Ενδιαφέροντα από την Ελλάδα καί τον κόσμο
Όταν το 1916 οι Βρετανοί στρατιώτες της Αντάντ φωτογραφίζονταν με κρανία από το αρχαίο νεκροταφείο της Αμφίπολης [εικόνες]
2014-09-12 10:30Στους τάφους πριν τους αρχαιολόγους δεν πάνε μόνο οι αρχαιοκάπηλοι αλλά κάποιες φορές -όπως σε αυτούς της Αμφίπολης - προηγούνται οι... στρατιώτες.
Για την ιστορία, κατά τον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, Έλληνες στρατιώτες της πρώτης και δεύτερης μεραρχίας, παρατήρησαν την ύπαρξη μαρμάρων μέσα σε θάμνους της δυτικής όχθης του ποταμού Στρυμώνα. Τότε, το 1913, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές από Έλληνες αρχαιολόγους, οι οποίες έφεραν στο φως την μετέπειτα αναγνωρισθείσα βάση του μεγάλου μαρμάρινου Λέοντος.
Αργότερα, κατά την εκτέλεση των έργων αποξήρανσης του Στρυμόνα από την εταιρεία Μονξ-Γιούλεν, αποκαλύφθηκαν στις εκβολές του Στρυμόνα ερείπια αρχαίας γέφυρας και βρέθηκαν μέσα σε λάσπη του ποταμού τεράστια τεμάχια του μαρμάρινου λέοντος. Παρά ταύτα, χάριν της πρωτοβουλίας του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Λίνκολν ΜακΒη, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συμπληρωματική ενίσχυση του ελληνικού κράτους, αναστηλώθηκε ο Λέων της Αμφίπολης κατά τα 1936-37.
Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλές επιτύμβιες στήλες, αναθηματικά ανάγλυφα και αγάλματα, όπως και χρυσά κοσμήματα (στους τάφους). Επίσης βρέθηκαν πολλά αγγεία που μαρτυρούν έντονη εμπορική κίνηση. Εκτός από τα αρχαιότερα ευρήματα, τμήματα των αρχαίων τειχών και το ιερό της μούσας Κλειώς διασώζονται επίσης τμήματα σπιτιών της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Πολλά ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, κάπου στα 1916, οι Βρετανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στην περιοχή κατά εκτός από τον Λέοντα, που, σύμφωνα με τους κατοίκους, ήθελαν να πάρουν, είχαν εντοπίσει και άλλα αρχαία ερείπια, όπως κάποιους από τους τάφους του νεκροταφείου που ανακαλύφθηκε το 1953. Οι στρατιώτες όχι απλώς βρήκαν κρανία των θαμμένων στον λόφο Καστά, αλλά έβγαλαν και τις... απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες με τα κρανία στα χέρια.
Πάντως, η Αμφίπολη και μετέπειτα αποτέλεσε σημείο αναφοράς, καθώς και κατά τη γερμανική κατοχή, στρατιώτες των Ναζί πέρασαν από τον Λέοντα της Αμφίπολης.
Πηγή φωτό: seleo.gr
Νέο είδος δεινόσαυρου εντοπίστηκε στην Αφρική
2014-09-11 16:43Τα απολιθωμένα απομεινάρια του τεράστιου ζώου βρέθηκαν στην Τανζανία
Πριν από μερικές ημέρες επιστήμονες εντόπισαν στην Αργεντινή τα απολιθώματα ενός από τα μεγαλύτερα πλάσματα που έζησαν ποτέ στη Γη.
«Είναι μακράν το καλύτερο παράδειγμα που έχουμε, του πιο γιγαντιαίου πλάσματος που περπάτησε ποτέ στον πλανήτη» ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ο παλαιοντολόγος Dr. Kenneth Lacovara από το τμήμα Τεχνών και Επιστημών του πανεπιστημίου Drexel, ο οποίος ανακάλυψε το σκελετό. «Το σώμα του έχει το μέγεθος ενός σπιτιού, το βάρος μιας ομάδας ελεφάντων και μια τεράστια ουρά. Ο Dreadnoughtus schrani πρέπει να ήταν ατρόμητος».
Μετά την Αργεντινή, σειρά είχε η Αφρική και πιο συγκεκριμένα, η Τανζανία.
Εκεί, μια ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός νέου είδους τιτανόσαυρου (titanosaur).

