Ενδιαφέροντα από την Ελλάδα καί τον κόσμο

Αυτή είναι η ελληνική οικογένεια που έκανε μυθική περιουσία στη Βοστόνη, αλλά τώρα χάνει τα πάντα λόγω της... κλασικής φαγωμάρας [εικόνες]

2014-08-01 14:16

Αυτή είναι η ελληνική οικογένεια που έκανε μυθική περιουσία στη Βοστόνη, αλλά τώρα χάνει τα πάντα λόγω της... κλασικής φαγωμάρας [εικόνες]

Είναι μια ιστορία που θα μπορούσαν να την διηγούνται οι παππούδες στα εγγόνια τους και να τελειώνει ένα ηθικό δίδαγμα: ποτέ μην πλακώνεσαι με συγγενή σου, θα βγείτε και οι δυο χαμένοι.

Η δημοσιογράφος της Boston Globe, Shirley Leung, γράφει στην εισαγωγή: «Θέλετε να καταλάβουμε γιατί η Ελλάδα ζει αυτή τη στιγμή μια τραγωδία; Ας πάμε πολλά χρόνια πίσω...». Και όντως πηγαίνει και μας διηγείται την ιστορία της οικογένειας Δημουλά.

Ο πατριάρχης της φαμίλιας Άρθουρ Δημουλάς έφτασε στο Λόουελ το 1917 και άνοιξε ένα μικρό μπακάλικο στην Dummer Street, μια περιοχή που έβριθε από Έλληνες και υπήρχαν πολλά αντίστοιχα μαγαζιά συμπατριωτών του. Ο Δημουλάς, όμως, ήταν δαιμόνιος και έξυπνος επιχειρηματίας και κατάφερε να κάνει το μικρό μπακάλικο, μια απίστευτα μεγάλη αυτοκρατορία που έφτασε να έχει αξία 4,6 δισ. δολάρια.

Οι γιοι του Μάικ και Γιώργος δούλεψαν κοντά του σε αγαστή σύμπνοια, σε αντίθεση με τους επιγόνους που τα έκαναν μαντάρα. Κάθε ένα από τα παιδιά του Άρθουρ βάφτισαν τα αγόρια τους με το όνομα του πατέρα τους.

Το πρώτο μπακάλικο του Άρθουρ Δημουλά

Οι νεότεροι σήκωσαν το τσεκούρι του πολέμου και έφτασαν μέχρι τα δικαστήρια διεκδικώντας το μεγαλύτερο μερίδιο της περιουσίας. Στο μεταξύ 25.000 θέσεις εργασίας και 71 καταστήματα κρέμονταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Οι παλαιότεροι φίλοι του Άρθουρ Δημουλά λένε πως αν ζούσε τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν. Λένε πως όλα ξεκίνησαν από τον Μάικ, καθώς φέρεται αυτός να ξεκίνησε τη διαμάχη για την περιουσία και αυτή συνεχίστηκε με πιο άγριο τρόπο ανάμεσα στα δύο ξαδέρφια. Τον Άρθουρ Τ. και τον Άρθουρ S.

Ακόμα και σήμερα στο Λόουελ λένε πως δεν υπάρχουν κακοί... Δημουλάδες, παρά μόνοι καλοί και θυμούνται τα μεγαλεία της επιχείρησης.

Τα πράγματα έγιναν πολύ άσχημα ότι ο Άρθουρ S. ανέλαβε την επιχείρηση και έβγαλε εκτός τον ξάδερφό του Άρθουρ Τ. Οι εργαζόμενοι επαναστάτησαν, οι πελάτες έκαναν μποϊκοτάζ στα μαγαζιά για αλληλεγγύη προς τον εκτοπισμένο ξάδερφο και έτσι κατέληξαν στα δικαστήρια.

Ο Γιώργος Δημουλάς (δεξιά) με τον πατριάρχη της οικογένειας Άρθουρ Δημουλά (αριστερά)

Το θέμα, λένε οι κάτοικοι, δεν είναι τα χρήματα. Η οικογένεια Δημουλά είναι από την αρχή τα πάντα. Τα παιδιά έζησαν μέσα στα πλούτη, δεν τους έλειψε τίποτα. Μάλλον η κλασική ελληνική φαγωμάρα και η ζήλια ήταν εκείνη που κινητοποίησε μέσα του τα πιο ταπεινά συναισθήματα και τους οδήγησε σε έναν ατέρμονο δικαστικό αγώνα.

Να σημειωθεί πως η εταιρεία αυγάτισε τα κέρδη της μετά το θάνατο του Γιώργου, οπότε και ο Μάικ ανέλαβε την επιχείρηση. Ήταν εργασιομανής, αδυσώπητος και έβαλε την επιχείρηση σε μια νέα εποχή. Δικαιώς λοιπόν ο γιος του πίστευε πως του ανήκαν περισσότερα από τον ξάδερφό του. Μάλιστα, αποφάσισε να μείνει στο Λόουελ τη στιγμή που ο Άρθρουρ S. μεγαλοπιάστηκε στη Βοστόνη.

Ίσως γι' αυτό οι κάτοικοι στο Λόουελ είναι στο πλευρό του και ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη υπέρ του. Οι Έλληνες άρχισαν να φτάσουν στο Λόουελ από το 1890, έχτισαν εκκλησίες, αγορές και καφενεία, δημιούργησαν μια δική τους κοινότητα, αλλά φαίνεται πως ακόμα και εκεί κουβάλησαν όλα τα πάθη και τα ελαττώματα της φυλής.



