Ενδιαφέροντα από την Ελλάδα καί τον κόσμο

Επιβάτες σήκωσαν συρμό του μετρό και απεγκλώβισαν άνδρα

2014-08-07 16:15

Επιβάτες σήκωσαν συρμό του μετρό και απεγκλώβισαν άνδρα

Εκατοντάδες επιβάτες του μετρό στο σταθμό Στίρλινγκ, στο Περθ της Αυστραλίας, κατάφεραν και σήκωσαν τον συρμό προκειμένου να απεγκλωβίσουν έναν άνδρα.

 

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ο άτυχος άνδρας δεν πρόσεξε το κενό μεταξύ του συρμού και της αποβάθρας με αποτέλεσμα το πόδι του να εγκλωβιστεί.

Η ταμπέλα που κάνει το γύρο του διαδικτύου! Δείτε τι έγραψε ... ο Έλληνας!

2014-08-07 16:13

Η ταμπέλα που κάνει το γύρο του διαδικτύου! Δείτε τι έγραψε ... ο Έλληνας!

Είσαι Έλληνας και έχεις το δικό σου μοναδικό ταμπεραμέντο ! Δεν μασάς τα λόγια σου βρε παιδί μου!

Έχεις τον δικό σου ξεχωριστό τρόπο για να εκφράζεσαι. Αυτό έκανε και ο ιδιοκτήτης ενός ελληνικού εστιατορίου στις ΗΠΑ.

Έγραψε λοιπόν στην ταμπέλα του: «Δεν έχουμε wifi. Φάτε, πιείτε και μιλήστε μεταξύ σας. Μ..λ..κες!»

 

 

 

 

Εξαγριωμένο κριάρι σκορπά τον τρόμο -Κυνηγάει, χτυπάει και ρίχνει κάτω όποιον δει μπροστά της [βίντεο]

2014-08-07 15:39

Εξαγριωμένη κατσίκα σκορπά τον τρόμο -Κυνηγάει, χτυπάει και ρίχνει κάτω όποιον δει μπροστά της [βίντεο]

Δεν είναι λίγες οι φορές που ολόκληρες πόλεις αναστατώνονται από την παρουσία ζώων που είτε επειδή απέδρασαν από κάποιο ζωολογικό κήπο είτε επειδή έχασαν τον προσανατολισμό τους βρέθηκαν ανάμεσα σε πολίτες προκαλώντας τους τρόμο. Στο βίντεο που ακολουθεί το ζώο που έχει αναστατώσει μία πόλη είναι  ένα εξαγριωμένο κριάρι , το οποίο επιτίθεται σε όποιον βρει μπροστά του. Στην αρχή χτυπάει ένα μηχανάκι, ρίχνοντας κάτω τους επιβάτες, στη συνέχεια μία γυναίκα, ακόμα και σε αστυνομικό. Το βίντεο που ακολουθεί δεν είναι πρόσφατο, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει την εμφάνιση του ξανά στα social media προκαλώντας άφθονο γέλιο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Οι πέντε διασημότεροι χάκερ στην ιστορία

2014-08-07 10:33

Κάποιοι θα ζήλευαν τη δόξα τους. Το WE έψαξε και βρήκε τους χάκερ-ορόσημο που έγραψαν τη δική τους ιστορία στον κόσμο του διαδικτύου (Pics)

Πόσο απέχει η τρέλα από την ιδιοφυΐα; Οι παρακάτω διαδικτυακοί αστέρες του εγκλήματος, κατάφεραν να συνδυάσουν και τα δύο και να "ανοίξουν" δρόμους για τους χάκερ του μέλλοντος.

Το FBI τους μίσησε αλλά και τους αγάπησε κατά το δοκούν. Ανάλογα δηλαδή με το αν δέχονταν να συνεργαστούν. Οι παρακάτω πέντε διαδικτυακοί εγκληματίες είναι εκείνοι που έδρασαν τον καιρό που τα νερά του διαδικτύου ήταν ακόμα αχαρτογράφητα και ο τρόπος για να συλληφθούν, παραπάνω από δύσκολος.

Το άρθρο κλείνει με την διαφορετική ιστορία του πρόωρα αδικοχαμένου Aaron Swartz.

Τελικά, τα σίδερα της φυλακής, είναι και για τους λεβέντες του διαδικτύου, ακόμα κι αν κατάφερναν επί σειρά ετών να παραμένουν ψηφιακοί "φαντομάδες".

 

 

 

Robert Tappan Morris. Ο προτεργάτης

Είναι με το σπαθί του στο Top 5 των ψηφιακών παρανόμων. Ο εν λόγω χάκερ μεγαλούργησε τη δεκαετία του '80, την εποχή που το διαδίκτυο βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα.

Είναι γιος πρώην υπαλλήλου της NSA και έγινε διάσημος γιατί δημιούργησε το περιβόητο Morris worm. Το πρώτο δηλαδή worm που διαδόθηκε μέσω του ίντερνετ. Είναι και ο πρώτος ψηφιακός απατεώνας που διώχθηκε ποινικά το 1986 στις ΗΠΑ.

 

 

 

Όταν συνελήφθη δήλωσε ότι δημιούργησε το κακόβουλο λογισμικό του όταν σπούδαζε στο Cornell University γιατί ήθελε λέει να τσεκάρει πόσο ασφαλές ήταν τότε το διαδίκτυο. Καθόλου δηλαδή. Παρόλα αυτά, λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Δηλαδή το ίδιο το worm* του. Εκείνο μπόρεσε να αναπαράγει τον ίδιο τον εαυτό του ανεξέλεγκτα μολύνοντας χιλιάδες υπολογιστές.

Οι αρχές των ΗΠΑ ανέφεραν τω καιρώ εκείνω ότι μολύνθηκαν 6.000 συστήματα. Ο Morris καταδικάστηκε τελικά σε 3 χρόνια με αναστολή, εξέτισε 400 ώρες εθελοντικής εργασίας και πλήρωσε πρόστιμο 10.500 δολαρίων. Στη συνέχεια έγινε καθηγητής  στο εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT με ειδικότητα στην αρχιτεκτονική δικτύων. Καθόλου άσχημα δηλαδή.

*Worm="Σκουλήκι υπολογιστή"

Είναι ένα αυτοαναπαραγόμενο και κακόβουλο πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο χρησιμοποιεί δίκτυο υπολογιστών για να στείλει αντίγραφα του εαυτού του σε άλλους κόμβους (υπολογιστές του δικτύου) και μπορεί να το πράξει χωρίς την παρέμβαση του χρήστη. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε κενά ασφαλείας του υπολογιστή προορισμού.

Πολλές φορές συγχέεται το σκουλήκι υπολογιστή (worm) με τον ιό υπολογιστή (virus), επειδή παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες στην λειτουργία τους. Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές ως προς τον τρόπο μετάδοσης τους και ως προς την περιοχή του συστήματος που θα προσβάλουν, που τους κάνει να ξεχωρίζουν.

Αντίθετα από ότι θα έκανε ένας ιός υπολογιστή, το σκουλήκι δεν χρειάζεται να συνδεθεί με ένα υπάρχον πρόγραμμα. Tα σκουλήκια, σχεδόν πάντα, προκαλούν τουλάχιστον κάποια βλάβη στο δίκτυο, έστω και με την κατανάλωση εύρους ζώνης, ενώ οι ιοί σχεδόν πάντα διαφθείρουν ή τροποποιούν αρχεία σε έναν υπολογιστή προορισμού, αφήνοντας το δίκτυο αβλαβές.