Το τεράστιο φυτοφάγο ζώο, που ονομάζεται Rukwatitan bisepultus, εκτιμάται ότι ζύγιζε όσο αρκετοί ελέφαντες και το μήκος του πρέπει να έφτανε τα 9 μέτρα, από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Μόνο τα μπροστινά του πόδια ήταν κάτι παραπάνω από 2 μέτρα.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Οχάιο εντόπισαν τα απολιθωμένα υπολείμματα του γιγαντιαίου δεινόσαυρου σε ένα βράχο στη νοτιοανατολική Τανζανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post, οι επιστήμονες έφεραν στο φως σπονδύλους, πλευρά, άκρα και οστά της πυέλου και ύστερα από λεπτομερείς συγκρίσεις και αξονικές τομογραφίες των απολιθωμένων οστών, μπόρεσαν να καθορίσουν ότι ανήκαν σε ένα προηγουμένως άγνωστο είδος τιτανόσαυρου.
Στην Αφρική έχουν ανακαλυφθεί μόλις τέσσερις σκελετοί τιτανόσαυρων, ενώ στη Νότια Αμερική έχουν βρεθεί πάνω από 30.
«Το εύρημα αυτό είναι σπάνιο για την Αφρική και θα μας βοηθήσει να λύσουμε μερικά ερωτήματα γύρω από τη διανομή και τα τοπικά χαρακτηριστικά αυτού που αργότερα θα γινόταν ένα από τα μεγαλύτερα, γνωστά χερσαία ζώα» δήλωσε ο Paul Filmer από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.
«Τα είδη τιτανόσαυρων αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των γνωστών σαυρόποδων της Κρητιδικής περιόδου. Έχουν εντοπιστεί σε κάθε ήπειρο, όμως η Αφρική μέχρι τώρα είχε “βγάλει” μόνο τέσσερις» ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση που εξέδωσε.
Το συγκεκριμένο είδος κατά πάσα πιθανότητα έζησε στην περιοχή πριν από περίπου 100 εκατ. χρόνια.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Σεπτεμβρίου του Journal of Vertebrate Paleontology.
newsbeast.gr
Γιατί κρεμούσαν τα μωρά από τα παράθυρα στο Λονδίνο του '20; Μία απίστευτη πρακτική [βίντεο]
2014-09-11 15:28Μπορεί οι φωτογραφίες με μωρά μέσα σε κλουβιά που κυριολεκτικά κρέμονται από τα παράθυρα να προκαλούν γέλιο, ή και ανησυχία στους χρήστες του διαδικτύου, ωστόσο υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής πρακτική στο Λονδίνο των αρχών του 20ου αιώνα.
Η αφορμή για αυτή την απίστευτη μόδα ήταν το βιβλίο «Η φροντίδα και σίτιση των παιδιών» που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1890 από τον Δρ Λούθερ Εμετ Χόλτ και ήταν Βίβλος για την ανατροφή των παιδιών για δεκαετίες.
Στο βιβλίο αυτό, ο Δρ Χολτ προτείνει την έκθεση των βρεφών και των παιδιών σε πολύ δροσερούς χώρους και να κοιμούνται με τα παράθυρα ανοιχτά, εκτός κι αν χιονίζει. Μάλιστα προτείνει να ντύνουν καλά τα μωρά, ακόμη και 1 μηνός και να τα βγάζουν έξω ακόμα και το χειμώνα. Οπως επισημαίνει στο βιβλίο του, ο καθαρός αέρας στα μωρά, ανοίγει την όρεξη και δυναμώνει τον οργανισμό.
Ετσι τα κλουβιά για μωρά έγιναν η νέα τρέλα στη Βρετανία και όλοι οι Λονδρέζοι έχτιζαν μικρά δωμάτια με κάγκελα που κρέμονταν κυριολεκτικά έξω από τα παράθυρα τους για να αερίζονται συνεχώς τα μωρά.
iefimerida.gr
Οι Καρυάτιδες που μας έκλεψαν -Tο διαδίκτυο «στολίζει» τους Βρετανούς [εικόνες]
2014-09-11 15:17Οι έξι Καρυάτιδες γεννήθηκαν όταν φτιάχτηκε στην Ακρόπολη το σπίτι τους, ιωνικού ρυθμού, το Ερέχθειον. Αρχισε να χτίζεται το 421 π.Χ., εποχή ειρήνης για την Αθήνα, αλλά η μοίρα του ακολουθούσε τη μοίρα της πόλης. Οι εργασίες σταμάτησαν μάλλον μετά την τραγική για τους Αθηναίους σικελική εκστρατεία το 413 π.Χ. και ξανάρχισαν το 409 π.Χ., μετά τις νέες νίκες της πόλης, που αναπτέρωσαν το ηθικό της.