 

Ο Ισπανός καθηγητής πανεπιστημίου που "ζωντανεύει" τα αρχαία ελληνικά

2014-08-01 02:30

Ο Juan Coderch,δημιουργός του "Akropolis World News"

Την αναβίωση της γλώσσας των αρχαίων ελληνικών επιχειρεί ο Ισπανός καθηγητής πανεπιστημίου, Juan Coderch, μέσω του ιστοχώρου με τίτλο «Akropolis World News: Τα νέα ελληνιστί γεγραμμένα». 


Το ενημερωτικό αυτό site που εδώ και περίπου δέκα χρόνια προβάλει διεθνείς ειδήσεις γραμμένες αποκλειστικά στην αττική διάλεκτο του 5ου π.Χ. αιώνα, αποτελεί την απάντηση του κ. Coderch, στην αντίστοιχη προσπάθεια διάσωσης της λατινικής, θυμίζοντας έτσι την παγκόσμια σύγκρουση των δύο γλωσσών. 

Όπως τονίζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο καθηγητής, το ενδιαφέρον του ξεκίνησε την εποχή που δίδασκε αρχαία ελληνικά στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθώς η ανταπόκριση των φοιτητών ήταν μεγάλη. « Έπειτα από μια διαδικτυακή έρευνα που έκανα, διαπίστωσα πως υπήρχαν τρεις διαδικτυακοί ιστότοποι με ειδήσεις γραμμένες στα λατινικά. Αποφάσισα λοιπόν να δημιουργήσω κι εγώ μία, στην αγαπημένη μου γλώσσα που δεν είναι άλλη από τα αρχαία ελληνικά», δηλώνει.

Tο ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα αρχαία Ελληνικά
Ο Ισπανός καθηγητής γνωρίζει πως αρκετοί Έλληνες και ειδικότερα η νέα γενιά, δεν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής, το οποίο αποδίδει τόσο στη δυσκολία της όσο και στις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. «Δεν μπορώ με σιγουριά να αποδώσω το ποσοστό των Ελλήνων που δεν ενδιαφέρονται για τη γλώσσα και το ποσοστό εκείνων που την γνωρίζουν και την μελετούν. Σίγουρα υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας στην εκμάθησή της, αν και για τους Έλληνες είναι πιο εύκολα απ’ ότι για έναν ξένο όπως εγώ», διευκρινίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κυριότερος λόγος που οι Έλληνες τα αποφεύγουν, είναι γιατί νομίζουν πως δεν θα τους χρησιμέψουν κάπου. «Αν λάβουμε όμως υπόψη τη σημερινή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τα αποτελέσματά της σε κοινωνικό επίπεδο, τότε θα καταλάβουμε ότι το να μάθει κανείς αρχαία ελληνικά, μπορεί και να αποτελεί πολυτέλεια». 

Πάντως, το εγχείρημά του, βρήκε φανατικούς υποστηρικτές, τόσο από Έλληνες όσο και από φιλέλληνες του εξωτερικού. «Σε καθημερινή σχεδόν βάση λαμβάνω e mails από ανθρώπους απ’ όλη την Ευρώπη. Οι Έλληνες μέσα από το Akropolis World News βρήκαν έναν τρόπο αφενός να ενημερώνονται για τις διεθνείς εξελίξεις και αφετέρου να διατηρήσουν ζωντανή επαφή με τον πολιτισμό τους», υπογραμμίζει.

Το ενδιαφέρον του κ. Coderch για τα αρχαία ελληνικά, δεν θα μπορούσε να είναι άσχετο και με τα επιτεύγματα του συγκεκριμένου πολιτισμού που «σημάδεψαν την Ευρώπη». Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι το σημείο καμπής για την εξέλιξη της σύγχρονης δυτικής Ευρώπης», τονίζει ο καθηγητής και προσθέτει ότι για τη Γηραιά Ήπειρο, όλα ξεκίνησαν όταν άρχισε να μελετά την αρχαία ελληνική γραμματεία που σε πολιτικό επίπεδο εκφράστηκε με τη δημοκρατία. 

Εξηγεί δε ότι το πολίτευμα της Αθήνας αποτέλεσε και αποτελεί, πηγή έμπνευσης για όλα τα προοδευτικά πολιτικά ρεύματα σκέψης, καθώς είναι«το πρώτο σχετικό δημοκρατικό παράδειγμα της ιστορίας». «Όλα όσα θαυμάζουμε στην Ευρώπη, η ισότητα και η πολιτική συμμετοχή, η σκέψη στο σύνολό της, ξεκίνησαν από εκεί και για το λόγο αυτό στα μάτια όλων, ακόμη και σήμερα, η Ακρόπολη ακτινοβολεί», καταλήγει ο φιλέλληνας καθηγητής. 

Who is who
Ο Juan Cordech γεννήθηκε στη Βαρκελώνη όπου και έζησε μέχρι τα 40 του χρόνια. Σπούδασε αρχικά Κλασική Φιλολογία και στη συνέχεια πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου και κάνει ακαδημαϊκή καριέρα. Μάλιστα, στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δίδαξε για πέντε χρόνια Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά και συνέχισε στη Σκωτία ως επίκουρος καθηγητής. Εκτός από αρχαία ελληνικά, λατινικά, ισπανικά και αγγλικά, µιλάει άπταιστα γερµανικά και ρωσικά. Έχει επισκεφθεί τη χώρα μας αρκετές φορές κατά το παρελθόν και δηλώνει γοητευμένος τόσο από τη φυσική της ομορφιά, όσο και από τους ανθρώπους της. Αγαπημένη του περιοχή είναι οι Δελφοί, όπου και ξεπέρασε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας στο γόνατό του. Συγκεκριμένα, έπειτα από τρεις επεμβάσεις, τα πρώτα του χιλιόμετρα για να ελέγξει κατά πόσο μπορεί να τρέξει, τα έκανε στην περιοχή.