Kevin Mitnick. Ο "σταρ"

Στα νιάτα του ήταν ο εφιάλτης του Los Angeles και εταιρειών όπως οι Motorola, Nokia, Sun Microsystems Fujitsu Siemens, ενώ τον "έτρεμε" και το ίδιο το FBI.

Γεννήθηκε το 1963 και είναι ο πρώτος που κατάφερε να "σπάσει" υπολογιστικό σύστημα στην ιστορία. Συνελήφθη για πρώτη φορά στα 17 του και πέρασε 6 μήνες στη φυλακή σε πτέρυγα υψίστης ασφαλείας.

Μεγαλώνοντας κατάφερε να εισβάλει σε πολλά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και να κλέψει δεδομένα από αυτά. Ξεκίνησε με τον Ραδιοερασιτεχνισμό, που αργότερα τον οδήγησε στο phreaking του τηλεφωνικού δικτύου, hacking δηλαδή και υποκλοπές σε τηλεφωνικές συσκευές.

Οι ικανότητες του στο phreaking τον βοήθησαν για να μπορέσει να τις εφαρμόσει και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που στα τέλη της δεκαετίας του '70, ήταν ευάλωτοι από παντού. Το 1987 ήρθε και η πρώτη σύλληψη του Μίτνικ για εισβολή σε υπολογιστή. Αφέθηκε ελεύθερος και ένα χρόνο μετά κατηγορήθηκε για εισβολή σε σύστημα κλέβοντας πηγαίο κώδικα της Digital Equipment Corporation.

 

 

 

Η ποινή του ήταν ένας χρόνος φυλάκισης. Αποφυλακίστηκε και συνέχισε να είναι χάκερ αλλάζοντας συνεχώς τόπο διαμονής μέσα στις ΗΠΑ πάντα. Το 1995 με την βοήθεια του Tsutomu Shimomura, τεχνικού ασφαλείας υπολογιστών, και του ρεπόρτερ των Times John Markoff, ο Κέβιν Μίτνικ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση. Όταν αποφυλακίστηκε το 2000 του απαγόρευσαν της χρήση συσκευών με πληκτρολόγιο για χρόνια.

Στην πορεία έγραψε 2 βιβλία για την καριέρα του και έχει ιδρύσει την δικιά του εταιρία που ασχολείται με θέματα ασφαλείας σε δίκτυα (Mitnick Security Consulting).

Ο Mitnick θεωρείται ο πιο αγαπητός χάκερ στην ιστορία καθώς βρήκε πολλούς υποστηρικτές και υπέρ του πραγματοποιήθηκε η ακτιβιστική καμπάνια "Free Kevin".

Αξίζει να σημειωθεί ότι έμεινε φυλακισμένος χωρίς δίκη περίπου πέντε χρόνια. Έγινε δηλαδή ο υπόδικος με τη μακρύτερη περίοδο προφυλάκισης στην αμερικανική ιστορία.

Απελευθερώθηκε στις 21 Iανουαρίου του 2000. O εκπρόσωπος Τύπου της ομοσπονδιακής φυλακής του Λόμποκ ανακοίνωσε ότι στις 7.30 το πρωί ο Mitnick πέρασε την πύλη και έφυγε αμέσως με την οικογένειά του, χωρίς να μιλήσει στους ρεπόρτερ. Tα μέσα άρχισαν ήδη τις εικασίες και τις θεωρίες συνωμοσίας.

Άλλοι τον θέλουν να δραστηριοποιείται στις μυστικές υπηρεσίες, άλλοι να μένει αμετανόητος χάκερ και άλλοι να γίνεται ένας νέος ψηφιακός ήρωας.

Ανάμεσα στα εξακριβωμένα ποινικά αδικήματα του Mitnick, περιλαμβάνεται η εισβολή στα συστήματα των DEC (σ.σ. καταδικάστηκε με ένα χρόνο φυλάκιση το 1989, για αυτό), Motorola, NEC, Nokia, Sun και Fujitsu Siemens. Επίσης απέκτησε δικαιώματα administrator στον ΙΒΜ minicomputer της Ακαδημίας Υπολογιστών του Λος Άντζελες, αποκλειστικά και μόνο για να κερδίσει ένα στοίχημα.

Αξίζει να τονίσουμε ότι ο Mitnick δεν ήταν το κλασικό δείγμα προγραμματιστή-hacker, όσο του αριστοτέχνη της κοινωνικής μηχανικής, καθώς κατά βάση κατάφερνε να αποσπά τη χρήσιμη πληροφορία απευθείας από τα κατάλληλα άτομα.

Έχει -επισήμως- παραδεχτεί ότι:

-Χρησιμοποίησε τα συστήματα έκδοσης εισιτηρίων του Los Angeles για να μην πληρώνει εισιτήριο

-Χάκαρε τα συστήματα της DEC για να δει τον πηγαίο κώδικα του VMS, πράγμα που κόστισε στην DEC 160000 δολάρια

-Πήρε πλήρη διαχειριστικά δικαιώματα σε ένα minicomputer της IBM για να κερδίσει ένα στοίχημα.

-Χάκαρε τα συστήματα των εταιρειών Motorola, NEC, Nokia, Sun Microsystems και Fujitsu Siemens

Adrian Lamo. Ο "καταδότης"

Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1981 και ανήκει στη "νέα γενιά".

Θύματα του η Microsoft και οι New York Times. Έγινε γνωστός ως ο "άστεγος χάκερ" μιας και δεν μπορούσαν να τον εντοπίσουν με τίποτα. Γιατί; Συνήθιζε να χρησιμοποιεί δημόσιες συνδέσεις internet σε καφετέριες και σε internet cafe.

Όπως είπε κάποτε και ο ίδιος: "Έχω ένα λάπτοπ στο Pittsburgh και μία αλλαξιά ρούχα στο D.C. Αυτό επαναπροσδιορίζει κατά κάποιον τρόπο τη φράση "πολλαπλών δικαιοδοσιών" (multijurisdictional)".

 

 

 

Η "διάρρηξή" του στους New York Times, ωστόσο, αποκαλύφθηκε και, πέραν των περιοριστικών μέτρων, τιμωρήθηκε με τη χρηματική ποινή των 65.000 δολαρίων ως αποζημίωση. Είχε παραδοθεί μόνος του στις αρχές τον Σεπτέμβριο του 2003 μετά από καταγγελία των Times. Ο ίδιος είχε ανάμειξη στις αποκαλύψεις των Wikileaks*.

Το μελανό στοιχείο στην ιστορία του για το οποίο και κατακρίνεται από τους χρήστες του διαδικτύου,  είναι ότι έγινε "καταδότης" δίνοντας στοιχεία στο δικαστήριο για τον πληροφοριοδότη του WikiLeaks, τον Bradley Manning.

Σήμερα ο Lamo εργάζεται ως βραβευμένος δημοσιογράφος και δημόσιος ομιλητής.

*WikiLeaks

WikiLeaks καλείται ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ ο οποίος δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Τον ιστότοπο του οργανισμού, ο οποίος και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006, διαχειρίζεται η "The Sunshine Press".

Μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, ο ιστότοπος ανακοίνωσε πως η βάση δεδομένων του συμπεριλάμβανε πλέον περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια έγγραφα.

