Η Κριστίν Λαγκαρντ μιλάει για αριθμολογία, σε συνέντευξη τύπου του ΔΝΤ! Μοιάζει να υποδεικνύει κάποιο προσχεδιασμένο γεγονός που θα λάβει χώρα στις 20 Ιουλίου, όπως επίσης φαίνεται να απευθύνεται σε κάποιους εκτός του εκεί ακροατηρίου της…
Για πολλούς σηματοδοτεί σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα, πως στις 20/07 οι επικυρίαρχοι έχουν προγραμματίσει να αλλάξουν το παρόν οικονομικό σύστημα! Κάτι σαν plan B, αν το αντληφθήκαμε σωστά… (δείτε τον τελευταίο υπερσύνδεσμο στο τέλος της ανάρτησης)
Πάντα με επιφύλαξη…
Πολλές φορές όταν ένα σχέδιο αποκαλύπτεται…αναβάλλεται.
Σύμφωνα με τον δημιουργό του βίντεο κάνει αναφορές στον μαγικό αριθμό 7 εννέα φορές στο βίντεο.
“7″ references:
Αναφορές στο “7″:
1:22 – “Now I’m going to test your numerology skills by asking you to think about the magic seven”
¨Τώρα θα ελέγξω τις ικανότητες σας στην αριθμολογία ζητώντας σας να σκεφτήτε τον μαγικό αριθμό επτά”
1:34 – “Most of you will know that seven is quite a number”
“Οι περισσότεροι από εσάς θα γνωρίζετε πως το 7 είναι σημαντικός αριθμός”
2:24 – “2014, you drop the zero, fourteen, two times, seven”
“2014 βγάλτε το μηδέν, δεκατέσσερα, δύο φορές το επτά”
4:08 – “It will mark the 70th anniversary, 70th anniversary, drop the zero, seven, of the Bretton Woods Conference that actually gave birth to the IMF” (7 + 0 = 7)
“Θα σημειώσει την εβδομηκοστή επαίτιο,70η επαίτιος, βγάζουμε το μηδέν, επτά 7, της συνδιάσκεψης του Bretton Woods η οποία γέννησε το ΔΝΤ” (7+0=7)
4:22 – “And it will be the 25th anniversary of the fall of the berlin wall, 25th..” (2 + 5 = 7)
” Και θα είναι η 25η επαίτιος της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, 25η…” (2+5=7)
4:38 – “It will also mark the 7th anniversary of the financial market jietters”
“Θα σημειώσει την έβδομη επαίτιο των μεγάλων χρηματηστηριακών κρίσεων”
5:08 – “After those seven miserable years, weak and fragile”
“Μετά τα επτά αυτά μίζερα, αδύναμα και εύθραυστα χρόνια”
5:14 – “We have seven strong years”
“έχουμε επτά δυνατά χρόνια”
5:43 – “Now I don’t know if the G7 will have anything to do with it” (G is also the 7th letter of the alphabet)
“Τώρα, δεν γνωρίζω αν οι G7 θα έχουν να κάνουν (θα έχουν σχέση) με αυτό” (Το γράμμα G είναι το έβδομο γράμμα του αλφαβήτου)
“2014″ references:
1:18 – “The global economy and what we should expect for 2014″
2:19 – “So if we think about 2014″
2:24 – “2014, you drop the zero, fourteen, two times, seven”
3:54 – “So 2014 will be a milestone and hopefully a magic year in may respects”
5:05 – “So my hope and my wish for 2014″
hellas-now.com
Νέες εικόνες και βίντεο από τη μυστηριώδη τρύπα στη Σιβηρία
2014-07-18 17:53Οι επιστήμονες και οι ερευνητές εξακολουθούν να μην μπορούν να εξηγήσουν τη τεράστια μυστηριώδης τρύπα, με διάμετρο περίπου 80 μέτρα και άγνωστο βάθος εμφανίστηκε στην χερσόνησο Γιαμάλ στη Ρωσία, σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως το «τέλος του κόσμου». Σήμερα το siberiantimes.com έστειλε μια ομάδα να κινηματογραφήσει το μυστήριο που διεγείρει την περιέργεια όλου του πλανήτη και το υλικό είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό:
lifo.gr
Η αλήθεια για το σταυροπόδι της Σάρον Στόουν
2014-07-18 16:22Η σκηνή με την Σάρον Στόουν να κάθεται με σταυρωμένα τα πόδια έχει μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου, της έχει αποφέρει εκατομμύρια δολάρια και φυσικά την καθιέρωσε ως sex symbol.