 
Το σάιτ λέγεται «Akropolis World News» και βρίσκεται εδώ


Της Κέλλυς Φαναριώτη
 

 

Περίφημοι κώδικες που δεν «έσπασαν» ποτέ

2014-07-31 14:48

Περίφημοι κώδικες που δεν «έσπασαν» ποτέ

Δεν κατάφερε κανείς να τους αποκρυπτογραφήσει

Από αρχαίες γλώσσες μέχρι τις σύγχρονες κρυπτογραφικές προκλήσεις της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, δείτε παρακάτω μερικούς από τους πιο διάσημους, άλυτους κώδικες όλων των εποχών, όπως παρουσιάστηκαν σε ένα σχετικό αφιέρωμα της ιστοσελίδας list25.com.

1. Beale Ciphers

Το 1885 στη Βιρτζίνια δημοσιεύθηκε ανώνυμα ένα μικρό φυλλάδιο, που περιείχε μια ιστορία και τρία κρυπτογραφημένα μηνύματα.



Σύμφωνα με την ιστορία, τα μηνύματα οδηγούσαν σε ένα θησαυρό, που είχε θάψει κάποιος που τον έλεγαν Beale. Μόνον ένα από τα μηνύματα έχει αποκρυπτογραφηθεί.

2. Το χειρόγραφο Βόινιτς (Voynich Manuscript)



Εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 600 ετών και το περιεχόμενο των 232 σελίδων του παραμένει ακόμη ένα μυστήριο.

3. Zodiac Killer Ciphers



Ανάμεσα στο 1966 και το 1974 ένας κατά συρροήν δολοφόνος έστειλε πάνω από 20 κρυπτογραφημένα μηνύματα στην αμερικανική αστυνομία. Οι Αρχές κατάφεραν να λύσουν τα περισσότερα από αυτά, ωστόσο ορισμένα παραμένουν ακόμη… «μυστήρια». 

4. Kryptos



Το 1990 στα κεντρικά γραφεία της CIA στις ΗΠΑ τοποθετήθηκε ένα γλυπτό με 4 τμήματα με κρυπτογραφημένους χαρακτήρες, ως πρόκληση για τους υπαλλήλους της μυστικής υπηρεσίας. Οι τρεις τομείς αποκρυπτογραφήθηκαν, αλλά ο 4 παραμένει άλυτος. 

5. Dorabella Cipher



Το 1897 ο διάσημος συνθέτης Edward Elgar έστειλε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα στην 23χρονη φίλη του Dora Penny. Μέχρι σήμερα δεν έχει «διαβαστεί».

6. D'Agapeyeff Cipher



Το 1939 ο Alexander d’Agapeyeff έγραψε ένα βιβλίο για την κρυπτογραφία με τίτλο «Codes and Ciphers». Στην πρώτη έκδοση περιέλαβε και ένα κρυπτογράφημα-πρόκληση. Δεν αποκρυπτογραφήθηκε ποτέ και ακόμη και ο ίδιος ο συγγραφέας παραδέχτηκε αργότερα ότι… δε θυμόταν πώς το είχε κρυπτογραφήσει.

7. Chinese «Gold Bar» ciphers



Επτά ράβδοι χρυσού που περιέχουν εικόνες και αρχαία κινέζικη γραφή συνθέτουν κάποια μορφή σεναρίου και κρυπτογραφημάτων με λατινικά γράμματα.

8. Proto-Elamite



Μια επιγραφή που χρονολογείται από το 2900 π.Χ. στην περιοχή της νοτιοδυτικής Περσίας (σημερινό Ιράν) δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί από τους ειδικούς και η γλώσσα που αναπαριστά παραμένει άγνωστη στους επιστήμονες.

9. Shugborough 



Τα γράμματα που έχουν σκαλιστεί σε ένα πέτρινο μνημείο στην περιοχή Shugborough στο Staffordshire της Αγγλίας -παρά τις θεωρίες συνομωσίας που τα συνοδεύουν- δεν έχει καταφέρει κανείς να τα αποκρυπτογραφήσει.
 
newsbeast.gr

 

Το βίντεο ντοκουμέντο της 11ης Σεπτεμβρίου που δεν είδε ποτέ κανείς

2014-07-29 16:27

Το βίντεο ντοκουμέντο της 11ης Σεπτεμβρίου που δεν είδε ποτέ κανείς

Αμοντάριστα πλάνα με 21 λεπτά πανικού

Ο τρόμος ζωντανεύει ξανά δεκατρία χρόνια μετά την πρόσκρουση που έμελλε να αλλάξει το ρου της παγκόσμιας ιστορίας και να επανακαθορίσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. 

Ο εφιάλτης της 11ης Σεπτεμβρίου που ακόμη στοιχειώνει το ground zero στο κέντρο της Νέας Υόρκης, αναβιώνει και προκαλεί ανατριχίλα. 

Τα αμοντάριστα πλάνα από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση των αεροπλάνων με τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα στους δίδυμους πύργους είχε τραβήξει συνεργείο του τηλεοπτικού δικτύου ABC. To επίμαχο video - ντοκουμέντο ανέβηκε σήμερα στη σελίδα 911datasets.org, η οποία έχει δημιουργηθεί για να συγκεντρώνονται στοιχεία και video από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και μεταφορτώθηκε στο liveleak.com. 