Τον Απρίλιο του 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε βίντεο από ένα περιστατικό του 2007 οπότε και Ιρακινοί άμαχοι πολίτες θανατώθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες, σε μια ιστοσελίδα που καλείται Collateral Murder. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, το WikiLeaks δημοσίευσε το "Ημερολόγιο του Πολέμου στο Αφγανιστάν" ("Afghan War Diary"), μια συλλογή περισσότερων από 76.900 έγραφα σχετικά με τον Πόλεμο στο Αφγανιστάν τα οποία μέχρι τότε δεν ήταν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

Τον Οκτώβριο η ομάδα δημοσίευσε ένα πακέτο περίπου 400.000 εγγράφων υπό τον τίτλο "Ημερολόγιο του Πολέμου στο Ιράκ" ("Iraq War Logs") σε συντονισμό με μεγάλους κερδοσκοπικούς οργανισμούς ΜΜΕ.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου, το WikiLeaks ξεκίνησε να δίνει στην δημοσιότητα 251.287 διπλωματικά έγγραφα, με την Αμερικανική Κυβέρνηση να κάνει λόγο για "επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας".

Gary McKinnon. Ο ευφυής αυτιστικός χάκερ

Σκωτσέζος χάκερ, γεννημένος το 1966. Έφτιαξε το όνομα του με το κωδικό όνομα "Solo". Κατηγορήθηκε για τη μεγαλύτερη παραβίαση όλων των εποχών σε στρατιωτικά υπολογιστικά συστήματα των ΗΠΑ, για 13 συνεχόμενους μήνες από το 2001 και 2002.

Ο McKinnon εισχώρησε στους Αμερικανικούς server και διέγραψε σημαντικά αρχεία, "αχρηστεύοντας" 2.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε στρατιωτικές βάσεις και τη NASA, στον Αμερικανικό Στρατό, στο Πολεμικό Ναυτικό, στην Πολεμική Αεροπορία, στο Πεντάγωνο και σε κάποια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Κάθε φορά που χτυπούσε, άφηνε το μήνυμα "Η ασφάλεια σας είναι σκ@τ@".

 

 

 

Το ιδιαίτερο στοιχείο, πέραν των τρομακτικών δυνατοτήτων και του ταλέντου του, είναι ότι ο χάκερ έχει διαγνωστεί με το σύνδρομο "Asperger". Ποιο ήταν το κίνητρο του για να εισχωρεί σε υπολογιστές; Προσπαθούσε να βρει στοιχεία για την ύπαρξη δραστηριότητας αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων και εξωγήινων τεχνολογιών. Αλίευσε φωτογραφίες, φιλμ και άλλες αποδείξεις για εξωγήινα διαστημόπλοια, που κατείχαν μυστικά διάφορες Αμερικανικές υπηρεσίες, διαστημικούς στόλους, μυστικά προγράμματα και λίστες κωδικοποιημένων ονομάτων.

Η NASA κηνυγάει τον McKinnon αλλά η Βρετανία αρνείται να τον εκδώσει στις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του έχει πει ότι έψαχνε αποδείξεις για την ύπαρξη τεχνολογίας αντιβαρύτητας και "ενέργειας μηδενικού σημείου" (zero point energy) την οποία πίστευε πως κατέχουν οι αμερικανικές υπηρεσίες και την αποκρύπτουν από το κοινό. Πίστευε επίσης ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην ελεύθερη ενέργεια, λύνοντας έτσι όλα τα ενεργειακά προβλήματα του κόσμου.

Ο McKinnon υπήρξε από τα 15 του χρόνια μέλος της BUFORA (British UFO Research Association), οργάνωσης έρευνας γύρω από τα UFO. Η σημαντικότερη κατ’ αυτόν, ανακάλυψη έγινε στις αρχές του 2002 όταν είχε εισβάλει στους υπολογιστές του κτιρίου 8 του Johnson Space Centre. Τότε βρήκε μια φωτογραφία της NASA που παρουσίαζε ένα UFO σε σχήμα πούρου με σχηματισμούς που έμοιαζαν με γεωδαιτικούς θόλους σε όλες τις πλευρές του.

Καθώς "κατέβαζε" την φωτογραφία με την αργή του σύνδεση, έγινε αντιληπτός από τους διαχειριστές των συστημάτων της NASA. Η σύνδεσή του διακόπηκε πριν ολοκληρωθεί η φωτογραφία, για την ύπαρξη της οποίας έτσι δεν υπάρχει σήμερα καμία απόδειξη. Εκτός από στοιχεία κρυφής προηγμένης τεχνολογίας, ο McKinnon έψαχνε επίσης αποδείξεις για ενδεχόμενη ανάμιξη της αμερικάνικης κυβέρνησης στις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν βρήκε καμία απόδειξη που να στήριζε μία τέτοια πρόταση.

Στη Βρετανία, συνελήφθη  τον Μάρτιο του 2002. Μετά τη σύλληψή του υποχρεώθηκε να παρουσιάζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα και του απαγορεύτηκε η χρήση υπολογιστή με σύνδεση στο Internet. Με τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του, κινδύνευε με ποινή φυλάκισης 6 μηνών στην χειρότερη περίπτωση ή υποχρεωτική κοινωνική εργασία, βάσει των βρετανικών νόμων. Όμως τον Νοέμβριο του 2002, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ παρενέβη στην υπόθεση, ζητώντας την έκδοσή του στην Αμερική, λόγω των ζημιών που προκάλεσε σε υπολογιστές υπηρεσιών της κυβέρνησης. Το περίεργο και ύποπτο είναι ότι οι διαδικασίες για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, δεν ξεκίνησαν παρά τρία χρόνια αργότερα, το 2005. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σαφές γιατί οι αμερικανικές αρχές άργησαν τόσο πολύ. Η υπόθεση της έκδοσής του εκκρεμεί, με τις πιέσεις από την αμερικανική πλευρά για την έκδοσή του να συνεχίζονται. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, αν εκδοθεί, κινδυνεύει να δικαστεί ως τρομοκράτης αντιμετωπίζοντας ποινή κάθειρξης που μπορεί να φτάσει τα 70 χρόνια, χρηματική ποινή πάνω από 1.000.000 δολάρια, ακόμη και εγκλεισμό στο Γκουαντάναμο.

Για την υποστήριξη του, έχει δημιουργηθεί και η ιστοσελίδα freegary.org.uk

Raphael Gray. Ο "Άγιος"

Και αυτός είναι μέλος της νέας γενιάς χάκερ μιας και γεννήθηκε το 1982. Ξεκίνησε τη δράση του στην ηλικία των 19 ετών, ενώ από τότε αποκαλούσε τον εαυτό του "Άγιο".

Σύμφωνα με τον ίδιο έσπασε βάσεις δεδομένων προσπαθώντας όπως έχει πει να βοηθήσει sites ηλεκτρονικού εμπορίου. Με τη δράση του έσπασε τις βάσεις δεδομένων ηλεκτρονικών καταστημάτων κλέβοντας αριθμούς πιστωτικών καρτών και προσωπικά δεδομένα από περίπου 26.000 Αμερικανούς, Βρετανούς και Καναδούς, το 2000.

 

 

 

Όπως έλεγε, ήθελε να επιστήσει την προσοχή σε κενά των συστημάτων ασφαλείας, ωστόσο κανείς δεν κατάλαβε γιατί δημοσιοποίησε τους αριθμούς των πιστωτικών καρτών.

Συνελήφθη το 2001 και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια ψυχιατρικής θεραπείας.