Πώς πήραν το όνομά τους
Οι πέντε Κόρες, όπως τις ονόμαζαν, περνούσαν τον καιρό τους στο νότιο μπαλκόνι, την πρόστασιν, γράφει η Ελευθεροτυπία. Στήριζαν την οροφή με το κεφάλι τους, πράγμα πολύ βολικό, γιατί τους επέτρεπε να κοιτούν τον Παρθενώνα και πιο πίσω την Αθήνα, μια πόλη που τότε σ’ άρεσε να ατενίζεις. Καρυάτιδες τις ονόμασαν πολύ αργότερα. Ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος είπε ότι οι γιαγιάδες τους ήταν οι γυναίκες των λακωνικών Καρυών που μήδισαν στους Περσικούς Πολέμους, αλλά μπορεί να είναι και οι λακώνισσες παρθένες χορεύτριες που χόρευαν προς τιμήν της Καρυάτιδας Αρτέμιδος. Η αλήθεια χάνεται στον χρόνο, η ομορφιά τους όμως στέκει πάνω από αυτόν.
Η κλεμένη κόρη
Οι Καρυάτιδες πέρασαν δύσκολα στο πέρασμα των αιώνων. Το Ερέχθειο κάηκε, βομβαρδίστηκε, έγινε εκκλησία στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, παλάτι στη Φραγκοκρατία, κατάλυμα για το χαρέμι του τούρκου φρούραρχου στην Τουρκοκρατία. Το 1827, στην πολιορκία της Αθήνας από τον Κιουταχή, μία Καρυάτιδα διαμελίστηκε κατά τον βομβαρδισμό. Και λίγα χρόνια αργότερα ο λόρδος Ελγιν άρπαξε άλλη μία και την πήγε στο Λονδίνο.
Μετά την απρόσμενη ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων στον τάφο της Αμφίπολης, ένα κύμα οργής για την κλεμμένη από τον Ελγιν έκτη Καρυάτιδα της Ακρόπολης σαρώνει το διαδίκτυο και μηνύματα όπως αυτό κάνουν τον γύρο των Ελλήνων του κόσμου:
Το 1975, οι πέντε Κόρες δεν μπορούσαν ν’ αντέξουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και μεταφέρθηκαν στο μουσείο όπου απομονώθηκαν σε ένα γυάλινο δωμάτιο με άζωτο για να σωθούν. Έπειτα από τριάντα δύο χρόνια παρακμής και λήθης, το 2007, τοποθετήθηκαν στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Σήμερα τις Καρυάτιδες τις περιποιούνται με ειδικά μηχανήματα και τη μέθοδο λέιζερ. Η λευκή πεντελική επιδερμίδα καθαρίζεται πόντο πόντο από τα στρώματα της αιθάλης που άφησε η ρύπανση.
Οι σύγχρονες Καρυάτιδες
Ομως αξίζει να κάνεις μια βόλτα και από την οδό Ασωμάτων 45. Εκεί υπάρχει ένα καλοσυντηρημένο, λαϊκό, νεοκλασικό σπίτι, όπου ζουν ακόμα δύο ξαδέρφες τους. Πολύ νεότερες και λίγο λαϊκές, μα όμορφες κι αυτές, περνάνε τον καιρό τους στηρίζοντας τη δική τους οροφή.
Το υπέροχο σπίτι των Ασωμάτων ζωγράφισε με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Γιάννης Τσαρούχης και φωτογράφισε, μοναδικά, ο Ελβετός φωτογράφος Ανρί Καρτιέ- Μπρεσόν. Τη στιγμή που δύο μαυροφορεμένες ελληνίδες περνούν ακριβώς από κάτω.
Καρυάτιδες και στο Λούβρο
Αυτά είναι τα περίφημα αγάλματα, που έχουν χαρακτηριστεί ως οι «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», υφαρπάχθηκαν πριν από ενάμιση αιώνα και μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου.
Όταν ήρθε στο φως ο Λέοντας της Αμφίπολης
2014-09-11 13:16
Σπάνιο φωτογραφικό από την ανακάλυψη του λιονταριού
Πώς είχε βρεθεί ο Λέοντας
Κατά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, σύμφωνα με την Wikipedia , Έλληνες στρατιώτες της Ι και ΙΙΙ μεραρχίας, παρατήρησαν την ύπαρξη μαρμάρων μέσα σε θάμνους της δυτικής όχθης του ποταμού Στρυμώνα. Γίνανε τότε, το 1913, ανασκαφές από Έλληνες αρχαιολόγους, οι οποίες έφεραν στο φως την μετέπειτα αναγνωρισθείσα βάση του μεγάλου μαρμάρινου λέοντα.