Εικοσιένα λεπτά φρίκης και αλλοφροσύνης που κανείς μέχρι σήμερα εκτός από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν είχε δει. 

Στο 13:13 ένας αστυνομικός φωνάζει ότι o ένας πύργος γέρνει επικίνδυνα. 

Στο 13:24, ο ένας από τους δίδυμους πύργους του World Trade Center καταρρέει στη συμβολή των Warren Street και North End Avenue. 

Δυο από τους επιζήσαντες, που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν έγκαιρα από τον 82ο όροφο μιλούν στο 17:36. 

Το ρεπορτάζ που θα μείνει στην ιστορία ως το απόλυτο ντοκουμέντο για το ABC έκανε ο N.J. Burkett, με κάμεραμαν τον Marty Glembotzky.

Μια ματιά στις επιδημίες του Μεσαίωνα -Oι άνθρωποι που χόρευαν μέχρι θανάτου [εικόνες]

2014-07-29 15:28

Μια ματιά στις επιδημίες του Μεσαίωνα -Oι άνθρωποι που χόρευαν μέχρι θανάτου [εικόνες]

Στρασβούργο, καλοκαίρι του 1518. Μια γυναίκα, η Frau Toffea, βγαίνει σε ένα στενό δρόμο της πόλης και αρχίζει να χορεύει. Σε μια εβδομάδα, άλλα τριάντα τέσσερα άτομα την ακολουθούν στο χορό της. Ως τα τέλη Αυγούστου πάνω από 400 άτομα ζουν την ίδια τρέλα, χορεύοντας με ανεξέλεγκτο τρόπο γύρω από την πόλη. 

Στα στενά δρομάκια της πόλης και στις πλατείες οι άνθρωποι χορεύουν με φρενίτιδα, υπό τον ρυθμό ταμπουρίνων, βιόλας και γκάιντας, όλη την ημέρα. Ωστόσο η ατμόσφαιρα δεν έχει τίποτα γιορταστικό. Οι σκηνές που διαδραματίζονται είναι σχεδόν «τρομακτικές» γράφει ο ιστορικός ιατρικής  John Waller στο έργο του The Dancing Plague (Η επιδημία χορού) το οποίο δημοσιεύτηκε το 2009.


Οι άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έχουν προσβληθεί από αυτή την περίεργη «μανία χορού» φωνάζουν, κλαίνε, ζητούν βοήθεια αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν να χορεύουν. Είναι σε έκσταση. Εχουν άδειο βλέμμα και το πρόσωπό τους στραμένο προς τον ουρανό. Χέρια και πόδια κινούνται με σπασμωδικά και κουρασμένα βήματα. Τα πουκάμισά τους, οι φούστες και οι κάλτσες τους είναι κολημένα στα αδύνατα σώματά τους. Ετσι περιγράφει ο  John Waller την επιδημία.


Μέσα σε λίγες ημέρες οι περιπτώσεις πολλαπλασιάζονται όσο εξαπλώνεται ο ιός, σπέρνοντας τον φόβο και τον θάνατο στην αλσατική πόλη. Περίπου 15 «χορευτές» πεθαίνουν καθημερινά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής, θύματα αφυδάτωσης και καρδι-αγγειακών προβλημάτων.
Οι σύγχρονοι επιδημιολόγοι αποκαλούν την  Frau Toffea «ασθενή μηδέν» αφού είναι το πρώτο άτομο που χτυπήθηκε από την επιδημία. Η μοίρα αυτής της γυναίκας περιγράφηκε από τον Παρακέλσιο (1493-1541), Ελβετό γιατρό και αλχημιστή, γνωστός ως ο θεμελιωτής της τοξικολογίας. Εκστασιασμένος από αυτόν τον συλλογικό χορό θανάτου ήρθε ο ίδιος να μελετήσει το φαινόμενο στην πόλη, το 1526.


Οι τοπικοί γιατροί της εποχής έτρεξαν να βοηθήσουν. Απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για αστρολογικούς ή υπερφυσικούς λόγους και δήλωσαν ότι πρόκειται για μια «φυσική ασθένεια» η οποία προκλήθηκε από το «κακό αίμα» ή από το «ζεστό αίμα». Για θεραπεία πρότειναν στους κατοίκους να χορεύουν ακόμη περισσότερο. Δύο δημόσια κτίρια αποθήκευσης σιτηρών διαλύθηκαν ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να χορεύουν ελεύθερα. Ακόμη και μουσικούς προσέλαβαν για το σκοπό αυτό. Αλλά όταν οι χορευτές άρχισαν να πεθαίνουν, τότε οι αρχές επανεξέτασαν τη στρατηγική τους.
Μια νέα διάγνωση έγινε τότε: ο χορός ήταν η κατάρα που έστειλε ένας θυμωμένος άγιος. Για να τον εξευμενίσουν, απαγόρευσαν την χαρτοπαιξία και την πορνεία και καταδίκασαν όσους συλλαμβάνονταν. Αλλά όταν και αυτή η μέθοδος απεδείχθη αναποτελεσματική, οι «χορευτές» εστάλθησαν σε ένα ναό, στην κορυφή ενός βουνού, για να ζητήσουν τη μεσολάβηση μιας θεότητας. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η επιδημία εξασθένησε.

Αυτή η επιδημία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ααχεν της Γερμανίας, στις 24 Ιουνίου 1374 και γρήγορα εξαπλώθηκε στη Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία. Χιλιάδες άτομα χόρεψαν μέχρι θανάτου, ουρλιάζοντας από τρομερές παραισθήσεις και εκλιπαρώντας τους θρησκευτικούς ποιμένες να σώσουν την ψυχή τους.
Σήμερα θεωρείται βέβαιο ότι οι άνθρωποι αυτοί επλήγησαν από το μικρόβιο της ερισύβης που υπάρχει στα σιτηρά και υπέστησαν τοξικολογικό σοκ.