Χρησιμοποιώντας μια εκ των πιστωτικών καρτών που είχε υποκλέψει, αγόρασε και έστειλε χάπια βιάγκρα στον.... Bill Gates. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Μεταξύ άλλων είχε δηλώσει και φανατικός οπαδός του θρύλου, Kevin Mitnick (βλέπε παραπάνω).

Και για το τέλος, Aaron Swartz

Η περίπτωση του Aaron Swartz είναι διαφορετική και εντελώς μοναδική. Υπήρξε χαρισματικός χάκερ και ακτιβιστής για τα ψηφιακά δικαιώματα, ενώ αυτοκτόνησε στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία μόλις 26 ετών, τον Ιανουάριο του 2013.

Στα 14 του χρόνια, ήταν ένας από τους δημιουργούς του RSS (Rich Site Summary).

 

 

 

Αργότερα αφοσιώθηκε στην πεποίθηση του ότι οι πληροφορίες πρέπει να διανέμονται ελεύθερα στο Διαδίκτυο, ενώ δήλωνε ότι "οι πληροφορίες αποτελούν εξουσία. Αλλά όπως σε κάθε εξουσία, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους".

Σε μανιφέστο που είχε εκδώσει το 2008, είχε γράψει ότι "ολόκληρη η επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά, που έχει δημοσιευτεί ανά τους αιώνες σε βιβλία και περιοδικά, μετατρέπεται σε ψηφιοποιημένο υλικό και κρατείται στα χέρια ορισμένων ιδιωτικών εταιρειών. Ο επιμερισμός των πληροφοριών δεν είναι κάτι ανήθικο αλλά αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη. Μόνο εκείνοι που είναι τυφλωμένοι από την απληστία θα αρνηθούν σε κάποιον φίλο ένα αντίγραφο".

Τον Ιούλιο του 2011 είχε συλληφθεί από τις ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών με κατηγορίες ότι έκλεψε εκατομμύρια ακαδημαϊκά κείμενα και βιβλία από το ψηφιακό αρχείο του MIT.  Κατά τη διάρκεια της δίκης είχε δηλώσει αθώος, και αντιμετώπιζε 35 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε περίπτωση που καταδικαζόταν.

Ο Swartz είχε δηλώσει αρκετές φορές ότι έπασχε από κατάθλιψη, ενώ είχε αναφέρει ότι πολλές στιγμές στη ζωή του είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

news247

 

Ρώσοι Χάκερς έκλεψαν πάνω από ένα δισ. κωδικούς πρόσβασης στο ίντερνετ -Ποιοι απειλούνται

2014-08-07 08:13

Η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στον κόσμο: Ρώσοι έκλεψαν πάνω από ένα δισ. κωδικούς πρόσβασης στο ίντερνετ -Ποιοι απειλούνται

Φήμες θέλουν μια ρωσική συμμορία να έχει κλέψει πάνω από ένα δισεκατομμύριο κωδικούς πρόσβασεις στο ίντερνετ. Όπως αναφέρουν οι New York Times πρόκειται για την μεγαλύτερη «ληστεία» εντός του διαδικτύου.

Την ανακάλυψη της δράσης των χάκερ έκανε μια εταιρεία ασφάλειας στο Μιλγουόκι. Σύμφωνα με την έρευνα έχουν κλαπεί αρχεία και εμπιστευτικό υλικό από 420.000 ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα επιτέθηκαν και σε προσωπικούς λογαριασμούς χρηστών με αποτέλεσμα να έχουν υφαρπάξει 1,2 τρισεκατομμύρια ονόματα χρηστών και πάνω από 500 εκατομμύρια κωδικούς πρόσβασης.

Οι επιθέσεις, λένε οι ειδικοί, ξεκίνησαν από μικρά σάιτ μέχρι «γίγαντες» που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες. Οι χάκερς, μέχρι τώρα, δεν έχουν πουλήσει καμία πληροφορία, αλλά χρησιμοποιούν τα... κλοπιμαία τους για να διασπείρουν spam σε όλο το διαδίκτυο. Επί του παρόντος δεν φαίνεται να έχουν κάποια διασύνδεση με τη ρωσική κυβέρνηση.

Πάντα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι χάκερς έχουν έδρα την νότια και κεντρική Ρωσία, είναι πιτσιρικάδες (γύρω στα 20) και η ομάδα τους αριθμεί περίπου 12 άτομα. Η δράση τους ξεκίνησε το 2011 και από τότε εξαπλώθηκε σε απίστευτο βαθμό.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν για να εισβάλλουν σε λογαριασμούς και σάιτ είναι υψηλή και άκρως επικίνδυνη, δίχως μάλιστα να γίνεται αντιληπτή από τα θύματα η επίθεση που έχουν δεχθεί.

Για άλλη μια φορά οι έμπειροι κομπιουτεράδες επισημαίνουν: «Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε διαφορές εφαρμογές. Αλλάζετε συνεχώς password, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να πέσετε θύματα των χάκερς».


Πηγή: Η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στον κόσμο: Ρώσοι έκλεψαν πάνω από ένα δισ. κωδικούς πρόσβασης στο ίντερνετ -Ποιοι απειλούνται | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/165882#ixzz39gEtBr6o

To πιο πολύτιμο ρολόι στον κόσμο -Η αξία του εκτιμάται στα 17 εκατομμύρια δολάρια [εικόνα]

2014-08-07 08:11

To πιο πολύτιμο ρολόι στον κόσμο -Η αξία του εκτιμάται στα 17 εκατομμύρια δολάρι

Ο χρόνος είναι χρήμα. Ιδιαίτερα αν τον μετρά κανείς με το συγκεκριμένο ρολόι, τότε μεταφράζεται σε αρκετά εκατομμύρια. Γιατί τόσο υπολογίζεται ότι κοστίζει. 

Θεωρείται το «ιερό δισκοπότηρο» των ρολογιών και θα αποτελέσει αντικείμενο δημοπρασίας τον ερχόμενο Νοέμβριο. Πρόκειται για ένα δημιούργημα του Πατέκ Φιλίπ, ο οποίος έφτιαξε αυτό το μοναδικό χρυσό ρολόι τσέπης όταν ο τραπεζίτης Χένρι Γκρέιβς τζούνιορ- κατά πολλούς ο μεγαλύτερος συλλέκτης ρολογιών του 20ου αιώνα- του ζήτησε να φτιάξει κάτι ξεχωριστό για εκείνον. 

Το παρέλαβε έπειτα από οχτώ χρόνια και πραγματικά ήταν κάτι μοναδικό, αφού στο καντράν του μεταξύ άλλων απεικονίζεται και ο νυχτερινός ουρανός της Νέας Υόρκης. Το 1999 ο οίκος Sotheby's πούλησε αυτό το ρολόι για 11 εκατομμύρια δολάρια, που αποτελούσε ρεκόρ σε αυτή την κατηγορία. 

Το Νοέμβριο, αυτό το δημιούργημα θα επιστρέψει στον οίκο για να πωληθεί ξανά, με τους εκτιμητές να υπολογίζουν ότι θα σημειωθεί νέο ρεκόρ, καθώς πιστεύουν ότι θα διατεθούν 17 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά του.