Αργότερα, κατά την εκτέλεση των έργων αποξήρανσης του Στρυμόνα από την εταιρεία Μονξ-Γιούλεν, αποκαλύφθηκαν στις εκβολές του Στρυμόνα ερείπια αρχαίας γέφυρας και βρέθηκαν μέσα σε λάσπη του ποταμού τεράστια τεμάχια του μαρμάρινου λέοντα.
Χάριν της πρωτοβουλίας του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Λίνκολν ΜακΒη, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συμπληρωματική ενίσχυση του ελληνικού κράτους, αναστηλώθηκε ο Λέων της Αμφίπολης.





BINTEO-ΦΩΤΟ-Η επέτειος των Δίδυμων Πύργων
2014-09-11 08:41Σήμερα συμπληρώνονται 13 χρόνια από την ημέρα που εκδηλώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: εκτός των 19 αεροπειρατών, συνολικά από τις επιθέσεις, 2973 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 μένουν αγνοούμενοι.
Τις επιθέσεις πραγματοποίησαν ισλαμιστές τρομοκράτες, οργανωμένοι από την οργάνωση Αλ Κάιντα και τον αρχηγό της Οσάμα μπιν Λάντεν, με σκοπό να πλήξουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους χτυπώντας τα σύμβολα της δύναμής του, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε στα ΜΜΕ λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις.
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι Σαουδάραβας επιχειρηματίας και καταζητούνταν από τις ΗΠΑ για προηγούμενες επιθέσεις που είχε πραγματοποιήσει η οργάνωσή του εναντίον αμερικανικών στόχων. Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε εναντίον του στο Αφγανιστάν δεν απέδωσε και εξακολουθούσε να απευθύνεται στους οπαδούς και τους εχθρούς του μέσω μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων, μέχρι το 2011 οπότε αιχμαλωτίσtηκε στο Πακιστάν και εκτελέστηκε.
Οι επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001 ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί έως τώρα και αποτελούν κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο. Ορισμένα από τα αποτελέσματα, ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ και συμμάχων τους, προκαλώντας ή επισπεύδοντας την εισβολή αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Επίσης εκατοντάδες ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες έχουν συλληφθεί και κρατηθεί με ή χωρίς κατηγορίες και δικαστική κάλυψη.
To χρονικό των επιθέσεων
Με βάση την επίσημη έκθεση για τα γεγονότα που έλαβαν μέρος κατά την διάρκεια εκείνης της ημέρας, όπως προκύπτουν κυρίως από τα μηνύματα των επιβατών των αεροπλάνων προς τους συγγενείς τους, την επικοινωνία δύο αεροσυνοδών της πτήσης 11 των American Airlines με την εταιρεία τους και κάποια μηνύματα που λήφθηκαν κατά λάθος από τους αεροπειρατές, προκύπτουν ότι:
Οι αεροπειρατείες πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα αεροπλάνα, δύο των American Airlines (πτήση 11 και πτήση 77) και δύο των United Airlines (πτήση 175 και πτήση 93). Κάθε ομάδα αεροπειρατών αποτελούταν από 5 άτομα, σε κάθε μια από τις οποίες υπήρχε ένα άτομο που είχε εκπαιδευτεί στην οδήγηση των αεροσκαφών, χωρίς όμως να έχουν πείρα σε αληθινά αεροσκάφη (κάτι που εξηγεί την μετάδοση μηνυμάτων άθελά τους).
Εξαίρεση αποτελούσε η ομάδα της πτήσης 93 της United Airlines, όπου η ομάδα των τρομοκρατών αποτελούταν από 4 άτομα. Το πέμπτο μέλος, ο Μοχάμεντ αλ Καχτάνι, δεν είχε εξασφαλίσει την είσοδό του στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2001 καθώς είχε θεωρηθεί ύποπτος από υπαλλήλους ασφαλείας του αεροδρομίου του Orlando International Airport της Φλόριντα. Οι αεροπειρατές χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σπρέι πιπεριού για να επιτεθούν, ενώ απείλησαν (τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις) πως έχουν παγιδεύσει με βόμβα τα αεροπλάνα. Κάποιοι από αυτούς είχαν εξεταστεί ξεχωριστά στον έλεγχο κατά την επιβίβαση, αλλά δεν είχε προκύψει κάτι σημαντικό.