Στον Μεσαίωνα δεν ήταν γνωστό ότι το μικρόβιο αυτό ευθύνεται για σοβαρές επιδημείες. Σήμερα ξέρουμε ότι το μικρόβιο αυτό προκαλούσε δύο είδη συμπτωμάτων:
1. Ενα είδος «φωτιάς που καίει τα σωθικά» και προκαλεί ένα είδος γάγγραινας και απώλεια των μελών που προσβάλλονται. Αυτό αναπαριστά η γκραβούρα του διάσημου ζωγράφου Ιερώνυμου Μπος, ολλανδού ζωγράφου του 15ου αιώνα.


2. Προκαλεί παραισθήσεις οι οποίες πιθανότατα οδήγησαν τους πολίτες του Μεσαίωνα σε μαζικό και φονικό χορό. Ως πρόσφατα κάτοικοι της κεντρικής Ευρώπης χόρευαν έναν παρόμοιο χορό με την ονομασία «Ο χορός του Αγίου  Guy» ο οποίος προβλέπει ένα μεγάλο βήμα μπροστά και δυό μικρά βήματα πίσω.



Μόνο τον 20ό αιώνα έγινε γνωστό ότι οι μυκοτοξίνες που βρίσκονται στα σιτηρά μπορούν να προκαλέσουν τόσο σοβαρά προβλήματα.


iefimerida.gr

 

Έπαθες ψύξη από το air condition: Τι να κάνεις για να φύγει πιο γρήγορα

2014-07-29 15:19

Έπαθες ψύξη από το air condition: Τι να κάνεις για να φύγει πιο γρήγορα

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι οι πιθανότητες να πάθουμε ψύξη από το air condition πολλαπλασιάζονται, στην προσπάθειά μας να κοιμηθούμε άνετα σε ένα δροσερό δωμάτιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τους κυριότερους λόγους πρόκλησης ψύξης είναι οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας από τη ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος στη δροσιά των κλιματιζόμενων χώρων. Ψύξη ή επιστημονικά μυϊκός σπασμός μπορεί να προκληθεί στον αυχένα, την πλάτη, αλλά ακόμη και στο μάτι ή το μέτωπο.

Τι πρέπει να κάνετε σύμφωνα με το onmed, σε περίπτωση που πάθετε ψύξη για να την ξεπεράσετε συντομότερα:

- Κάντε επαλείψεις με θερµαντική αλοιφή ή χρησιμοποιείστε πάγο ανάλογα με τη γνωμάτευση
- Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη λήψη µυοχαλαρωτικών και αναλγητικών χαπιών
- Αν το πρόβλημα εντοπίζεται στον αυχένα χρησιμοποιήστε κολάρο
- Αν η ψύξη είναι στο πρόσωπο χρησιμοποιήστε θερμοφόρες ή ζεστές κομπρέσες
- Κάντε ζεστά μπάνια προκειμένου να χαλαρώσετε τους μύες και να ανακουφίσετε τον πόνο
- Αποφεύγετε τις εντριβές με οινόπνευμα, καθώς η εξάτμισή του οδηγεί σε μείωση της θερμοκρασίας τοπικά στο δέρμα

Boxfish: Το παράξενο ορθογώνιο ψάρι!

2014-07-28 15:30

perierga.gr - Boxfish: Το παράξενο ψάρι-κουτί!

Το boxfish (Ostracion cubicus) ή αλλιώς ψάρι-κουτί ανήκει στο γένος Ostracion και απαντά σε υφάλους σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό και στον Ινδικό καθώς και στον νότιο-ανατολικό Ατλαντικό. Φτάνει σε μέγιστο μήκος τα 45 εκατοστά, ενώ όπως δηλώνει και το όνομά του έχει σχήμα κουτιού. Βασικό χαρακτηριστικό του, πέρα από το σχήμα, είναι το φωτεινό κίτρινο χρώμα του και οι μαύρες βούλες που είναι διάσπρτες επάνω στο δέρμα του.

perierga.gr - Boxfish: Το παράξενο ψάρι-κουτί!

Καθώς γερνά, η φωτεινότητα του χρώματος ξεθωριάζει αποκτώντας μπλε-γκρι χρώμα. Τρέφεται κυρίως με φύκια, με σφουγγάρια, καρκινοειδή και μαλάκια, ενώ αποτελεί ένα από τα αγαπημένα ψάρια των φωτογράφων λόγω… φωτογένειας! Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2006 η Mercedes-Benz παρουσίασε το Bionic, ένα αυτοκίνητο πόλης με καινοτόμο σχεδιασμό εμπενευσμένο εξ ολοκλήρου από το εξωτικό boxfish!

perierga.gr - Boxfish: Το παράξενο ψάρι-κουτί!
perierga.gr - Boxfish: Το παράξενο ψάρι-κουτί!
perierga.gr - Boxfish: Το παράξενο ψάρι-κουτί!
perierga.gr - Boxfish: Το παράξενο ψάρι-κουτί!
perierga.gr - Boxfish: Το παράξενο ψάρι-κουτί!
perierga.gr - Boxfish: Το παράξενο ψάρι-κουτί!

http://perierga.gr/

 

Γέμισε τρύπες η Σιβηρία – Προβληματισμένοι οι επιστήμονες

2014-07-28 15:19

Γέμισε τρύπες η Σιβηρία – Προβληματισμένοι οι επιστήμονες

Προβληματισμένοι είναι οι επιστήμονες στη Σιβηρία αφού οι δύο νέες τρύπες που ανακάλυψαν με διάμετρο 15 μέτρων.