 



 

Ελέφαντας σκαρφάλωσε σε αυτοκίνητο για να... ξυθεί -Σώοι οι επιβάτες, όχι όμως και το όχημα [εικόνες]

2014-08-06 22:38

Ελέφαντας σκαρφάλωσε σε αυτοκίνητο για να... ξυθεί -Σώοι οι επιβάτες, όχι όμως κ

Στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή βρέθηκε ένα ζευγάρι τουριστών. Οι επιβαίνοντες του VW Polo έκαναν τη βόλτα τους στο Εθνικό Πάρκο Πιλάνεσπουργκ στη Νότια Αφρική και έβγαζαν ανέμελοι φωτογραφίες τα ζώα, όταν ξαφνικά ένας ελέφαντας σκαρφάλωσε πάνω στο αυτοκίνητό τους για να... ξυθεί.

Ο ελέφαντας άρχισε να ταρακουνάει το αυτοκίνητο με αποτέλεσμα το ζευγάρι να τρομοκρατηθεί, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί. Το όχημά τους βέβαια δεν είχε την ίδια τύχη, καθώς η οροφή καταστράφηκε, τα λάστιχα έσκασαν και τα τζάμια θρυμματίστηκαν.

Όσο για τον ελέφαντα; Αποχώρησε ανακουφισμένος, αδιαφορώντας για την καταστροφή που άφηνε πίσω του.

Να σημειωθεί πως οι ελέφαντες συνήθως χρησιμοποιούν κούτσουρα, κορμούς δέντρων και βράχια για να απαλλαγούν από την ενοχλητική φαγούρα.

 

iefimerida.gr

Το κοτόπουλο... είναι ένας εξελιγμένος δεινόσαυρος!

2014-08-06 13:02

Το κοτόπουλο... είναι ένας εξελιγμένος δεινόσαυρος!

Κι όμως, λένε επιστήμονες, οι δεινόσαυροι «ζουν» ακόμα – Τα πτηνά που βλέπουμε γύρω μας, είναι η εξέλιξη των προϊστορικών αυτών ζώων. Το κοτόπουλο που σας αρέσει να τρώτε δεν είναι παρά η εξέλιξη ενός δεινοσαύρου! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα επιστημόνων, η οποία λέει πως τα σημερινά πτηνά δεν είναι παρά η εξέλιξη των δεινοσαύρων.

Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, αλλά οι δεινόσαυροι ζουν ως... πουλιά! Οι φτερωτοί φίλοι μας δεν είναι παρά η εξέλιξη των πρϊοστορικών τεράτων, ακόμα και σαρκοβόρων δεινοσαύρων που έζησαν πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια. Τα πουλιά είναι δεινόσαυροι με την ίδια έννοια που οι άνθρωποι είναι ένα είδος θηλαστικού, ή ο βάτραχος είναι ένα είδος αμφίβιου.

Έτσι, αν και πάντα λέμε πως οι δεινόσαυροι έχουν εξαφανιστεί, στην πραγματικότητα, υπάρχουν γύρω μας σε περισσότερα από 10.000 είδη – αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, υπάρχουν περισσότεροι δεινόσαυροι ζωντανοί σήμερα από θηλαστικά ή ερπετά! Είναι μια τρελή ιδέα για να τη συλλάβει αμέσως ο καθένας, καθώς στη συλλογική εντύπωση οι δεινόσαυροι ήταν μεγαλόσωμα θηρία που δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουν από το να κατασπαράσσουν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν και άφησαν τα πιο προηγμένα πουλιά και θηλαστικά να... αναλάβουν τον κόσμο.

Όπως μεταδίδει το "protothema" αρκεί να κοιτάξει κανείς έναν Τυρανόσαυρό Ρεξ και κοτόπουλο, για να μπορέσει να δει τις ομοιότητες λένε οι επιστήμονες: Τόσο τα δύο πόδια, τα γαμψά νύχια, το μεγάλο κεφάλι που στέκεται στο τέλος ενός τοξωτού λαιμού. Η νέα μελέτη από τον καθηγητή Μάικ Λι από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και των συνεργατών του, που μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, εξετάζει και απαντά και σε αυτό: Πώς τα πουλιά εξελίχθηκαν από τους κολοσσιαίους προγόνους τους, τους δεινόσαυρους, στη σημερινή τους μορφή.

 

Αυτή είναι η χρυσή νυχτερίδα με όνομα ενός μυθικού βασιλιά

2014-08-06 10:35

Αυτή είναι η χρυσή νυχτερίδα με όνομα ενός μυθικού βασιλιά

Η χρυσή νυχτερίδα της Βολιβίας αποκαλύφθηκε ως νέο είδος από Βραζιλιάνους και Αμερικανούς επιστήμονες.

Η νυχτερίδα με την ονομασία Myotis midastactus, προς τιμήν του μυθικού βασιλιά Μίδα με το χρυσό άγγιγμα, έως τώρα ανήκε στο είδος Myotis simus, ένα είδος νυχτερίδας διαδεδομένο στη Νότιο Αμερική.

Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη νυχτερίδων Myotis, των οποίων η ονομασία μεταφράζεται σε νυχτερίδες με «αυτιά ποντικού».

Ωστόσο εξέταση συλλογής δειγμάτων από διάφορα μουσεία υποδεικνύει ότι η χρυσή νυχτερίδα αποτελεί ξεχωριστό είδος, που πιστεύεται ότι ζει μόνο στη Βολιβία.

Η Myotis midastactus ζει στη βολιβιανή σαβάνα, τρέφεται με μικρά έντομα και κατά τη διάρκεια της ημέρας κουρνιάζει σε τρύπες στο έδαφος, κούφια δέντρα και κάτω από αχυρένιες στέγες. Το πιο διακριτικό χαρακτηριστικό της χρυσής νυχτερίδας είναι η χρυσοκίτρινη και κοντή γούνα του.

Η ομάδα με επικεφαλής τον δρα Ρικάρντο Μορατέλλι πραγματοποίησε μορφολογικές και μορφομετρικές στατιστικές αναλύσεις σε 27 δείγματα που φυλάσσονται σε διάφορα μουσεία στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, ώστε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη ενός ξεχωριστού είδους.

«Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι πολλά νέα είδη από διάφορες ζωολογικές ομάδες βρίσκονται σε προθήκες μουσείων σε όλο τον κόσμο, περιμένοντας να αναγνωριστούν και ταξινομηθούν κατάλληλα», δήλωσε ο Μορατέλλι.

«Η ανακάλυψη νέων ειδών είναι το πιο συναρπαστικό μέρος της έρευνάς μου, και σε ορισμένες περιπτώσεις η περιγραφή ενός νέου είδους μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη διατήρηση κάποιων άλλων», πρόσθεσε.

H Myotis midastactus είναι το πέμπτο διαφορετικό είδος νυχτερίδας που περιγράφει ο Μορατέλλι, ενώ η κατάσταση του πληθυσμού της χαρακτηρίζεται ως «σχεδόν απειλούμενη».

Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας στην Ελλάδα. Όλες οι επιθέσεις και σπάνιες φωτογραφίες

2014-08-06 10:24

Υπάρχουν λευκοί καρχαρίες στην Ελλάδα; Καλοκαίρι γαρ, ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή..
Μύθος ή πραγματικότητα; Υπάρχει λευκός καρχαρίας στην Ελλάδα; Έχει κάνει επιθέσεις σε συμπατριώτες μας; Τελικά, πόσο ακίνδυνα είναι τα θαλάσσια μπάνια στη χώρα μας; Κινδυνεύουμε μόνο από πνιγμούς; 

Και άλλα τέτοια αιώνια ερωτήματα που διερευνώνται εν μέσω καλοκαιριού. 