Κι όμως, η Σάρον Στόουν γύρισε περίπου εν αγνοία της την καυτή σκηνή στην ταινία "Βασικό Ένστικτο", καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα, ο σκηνοθέτης την παγίδευσε.
"Ήταν προδοσία του σκηνοθέτη. Μου ζήτησε να βγάλω το λευκό σλιπάκι μου στη σκηνή καλτ με το σέξι σταυροπόδι, επειδή διακρινόταν στην κάμερα. Με διαβεβαίωσε όμως ότι δεν αποκαλυπτόταν τίποτα" δήλωσε η 56χρονη ηθοποιός στο εβδομαδιαίο γαλλικό τηλεοπτικό περιοδικό "Telecable Sat".
Όταν όμως μέρες πριν από την παρουσίαση της ταινίας το 1992 στο Φεστιβάλ των Καννών η Στόουν είδε τη σκηνή και το "θέαμα" που πρόσφερε, πετάχτηκε από το κάθισμά της και χαστούκισε τον σκηνοθέτη Πολ Βερχόβεν.
Ωστόσο η ίδια παραδέχεται ότι δεν μετάνιωσε: "Θα τα ξανάκανα όλα. Το "Βασικό Ένστικτο" άλλαξε την καριέρα μου. Πριν φτάσω στις Κάννες ήμουν απλώς μια Αμερικανίδα ηθοποιός. Όταν έφυγα, ήμουν παγκόσμια σταρ".
Πηγή: Εspresso
Το ΓΕΣ ψάχνει τα "ίχνη" του Χο Τσι Μινχ που είχε πολεμήσει στη Μακεδονία στον Α΄ Παγκόσμιο!
2014-07-18 16:14Χο Τσι Μινχ (Ho Chi Minh) ιδρυτής του σύγχρονου Βιετνάμ είχε πολεμήσει στην Μακεδονία στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίχνη της πορείας του πρώην Προέδρου του Βιετνάμ αναζητεί - με επιστημονικό τρόπο - η χώρα του στην Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ. Ετσι σήμερα Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ κ. Binh Vu (Μπιν Βου) στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού.
Οπως ανακοίνωσε το ΓΕΣ η επίσκεψη του κ. Πρέσβη και αντιπροσωπείας από το Μουσείο Ho Chi Minh του Ανόι, με επικεφαλής την πρόεδρό του κ Nguyen Thuy Duc, εντάσσεται στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με τη συμμετοχή του πρώην Προέδρου του Βιετνάμ, Ho Chi Minh, στις επιχειρήσεις στο Μακεδονικό Μέτωπο, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ιδρυτής του σύγχρονου Βιετνάμ φέρεται να βρισκόταν στη Μακεδονία το 1916 ως μέλος μονάδων της Γαλλικής Στρατιάς Ανατολής.
Τον Βιετναμέζο Πρέσβη και την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν ο Διευθυντής της ΔΙΣ/ΓΕΣ, Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Δελατόλας και ιστορικοί της Διεύθυνσης, οι οποίοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τα πολεμικά γεγονότα και τη δράση των συμμαχικών στρατευμάτων κατά την υπόψη περίοδο.
Πάντως το ελληνικό περιοδικό ''Στρατιωτική Ιστορία'' είχε προ περίπου 10ετίας δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ- ανέφερε μάλιστα ότι ήταν βοηθητικός.
Πριν 2-3 χρόνια ο πρέσβης του Βιετνάμ στην Ελλάδα κ. Μπιν Βου που επισκέφθηκε την Έδεσσα μετά από πρόσκληση του δημάρχου κ. Δημήτρη Γιάννου, κατά τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου και ανέφερε ότι ο Χο Τσι Μινχ ειχε υπηρετήσει στην πόλη αυτή!. Συγκεκριμένα δημοσιεύτηκε τότε ότι κατά τις επαφές που είχε ο κ. Βου με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , ο Χο Τσι Μινχ υπηρέτησε στον Γαλλικό στρατό και πέρασε από την Έδεσσα, στην περιοχή προς την Σκύδρα. Στο πλαίσιο της αναζήτησης σχετικών πληροφοριών ο πρέσβης επισκέφθηκε μαζί με τον δήμαρχο Εδεσσας , υπεραιωνόβιο κάτοικο ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός με λεπτομέρειες. Ο πρέσβης του Βιετνάμ φύτεψε συμβολικά το δέντρο της φιλίας των λαών, στην αυλή του παλιού γαλλικού νοσοκομείου (σημερινό ΚΑΠΗ & Δημόσια Βιβλιοθήκη) πάνω στην οδό (Φιλίππου) που άνοιξαν Γάλλοι στρατιώτες.