Η μία είναι στην περιοχή Αντιπαγιούτα και είναι γύρω στα 100 μίλια μακρυά από την πρώτη τρύπα που ανακάλυψαν.

Οι επιστήμονες που έταξαν με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή είδαν ότι και αυτή έχει δημιουργηθεί από μέσα πρπς έξω ενισχύοντας το ενδεχόμενο να έγιναν μετά από εσωτερική έκρηξη.

Η τρίτη τρύπα που ανακάλυψαν είναι στο χωριό Νοσόκ επίσης στην Σιβηρία.

Αυτή η τρύπα είναι πολύ μικρότερη με διάμετρο μόλις 4 μέτρων.

sibiria tripa i

sibiria tripa 2

.tribune.gr

Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες ανάσταιναν τους Θεούς τους

2014-07-28 15:11

Στην αρχαία Ελλάδα, γράφει ο Μ. Τιβέριος, όπως και σε πολλές θρησκείες του αρχαίου κόσμου, απαντώνται παραδόσεις σύμφωνα με τις οποίες θεοί γνώρισαν τον θάνατο και στη συνέχεια την ανάσταση. Ο Διόνυσος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θεού που πέθαινε και ανασταινόταν κάθε χρόνο.

Ο Απρίλης είναι ο μήνας στη διάρκεια του οποίου έχουμε την πιο μεγάλη γιορτή των ορθοδόξων Χριστιανών, που είναι τα Πάθη και η Ανάσταση του Κυρίου.

Ιδιαίτερα για τους Έλληνες η γιορτή αυτή αποκτά πρόσθετη σημασία, αφού αρκετές φορές η Ανάσταση του Θεανθρώπου συσχετίστηκε με την ανάσταση της ίδιας της φυλής, ενώ συγχρόνως τους θύμιζε και πανάρχαια θρησκευτικά και λατρευτικά δρώμενα που η αρχή τους χάνεται στο βάθος των αιώνων, σε χρόνους πολύ πριν από τον ερχομό του Σωτήρα.

Σε πολλές θρησκείες του αρχαίου κόσμου και στην αρχαία Ελλάδα απαντώνται παραδόσεις σύμφωνα με τις οποίες θεοί γνώρισαν τον θάνατο και στη συνέχεια την ανάσταση, όπως π.χ. ο φοινικικός Αδωνις ή ο ελληνικός Διόνυσος.

Επειδή μάλιστα συχνά οι τεθνεώτες και αναστάντες αυτοί θεοί συμβαίνει να είναι θεοί της γονιμότητας, πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι η ιδέα αυτή του θανάτου και της ανάστασης εκ νεκρών είναι παρμένη από την ετήσια εναλλαγή των εποχών, όπου το νέκρωμα της φύσης κατά τη διάρκεια του παγερού χειμώνα το διαδέχεται το ξαναζωντάνεμά της κατά τη διάρκεια της ζωοδότρας άνοιξης. Επομένως με τα πάθη αυτά των θεών συμβολίζονται οι λειτουργίες της ίδιας της φύσης και, όπως είναι γνωστό, η πίστη συχνά εκφράζεται με συμβολισμούς.

Γύρω από τον ετήσιο αυτό αγώνα ανάμεσα στην ακαρπία και την ευφορία της γης υφάνθηκε και ο ιστός αρκετών αρχαίων μυστηριακών τελετών, γι’ αυτό ακριβώς και η συνήθης εποχή διεξαγωγής τους ήταν το τέλος του καλοκαιριού ή η αρχή του φθινοπώρου, με τα πρώτα πρωτοβρόχια.

Τα μυστήρια, που γνώρισαν ιδιαίτερη άνθηση κατά τους χρόνους της ύστερης αρχαιότητας, υπόσχονταν στους μυημένους σ’ αυτά μόνιμη σωτηρία και μια ευτυχισμένη μετά θάνατον ζωή. Έτσι, σε δημόσιες αλλά κυρίως σε απόκρυφες τελετουργίες, οι πιστοί σκηνοθετούσαν τις διάφορες φάσεις αυτού του αγώνα, αναπαριστώντας τις ποικίλες περιπέτειες του πάσχοντος θεού τους.

Ο θάνατος και η ανάσταση

Οπως παρατηρεί ο Πλάτων, καθώς ο άνθρωπος πλησιάζει προς τον θάνατο αρχίζει να σκέπτεται για πράγματα που πριν δεν τον απασχολούσαν καθόλου, ενώ συγχρόνως αρχίζει να δίνει πίστη και σε δοξασίες υπερφυσικές. Έτσι και στην αρχαιότητα, πολλοί πίστευαν ότι με τις μυήσεις αυτές θα βοηθηθούν να κερδίσουν την πολυπόθητη αθανασία και ακόμη θα αποκτήσουν τη δυνατότητα και μετά θάνατον «να διασκεδάζουν και να χορεύουν» σε καταπράσινους λειμώνες στον καθαρό αέρα.

Ορισμένοι θρησκειολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι η κεντρική ιδέα όλων αυτών των μυστηριακών θρησκειών ήταν ο θάνατος και η ανάσταση και έχουν συνδέσει τους σχετικούς μυστηριακούς μύθους με τα πάθη κάποιου θεού. Έτσι έχουμε τον θάνατο του Διονύσου, του Αττεως, του Οσίριδος. Στα μυστήρια που σχετίζονται με τους θεούς αυτούς συναντούμε ακολουθίες πένθους που στη συνέχεια τις διαδέχονται τελετουργίες χαράς και αγαλλίασης.