Το site sharksingreece, έχει όλες τις απαντήσεις. Και εμείς τις δημοσιεύουμε παρακάτω. 
Κεφάλαιο: Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας στην Ελλάδα 

Οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε, ποια είναι η σχέση του λευκού καρχαρία με τις ελληνικές θάλασσες. Η απάντηση είναι μία. Ο λευκός καρχαρίας, είναι ένας από τα 35 είδη καρχαρία που βρίσκονται στα ελληνικά ύδατα εδώ και χιλιάδες χρόνια. 

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε το ποιος είναι ο λευκός καρχαρίας. 

Ο λευκός καρχαρίας επιστημονική ονομασία: Carcharodon carcharias, είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων και ζυγίζει μέχρι και πάνω από 2 τόνους. Είναι το μόνο είδος του γένους του Carcharodon που υπάρχει ακόμα. 

Φτάνει σε ωριμότητα σε ηλικία περίπου 15 ετών και μπορεί να ζήσει πάνω από 30 χρόνια. Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο γνωστό αρπακτικό ψάρι και είναι ένας από τους βασικούς εχθρούς των θαλάσσιων θηλαστικών. Έτσι τρέφεται με μια ποικιλία άλλων θαλάσσιων ζώων συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, πτερυγιόποδων και θαλασσοπουλιών. 

Ο λευκός καρχαρίας ζει στις θάλασσες μας από αρχαιοτάτων χρόνων. Το ότι δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος αυτό, έχει να κάνει με δύο λόγους. Πρώτος και καλύτερος, είναι ότι σε εθνικό επίπεδο, είμαστε πολλά χρόνια πίσω στις έρευνες που αφορούν θαλάσσια αρπακτικά. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ίσως κάποιοι φοβούνται να παραδεχτούν την ύπαρξη τέτοιων ζώων στις θάλασσες μας, ώστε να μην βλάψουν τον τουρισμό. 

Οι αποδείξεις για την ύπαρξη του μεγάλου λευκού στην Ελλάδα, είναι πολλές. Υπάρχουν φωτογραφίες, καταγεγραμμένες επιθέσεις (θανάσιμες και μη), μαρτυρίες ψαράδων, λογοτεχνικά κείμενα κλπ. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή 

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες, που υπάρχουν και στην Μεσόγειο, αλλά σπάνια εμφανίζονται, έφτασαν για πρώτη φορά στην περιοχή αυτή πριν από περίπου 450.000 χρόνια προερχόμενοι από την Αυστραλία. 

 
Η ανάλυση του γενετικού υλικού δείχνει ότι πιθανότατα επρόκειτο για μια «λάθος στροφή» που πήραν θηλυκοί καρχαρίες που εγκυμονούσαν και χωρίς να το θέλουν, βρέθηκαν στη Μεσόγειο. 

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, υπό τον θαλάσσιο βιολόγο Λέσλι Νομπλ εκτιμούν ότι μία κλιματική αλλαγή ανάμεσα σε δύο περιόδους παγετώνων ανάγκασε τους προγόνους των καρχαριών (του είδους Carcharodon carcharias) να αναζητήσουν άλλες θάλασσες. 

Κατά την μετανάστευσή τους, κατά λάθος… έστριψαν και μπήκαν στην Μεσόγειο, όπου μάλλον παγιδεύτηκαν και όπου οι απόγονοί τους παραμένουν μέχρι σήμερα, επειδή ενστικτωδώς επιστρέφουν για να αναπαραχθούν εκεί όπου γεννήθηκαν, όπως κάνουν και οι σολομοί. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες υπέθεταν ότι οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες της Μεσογείου έχουν στενότερη συγγένεια με τα πιο κοντινά «ξαδέλφια»« τους του Ατλαντικού ή του δυτικού Ινδικού Ωκεανού. Όμως η νέα γενετική ανάλυση του μιτοχονδριακού DNA (γενετικού υλικού που περνά από γενιά σε γενιά μέσω των θηλυκών) αρκετών ομάδων καρχαριών έδειξε ότι οι μεσογειακοί καρχαρίες είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς του Ατλαντικού και πιο συγγενικοί με τους πιο μακρινούς λευκούς καρχαρίες της Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας. 

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι κατά την μεσοπαγετωνική περίοδο προ 450.000 ετών, εν μέσω έντονων κλιματικών αλλαγών, τα ισχυρά νέα θερμά θαλάσσια ρεύματα έσπρωξαν τους καρχαρίες προς τα βόρεια στον Ατλαντικό, κατά μήκος της δυτικής ακτής της Αφρικής, αντί να μείνουν στη Νότιο Αφρική που συνήθως κατευθύνονταν. Κάποια στιγμή τα ρεύματα θα τους έβγαλαν εκτός πορείας προς τα ανατολικά, με συνέπεια μερικοί από αυτούς να διασχίσουν τα Στενά του Γιβραλτάρ. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ακόμα κι ένας θηλυκός λευκός καρχαρίας που εγκυμονούσε να βρέθηκε στην Μεσόγειο και να γέννησε εκεί, ήταν αρκετός για να αποτελέσει την αφετηρία της παρουσίας τους στα μέρη μας. 

Μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά στους επιστήμονες για τους λευκούς καρχαρίες της Μεσογείου, οι οποίοι παραμένουν δυσθεώρητοι. Οι Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να πάρουν δείγματα ιστών από τέσσερις λευκούς καρχαρίες που πιάστηκαν σε δίχτυα ψαράδων στην Τουρκία, την Τυνησία και τη Σικελία. Οι εκτιμήσεις είναι ότι το είδος αυτό στη Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από μικρή γενετική ποικιλία και πιθανώς απειλείται με μελλοντική εξαφάνιση. Οι θηλυκοί λευκοί καρχαρίες του Ατλαντικού δεν φαίνεται να μεταναστεύουν στη Μεσόγειο κι έτσι δεν ανανεώνουν το γενετικό υλικό των μεσογειακών «συγγενών» τους. 

Παλαιότερα οι επιστήμονες θεωρούσαν τους λευκούς καρχαρίες παράκτιο είδος, όμως νεότερες έρευνες έδειξαν ότι μεταναστεύουν σε μεγάλες αποστάσεις στους ανοιχτούς ωκεανούς, αν και οι βιολόγοι δεν έχουν καταλάβει ακόμα την αιτία. 

Καταγεγραμμένες επιθέσεις 

Όλες οι επιθέσεις από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όπως τις κατέγραψε ο εκπαιδευτής αυτόνομης και ελεύθερης κατάδυσης, Μανώλης Μπαρδάνης, μέσα από την έρευνα που έκανε για τη δράση των καρχαριών στη χώρα μας. 

Ο κ. Μπαρδάνης εξηγεί στην έρευνά του ότι την πρώτη αναφορά επίθεσης, θαλάσσιου θηρίου σε άνθρωπο, κατέγραψε πρώτος, ο ιστορικός Ηρόδοτος το 492 – 493 π.Χ. Αναφέρει μάλιστα ότι όταν ο περσικός στόλος, συντρίφθηκε στα βράχια της Αθωνικής Χερσονήσου από την κακοκαιρία, τα θαλάσσια θηρία άρπαζαν και κομμάτιαζαν αρκετούς από τους ναυαγούς. 