Ο Δήμος δια της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας οργάνωσε μάλιστα ειδική ξενάγηση με θέμα «Έδεσσα-Πέλλα-Μακεδονία, Στα βήματα του Χο Τσι Μινχ».
Κουφόδεντρα Σπερχειάδας-Αγία Παρασκευή Παγκυριώτικες στιγμές
2014-07-18 15:44Ήταν τα πρώτα χρόνια που στην Αγία Παρασκευή, στα Κουφόδεντρα, γινόταν πανηγύρι στη χάρη της.
Είχε καθιερωθεί από τους αδελφούς Πάππα, ομογενείς της Αμερικής από τη Γραμμένη Οξυά, που αγαπούσαν τη Σπερχειάδα σαν δεύτερη πατρίδα τους. Το πανηγύρι αρχικά γινόταν μέσα στο προαύλιο της εκκλησίας και μετέπειτα στον περιβάλλοντα χώρο και στα παρακείμενα μαγαζιά.
Εκείνη τη χρονιά, γύρω στα 1965, ένα μαγαζί έκλεισε για το πανηγύρι μια ορχήστρα με γύφτους, από τα Ρεβένια Λαμίας. Αυτοί πήραν το συνηθισμένο γι΄ αυτές τις καταστάσεις «καπάρο» και πράγματι το βράδυ της παραμονής έκαναν την εμφάνισή τους, πέντε τον αριθμό, με τα βαλιτσάκια τους. Αφού κατέβασαν τον «περίδρομο», πώς να παίξουν δα νηστικοί, ανέβηκαν στην εξέδρα, μια παλιά πλατφόρμα από τρακτέρ κι άρχισαν να ανοίγουν τα βαλιτσάκια τους. Ο κόσμος ήδη είχε μαζευτεί πολύς.
Τα άνοιγαν λοιπόν ρίχνοντας κλεφτές ματιές ο ένας στον άλλον. Οι αθεόφοβοι ήρθαν χωρίς πρώτα να έχουν συννενοηθεί καλά για τα όργανα που θα έπαιζε ο καθένας τους. Έτσι λοιπόν ...ξεφύτρωσαν τρία κλαρίνα, ένα βιολί και ένα λαούτο.
Το τι επακολούθησε δεν περιγράφεται. Βάραγαν στο «γάμο του Καραγκιόζη». Οπότε δεν άντεξε ένας πανηγυριώτης και το πέταξε:
-Φέρτε ρε τα κλαρίνα σας να τα συγκεριάσουμε, να φέρουμε το νερό από τη Γόριανη!
Ήταν η εποχή που η Σπερχειάδα υπέφερε από την έλλειψη πόσιμου νερού.
Μια άλλη χρονιά, στο διπλανό μαγαζί, ο κλαριντζής, γύφτος κι αυτός αλλά μεγάλο όνομα στην πιάτσα, εμφανίστηκε τύφλα στο μεθύσι πριν ξεκινήσει ανήμερα το πανηγύρι. Το περασμένο βράδυ, της παραμονής, το ξημέρωσε παίζοντας ασταμάτητα και στη συνέχεια το ΄ριξε στο πιοτό με έναν παλιό του φίλο που τον αντάμωσε ύστερα από πολλά χρόνια.
Τρικλίζοντας αλλά ατάραχος λέει στη γυναίκα του μαγαζάτορα:
-Θεια, φκιάξε μου δυο αβιγά μιλάτα!
-Να σου φκιάσω τέσσερα παιδάκι μ΄, αρκεί να συνέλθεις, του απαντά εκείνη.
Αυτό ήταν! Βάρεσε το κλαρίνο μέχρι την αυγή, χωρίς ανάσα. Κι έγινε και καλό πανηγύρι.
Βασίλης Κανέλλος