Το αβάστακτο πένθος της Ισιδος για τον φόνο του αγαπημένου της αδελφού και συντρόφου, του Οσίριδος, που τον είχε κατακρεουργήσει ο θεός της σκιάς Σετ (ή Σεθ), σταματά όταν βρίσκει και συναρμολογεί όλα τα διαμελισμένα κομμάτια του, δίνοντάς του ξανά τη ζωή. Το ίδιο συμβαίνει και με τους πιστούς της.

Μιμούμενοι τη θεά τους, αναζητούν τον Οσιρι, κτυπώντας με αλαλαγμούς τα στήθη τους. Μόλις ξαναντικρίζουν τον θεό, τότε τον θρήνο τον διαδέχεται ανείπωτη χαρά. Ο Πλούταρχος προτρέπει τα βάσανα της Ισιδας, όπως αναπαριστάνονται στις σχετικές τελετές, να γίνονται μαθήματα ευσέβειας και παρηγοριάς για όλους τους θνητούς που τους βρίσκουν τέτοια κακά.

Ο Ιούλιος Φίρμικος Ματερνός, πολιτικός και συγγραφέας του 4ου αι. μ.Χ., που αλλαξοπίστησε και έγινε Χριστιανός, μας παραδίδει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικές με παγανιστικές μυστηριακές τελετές. Έτσι ανάμεσα σε άλλα μας περιγράφει και μια σκηνή κατά την οποία μπροστά σε ένα ομοίωμα κάποιου θεού, που κείτονταν νεκρός πάνω σε ένα φορείο, εξελίσσονταν σκηνές οδυρμού και θρήνου.

Η «επίκλησις» του Διονύσου

[στη φωτό, το θείον Βρέφος Διόνυσος με φωτοστέφανο]

Ο Διόνυσος, χωρίς αμφιβολία, ήταν κι αυτός ένας θεός της βλάστησης και σαν τέτοιος ήταν ένας πάσχων θεός, που πέθαινε και ανασταινόταν κάθε χρόνο. Ωστόσο τα επεισόδια που σχετίζονται με τον θάνατό του, ο οποίος προκαλούσε τον μαρασμό της φύσης, μπορούμε να πούμε ότι δεν αποτελούσαν σημαντικό μέρος της όλης διήγησης.

Εκτός από αναφορές στον βίαιο θάνατό του και τον διαμελισμό του υπήρχαν και παραδόσεις που έκαναν λόγο και για μια ομαλή κατάβασή του στον Αδη, προκειμένου να φέρει στον πάνω κόσμο, στον κόσμο των ζωντανών, τη μάνα του τη Σεμέλη.

Η κάθοδός του αυτή έγινε από την Αλκυονία λίμνη στη Λέρνα της Αργολίδας, για την οποία υπήρχε παράδοση ότι ήταν απύθμενη. Έτσι κανένας στην αρχαιότητα, ούτε και ο ίδιος ο αυτοκράτορας Νέρων, δεν είχε μπορέσει να μετρήσει το βάθος της. Στους Δελφούς, μέσα στο άδυτο του ναού του Απόλλωνος, «παρά το χρηστήριον», έδειχναν τον τάφο του θεού.

Ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, που έζησε προς τα τέλη του 1ου αι. π.Χ., μιλά για θρήνους κατά τη διάρκεια «των διονυσιακών παθών». Αλλά για τις τελετουργίες τις σχετικές με τον θάνατό του, όπως άλλωστε και γι’ αυτές που σχετίζονται με την ανάστασή του, ξέρουμε λιγοστά πράγματα. Κύρια αιτία ήταν η ευσέβεια των αρχαίων συγγραφέων που δεν ήθελαν να κοινοποιήσουν τίποτε «περί ων ου θέμις τοις αμυήτοις ιστορείν».

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο των τελετουργιών που συνδέονται με την ανάσταση του θεού ήταν και το κάλεσμά του, η «επίκλησις», από τους πιστούς του, που τον καλούσαν, ακόμη και με μικρές σάλπιγγες, να ανέβει και να παρουσιαστεί σ’ αυτούς.

Στον κόσμο των Ιώνων η «επιφάνεια» του θεού γινόταν κατά τη διάρκεια των Ανθεστηρίων. Ένα σημαντικό δρώμενο της γιορτής αυτής, που είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι γιορταζόταν και αυτή κατά τη διάρκεια της άνοιξης, ήταν ο ερχομός του θεού πάνω σ’ ένα τροχοφόρο πλοίο.

Το ότι ο Διόνυσος ερχόταν με ένα πλεούμενο πιθανόν να οφειλόταν στο ότι ο θεός είχε κατεβεί στον Κάτω Κόσμο μέσα από μια λίμνη, την Αλκυονία. Αλλά και ο Αριστοφάνης στους «Βατράχους» του βάζει τον Διόνυσο να κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο από μια περιοχή της Αθήνας, που την έλεγαν Λίμναι, και της οποίας το όνομα σαφώς υποδηλώνει και πάλι κάποια λίμνη ή έστω ένα βαλτότοπο.

Με τη θριαμβευτική επανεμφάνιση του θεού οι πιστοί του ξεσπούσαν σε ουρανομήκεις φωνές και χαρούμενα τραγούδια και ξεφάντωναν με χορούς και πανηγύρια. Και εκτός από πάσχοντες θεούς στην αρχαία μυθολογία υπάρχουν και ήρωες που είχαν κατορθώσει να νικήσουν τον θάνατο, όπως ο Ηρακλής, ο Ορφέας, ο Καπανέας κ.ά.