Η περιγραφή ταιριάζει σε καρχαρίες. Κι αυτό γιατί, η ονομασία «θηρία» δικαιολογείται διότι οι καρχαρίες την εποχή εκείνη, δεν είχαν περιγραφεί σαν είδη. Αυτό ξεκίνησε ο Αριστοτέλης (384 – 322 π.Χ), στο «Των περί τα ζώα Ιστοριών» όπου περιέγραψε τον χόνδρινο σκελετό τους, κατατάσσει σελάχια, ράγιες, και καρχαρίες στην ίδια οικογένεια. 

Την περιγραφή τους συνέχισε ο Ρωμαίος Πλίνιος ο πρεσβύτερος (23 – 79μ.Χ). Κατέταξε τους καρχαρίες, ανέφερε τους κινδύνους που διατρέχουν οι σφουγγαράδες δύτες από αυτούς και περιέγραψε τους τρόπους αντιμετώπισης από τις επιθέσεις τους. Περίπου κοντά στο 15ο αιώνα εμφανίστηκαν και οι πρώτες σχεδιασμένες εικόνες του ζώου. 

Ο Αισχίνης πάντως (389 – 314π.Χ), Αττικός ρήτορας και πολιτικός της αρχαιότητας, πίστευε ή απλά διέδιδε ότι ο θεός Απόλλωνας για να τιμωρήσει όσους πολιτικούς τον αγνοούσαν, έστελνε καρχαρίες να τους φάνε, όταν κολυμπούσαν στην θάλασσα. 

Ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Λεωνίδας από τον Τάραντα, το 214π.Χ., περιέγραψε την τραγική κατάληξη του δύτη Θαρσή, κάπου στο Ιόνιο. Ο Θαρσής βούτηξε να ξεσκαλώσει την άγκυρα ενώ οι σύντροφοί του έμειναν στο σκάφος. Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια και τη στιγμή που άπλωνε το χέρι του για να τον πιάσουν και να τον τραβήξουν επάνω, ένας καρχαρίας με μια δαγκωνιά τον έκοψε στα δύο. 

Την ίδια τύχη, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, περίπου στο 110μ.Χ., είχε κι ένας υποψήφιος μύστης, που πήγε σε κάποιο λιμάνι της Αττικής να πλύνει το χοίρο του. 

Από το 110μ.Χ., μεσολάβησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν υπήρξαν αναφορές περιστατικών μέχρι το 1800 περίπου, που ήρθαν στο προσκήνιο οι αφηγηματικές αναφορές, των σπογγαλιέων της Σύμης, της Καλύμνου, της Χάλκης, της Ερμιόνης (Αργοσαρωνικός) και άλλων. 

Οι Καλύμνιοι και οι Συμαίοι (ελεύθεροι δύτες χωρίς αναπνευστικό εξοπλισμό) δέχτηκαν επιθέσεις καρχαριών, με τραγικές καταλήξεις κυρίως όμως σε ξένες θάλασσες. 

Ο Γιάννης Δετοράκης στο βιβλίο του «Ο κατακτητής του απέραντου γαλάζιου» περιέγραψε ένα συγκλονιστικό περιστατικό που είχε αφηγηθεί ο αείμνηστος Συμαίος, θρύλος της κατάδυσης, Στάθης Χατζής, στον εγγονό του, Στάθη Σύκαλλο και στην κόρη του (μητέρα του Στάθη Σύκαλλου). Ήταν ένα καλοκαίρι (ανάμεσα στο 1896 και το 1913) στην Κυρηναϊκή (ανατολική Λιβύη). 

Ο Καλύμνιος έδεσε το σχοινί στον αριστερό του καρπό και βούτηξε στο νερό με την καμπανελλόπετρα. Σε μερικά δευτερόλεπτα έφτασε στο βυθό δίπλα στα σφουγγάρια. Ο άνδρας που κοιτούσε με το γυαλί από τη βάρκα, τινάχθηκε επάνω. Ήταν ήδη αργά. Μια τεράστια μαύρη σιλουέτα διέσχισε τα διάφανα νερά κάτω από τη βάρκα σκιάζοντας και κρύβοντας το νερό. Το σινιάλο του Καλύμνιου ήταν περιττό, τον τραβούσαν γρήγορα επάνω. Μετά από λίγο, θα έφτανε στη βάρκα μονάχα το αριστερό του χέρι, δεμένο ακόμη στην άκρη του σχοινιού. 

Υπάρχουν και κάποιοι όμως που ξέφυγαν από τα δόντια τους. Απίστευτη αλλά αληθινή παραμένει η ιστορία για τον Καλύμνιο, γυμνό δύτη, Γεώργιο Τριαντάφυλλο ή Λατάρι, που το 1888 στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Τρίπολης στη Λιβύη, βουτώντας με την σκανταλόπετρα, αισθάνθηκε ξαφνικά να χάνει το φως του και την ίδια στιγμή, μια δύναμη να τον στροβιλίζει. 

Ήταν το «Ψάρι» που τον μισοκατάπιε αλλά το βάρος της σκανταλόπετρας σε συνδυασμό με την ταχύτητα κατάδυσης, το έκαναν να πονέσει, καθώς η πέτρα, του χτύπησε το φάρυγγα και το ανάγκασε αμέσως να τον «φτύσει», μέσα από το στόμα του. Ο Λατάρης επέζησε με τραυματισμούς στο αριστερό τμήμα του θώρακα και τα χέρια. Η ιστορία του αμφισβητήθηκε από διάφορους, όπως ο Κώστας Κόμπης, όπου σε άρθρο του στην εφημερίδα «Εμπρός» (2/11/1948) αν και ανέφερε ότι ο Λατάρης έμεινε τρεις μήνες σε νοσοκομείο, με γιατρό τον Α. Πελικάνο, εντέλει αμφισβήτησε το γεγονός, θεωρώντας ότι τόσο μεγάλος καρχαρίας που να χωρά στο στόμα του άνθρωπος είναι εξαιρετικά σπάνιος στη Μεσόγειο. 

Άλλη μία ιστορία Συμαίου γυμνού δύτη, που ξέφυγε από τα δόντια καρχαρία, τον Ιούνιο του 1902, περιγράφεται σε χειρόγραφα του Συμαίου γυμνασιάρχη και λόγιου, Νικήτα Χαβιαρά, που διασώθηκαν και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Συμαϊκά» με τίτλο «Συμαίων γυμνών σπογγαλιέων φρικτά επεισόδια»… 

Επιθέσεις στην Ελλάδα 

Τον Ιανουάριο του 1847 από το Gosport της Αγγλίας επιβιβάστηκε σε πλοία και απέπλευσε το 36ο τάγμα του Worcestershire της Αγγλίας, με προορισμό την Κέρκυρα. Το τάγμα εγκαταστάθηκε στο παλαιό Φρούριο του νησιού. 

Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ανάμεσα σε μια παρέα στρατιωτών του τάγματος, που κολυμπούν στο βορινό τμήμα του Φρουρίου, βρέθηκε και ο 19χρονος στρατιώτης, William Mills. Τα γεγονότα που ακολούθησαν, δημοσιεύθηκαν στις 24 Ιουλίου 1847, από την κερκυραϊκή εφημερίδα «Εφημερίς των Ιονίων Νήσων». Λέγεται πάντως ότι την επόμενη μέρα στην παραλία του Φρουρίου, εκβράστηκε τμήμα του σώματος του στρατιώτη. 