Μετά από τα παραπάνω μπορούμε να υποθέσουμε ότι το μέγα θαύμα της Ανάστασης του Χριστού, το σημαντικότερο ασφαλώς γεγονός της επίγειας ζωής Του, κατά το οποίο έχουμε τη νίκη της ζωής και την ήττα του θανάτου, έγινε πιο εύκολα κατανοητό από τους Έλληνες· και από τους υπόλοιπους ελληνίζοντες της όψιμης αρχαιότητας, που αποτελούσαν το πιο σημαντικό και συνάμα το πιο ζωντανό κομμάτι του τότε γνωστού και πολιτισμένου κόσμου.

Γιατί ανάλογα συμβάντα διηγούνταν και για τους θεούς και ήρωες που είχαν στεριώσει και είχαν κυριαρχήσει στα μέρη τους πολύ πριν κάνει την εμφάνισή Του ο Ναζωραίος.

Μιχάλης Α. Τιβέριος, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

 

Γιατί οι μαύρες γάτες θεωρούνται κακότυχες

2014-07-28 15:00

Γιατί οι μαύρες γάτες θεωρούνται κακότυχες

Φτύστε στον κόρφο σας!

Πώς αντιδράτε όταν βλέπετε μια μαύρη γάτα στο δρόμο σας; Δαγκώνετε τη γλώσσα σας ή φτύνετε τρεις φορές για να… «διώξετε» την κακή τύχη από επάνω σας;

Οι μαύρες γάτες θεωρούνται σημάδια κακής τύχης και δεν είναι λίγοι εκείνοι που… αλλάζουν δρόμο, όταν διασταυρωθούν με μία.

Για ποιο λόγο όμως πιστεύουμε ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν ατυχία;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Today I Found Out οι μαύρες γάτες δεν θεωρούνταν από πάντα «πηγή κακού» και δεν προκαλούσαν φόβο στους ανθρώπους σε ό,τι αφορά την εύνοια της τύχης τους.

Στην αρχαία Αίγυπτο, περίπου στο 3000 π.Χ. οι γάτες (και οι μαύρες γάτες) θεωρούνταν οι «βασίλισσες» του ζωικού βασιλείου και έχαιραν μεγάλης εκτίμησης από τους ανθρώπους. Αν κάποιος τολμούσε να σκοτώσει μια γάτα, αυτό θεωρούνταν σοβαρό έγκλημα.

Η σύνδεση των μαύρων γατών με την κακοτυχία ξεκίνησε στη μεσαιωνική Ευρώπη, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να τις συσχετίζουν με τις «μάγισσες». Μάλιστα, όσοι τύχαινε να απολαμβάνουν τη συντροφιά μιας μαύρης γάτας εκείνη την εποχή, πολλές φορές κρίνονταν ένοχοι για μαγεία.

Η πεποίθηση ότι οι μάγισσες μπορούσαν να μεταμορφωθούν οι ίδιες σε μαύρες γάτες, προκειμένου να περιφέρονται απαρατήρητες στους δρόμους, παρέμεινε ισχυρή και στην Αμερική την εποχή του «κυνηγιού των μαγισσών».

«H δίκη των μαγισσών του Σάλεμ είναι ένα περιβόητο περιστατικό της αποικιακής ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο οδήγησε στην καταδίκη και εκτέλεση κατοίκων του χωριού Σάλεμ στη Μασαχουσέτη το 1692 με την κατηγορία της μαγείας. Αποτελώντας μια νοητή "συνέχεια" των κυνηγιών μαγισσών της μεσαιωνικής Ευρώπης, οι δίκες μαγισσών ανήκουν στην προτεσταντική διωκτική παράδοση και το περιστατικό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί έκτοτε ως γλαφυρό παράδειγμα, σε τομείς όπως η πολιτική αλλά και η λογοτεχνία, για τους κινδύνους που κρύβει ο θρησκευτικός φανατισμός, οι ψευδείς κατηγορίες και η κυβερνητική παρείσφρηση στις προσωπικές ελευθερίες του ατόμου.

Αν και το γεγονός έχει μείνει στην ιστορία μνημονεύοντας τις μάγισσες του Σάλεμ, οι ακροαματικές διαδικασίες έλαβαν χώρα σε διαδοχικές πόλεις της επαρχίας της Μασαχουσέτης: Σάλεμ Βίλατζ, Σάλεμ Τάουν, Ίπσουιτς, Άντοβερ, Βοστώνη και Τσαρλστάουν» αναφέρει η Wikipedia.

Σε ορισμένους πολιτισμούς, όμως, οι μαύρες γάτες θεωρούνται ακριβώς το αντίθετο… δηλαδή, σύμβολα καλοτυχίας. 

Για παράδειγμα, οι Σκωτσέζοι πιστεύουν ότι αν εμφανιστεί μια μαύρη γάτα σε ένα σπίτι, αυτό σημαίνει ευημερία. 

Οι πειρατές του 19ου αιώνα πίστευαν ότι αν έρθει προς το μέρος σου μια μαύρη γάτα, αυτό είναι κακό σημάδι, αν όμως εμφανιστεί μπροστά σου αλλά απομακρυνθεί αυτό είναι σηματοδοτεί κάτι πολύ καλό!

Στα Midlands της Αγγλίας, πίστευαν ότι αν κάποιος πρόσφερε μια μαύρη γάτα ως δώρο γάμου αυτό έφερνε καλή τύχη στη νύφη.
 

 

Προϊόντα: 1211 - 1220 από 1600
<< 120 | 121 | 122 | 123 | 124 >>