Ο εθνικός ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, που από το 1829 ήταν μόνιμος κάτοικος Κέρκυρας και το σπίτι του απείχε λίγα μόλις λεπτά με τα πόδια, από το Μανδράκι, εμπνεύστηκε από το γεγονός και το 1849 δημιούργησε τον «Πόρφυρα». 

Το καλοκαίρι του 1903 στην Κρήτη συνέβησαν δύο θανατηφόρα περιστατικά σε σφουγγαράδες γυμνούς δύτες. Στο χειρόγραφο του Γιάννη Γεράκη αναφέρονται δύο περιστατικά επιθέσεων με τραγική κατάληξη που συνέβησαν στην Κρήτη και πιθανόν πρόκειται για τα ίδια. 

Κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν υπήρξαν δημοσιεύσεις και καταγραφές. Μεταπολεμικά το πρώτο περιστατικό συγκλόνισε τους Πειραιώτες. 

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1948. Τέσσερις νεαροί ξεκίνησαν στις 15:00 από τον συνοικισμό Ευγενίας του Πειραιά να πάνε για ψάρεμα στη «σπηλιά του Κουλού» πίσω από το τότε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Κερατσίνι. 

Στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» της επόμενης ημέρας περιγράφτηκε το γεγονός. «…ο Δημ. Παρασάκης εξεδήλωσε την επιθυμίαν να κολυμβήση, ριφθείς εις την θάλασσαν. Μετ’ ολίγα λεπτά και εις απόστασιν 5 μέτρων από της ακτής ο ατυχής νέος υπέστη επίθεσιν γιγαντιαίου σκυλόψαρου…». Αυτό το περιστατικό επηρέασε την τοπική κοινωνία με αποτέλεσμα να βλέπουν όλοι παντού καρχαρίες. 

Οι εξορμήσεις του Λιμενικού ήταν πάμπολλες και το πετρελαιοκίνητο αλιευτικό Ιάσων, στις 26 Οκτωβρίου 1948, αλίευσε κοντά στην Αίγινα, έναν καρχαρία μήκους 4,5 μέτρων. Του άνοιξαν την κοιλιά αλλά μέσα βρήκαν κάμποσες οκάδες φαγκριά, παλαμίδες και σαλάχια. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι τον θεώρησαν ως υπαίτιο για το θάνατο του Παρασάκη. 

 

Ο καρχαρίας έφαγε την Βάντα 

Το Μον Ρεπό της Κέρκυρας ήταν ο επόμενος τόπος που ένα ακόμη δραματικό περιστατικό οδήγησε στο χαμό της νεαρής γαλανομάτας, Βάντας Πιέρρη, κόρης του διευθυντή του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Κέρκυρας. Παρασκευή 17 Αυγούστου 1951. Τότε ο 17χρονος, Γιώργος Αθανάσαινας με τη 16χρονη, Βάντα Πιέρρη, κολυμπούν στην περιοχή Μον Ρεπό. Σε βάθος που δεν ξεπερνά τα 6 – 7 μέτρα, δέχθηκαν επίθεση από λευκό καρχαρία που κομμάτιασε τη Βάντα και τραυμάτισε το Γιώργο. 

Το γεγονός συντάραξε το νησί αλλά πέρασε στα «ψιλά» των αθηναϊκών εφημερίδων. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ιστορία πατώντας εδώ 

Η Αυστριακή συγγραφέας 

Στον Παγασητικό κόλπο στη βραχονησίδα Πυθούς ή Μικρά κοντά στη νησίδα Παλαιά Τρίκερι εξελίχθηκε μια ακόμη τρομακτική επίθεση. Το Σάββατο, 1η Ιουνίου του 1963, η αυστριακή συγγραφέας και φιλόλογος, από τη Βιέννη, Χέλγκα Πόγκλ, κατασπαράχθηκε ενώ κολυμπούσε σε απόσταση τριών μόλις μέτρων από την ακτή, μπροστά στα μάτια της φίλης της, Βίλκεν. 

Η κοινωνία του Βόλου τρομοκρατήθηκε και όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι οι παραθεριστές ήταν επιφυλακτικοί. Τον επόμενο μήνα (6/7/1963) οι κάτοικοι της Κασσάνδρας στην Χαλκιδική είδαν έντρομοι μια φώκια να βγαίνει τρομοκρατημένη στην ακτή και αρκετούς τόνους να πηδούν για να ξεφύγουν από το θηρευτή τους, έναν πεντάμετρο καρχαρία. Οι αλιείς της περιοχής παράτησαν όλα τα αλιευτικά εργαλεία τους στη θάλασσα και έλεγαν ότι επρόκειτο για τον ίδιο καρχαρία που κατασπάραξε τη Χέλγκα στον Παγασητικό. 

Το καλοκαίρι του 1981 μια ακόμη επίθεση καρχαρία, πάλι στην περιοχή του Παγασητικού και ξανά σε τουρίστα από την Αυστρία έγινε. 

Πολλοί ισχυρίζονταν ότι από τις 14 Αυγούστου 1977, που το πλοίο «Φάλτσερ» εκτέλεσε το πρώτο δρομολόγιο στην πορθμειακή γραμμή Βόλος – Συρία και μετέπειτα που το λιμάνι του Βόλου καθιερώθηκε ως κομβικό στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, αρκετοί καρχαρίες ακολουθώντας τα φορτηγά πλοία, για να τρώνε τα σκουπίδια που πετούσαν, εμφανίστηκαν στον Παγασητικό. 

Με την ανάπτυξη της αυτόνομης κατάδυσης στην Ελλάδα, υπήρξαν και ορισμένοι, που έκριναν ωφέλιμο να την συνδυάσουν με την υποβρύχια αλιεία. Στις 30 Δεκεμβρίου του 1983, ο 36χρονος Ιωάννης Δ. Χρυσάφης, ήταν ένας από αυτούς που θα πλήρωναν με τη ζωή τους για αυτή τους την επιλογή. Στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» της επόμενης ημέρας, δίπλα σε μια φωτογραφία νέου που κρατάει από τα μάτια ένα ροφό, έγραφε: «Τον σκότωσε καρχαρίας ενώ ψάρευε». 

Παρά τις μαρτυρίες, η ιατροδικαστική εξέταση έδινε τελείως διαφορετική εξήγηση για τα αίτια του θανάτου του. «Τον Ιωάννη Χρυσάφη,… δεν τον έφαγε καρχαρίας. Δεν έλειπε κανένα κομμάτι. Ήταν κομμένο το πόδι σαν σαλάμι. Είναι χτύπημα από προπέλα. Είμαι απόλυτα βέβαιος γι’ αυτό. Η περίδεση (του τραύματος) έγινε μετά θάνατον». 

Στην Κάτω Αχαΐα, στις 4 Ιουνίου 1962, σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, αλιεύθηκε ένας από τους δύο καρχαρίες που είχαν θεαθεί. Η περίμετρος του στόματός του ήταν 2 μέτρα. 

Αναλυτικός πίνακας επιθέσεων υπάρχει εδώ http://www.naxosdiving.com/Shark_attacks_hellenic_seas.pdf 

Φωτογραφίες 

Παρακάτω θα δείτε μια σειρά από φωτογραφίες λευκών καρχαριών που βρέθηκαν στις ελληνικές θάλασσες. 

 

 


 

 
 

 

πηγή sharksingreece

Προϊόντα: 1171 - 1180 από 1600
<< 116 | 117 | 118 | 119 | 120 >>