Η πτήση 11 της American Airlines, ένα Boeing 767-223, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστόνης με 81 επιβάτες στις 7:59 π.μ. τοπική ώρα, με προορισμό το Λος Άντζελες. Η αεροπειρατεία στην πτήση εκδηλώθηκε στις 8:14. Στις 8:27 το αεροπλάνο άλλαξε κατεύθυνση προς το Νότο.
Η πτήση 175 της United Airlines, ένα Boeing 767-222, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστώνης με 56 επιβάτες στις 8:14 π.μ. τοπική ώρα, με προορισμό το Λος Άντζελες. Στις 8:42 ανέφερε πως "έπιασε" μια ύποπτη μετάδοση από ένα άλλο αεροπλάνο, το οποίο αποδείχθηκε πως προερχόταν από την πτήση American 11. Η αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της United εκδηλώθηκε μεταξύ 8:42 και 8:46 τοπική ώρα. Στις 8:58 το αεροπλάνο απέκτησε πορεία προς τη Νέα Υόρκη.
Η πτήση 77 της American Airlines, ένα Boeing 757-223, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Dulles International Airport της Ουάσινγκτον, Π.Κ. με 58 επιβάτες στις 8:20 τοπική ώρα, με κατεύθυνση το Λος Άντζελες. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε μεταξύ 8:51 και 8:54.
Η πτήση 93 της United Airlines, ένα Boeing 757-222, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Liberty International Airport του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊ με 37 επιβάτες στις 8:42 τοπική ώρα (με καθυστέρηση 25 λεπτών), με κατεύθυνση το Σαν Φρανσίσκο. Στις 9:24 οι πιλότοι της πτήσης έλαβαν μήνυμα από το έδαφος να είναι προσεκτικοί καθώς δύο αεροπλάνα είχαν προσκρούσει στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.
Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στις 9:28. Στις 9:32 οι αεροπειρατές ενημέρωσαν τους επιβάτες πως το αεροπλάνο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά και αφού έκλεισαν τον αυτόματο πιλότο, έστριψαν το αεροπλάνο με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Στις 9:39 οι αεροπειρατές μετέδωσαν μήνυμα προς τους επιβάτες πως επέστρεφαν στο αεροδρόμιο, το οποίο όμως δεν ακούστηκε από αυτούς. Οι επιβάτες πληροφορήθηκαν από τηλεφωνήματα για τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.
Στις 9:57 ξεκίνησε η αντεπίθεση των επιβατών. Στις 9:59, ο Ζιάντ Τζιράχ, που εκτελούσε χρέη πιλότου μετά την αεροπειρατεία, πραγματοποιεί ελιγμούς ανεβοκατεβάζοντας την μύτη του αεροπλάνου για να εμποδίσει τους επιβάτες να εισβάλουν στο πιλοτήριο. Στις 10:02 δίνεται η εντολή στον Τζιράχ να καταρρίψει το αεροσκάφος, καθώς οι επιβάτες είναι έτοιμοι να εισέλθουν στο πιλοτήριο.
Η διάρκεια από την στιγμή της πρόσκρουσης του πρώτου αεροπλάνου στον Βόρειο Πύργο μέχρι την ολοκλήρωση της επίθεσης με την κατάρρευση του ήταν 102 λεπτά.
Η πτήση 11 της American Airlines συντρίβεται πάνω στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 8:46:40 π.μ. τοπική ώρα (15:46:40 ώρα Ελλάδας), μεταξύ των ορόφων 93 και 99.
Η πτήση 175 της United Airlines συντρίβεται επάνω στον Νότιο Πύργο στις 9:02:59 π.μ. τοπική ώρα (16:02:59 ώρα Ελλάδας), γεγονός που μεταδόθηκε ζωντανά από τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο, που μόλις είχαν διακόψει το πρόγραμμά τους για να ενημερώσουν για την προηγούμενη πρόσκρουση.
Η πτήση 77 της American Airlines, πέφτει στο Πεντάγωνο της Αμερικής, στις 9:37:46 π.μ. τοπική ώρα (16:37:46 ώρα Ελλάδας).
O Νότιος Πύργος καταρρέει στις 9:59 π.μ (16:59 ώρα Ελλάδας).
Η πτήση 93 της United Airlines συντρίβεται σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια στις 10:03:11 π.μ. τοπική ώρα (17:03:11 ώρα Ελλάδας). Όπως ανακοινώθηκε αργότερα, η πτήση αυτή κατευθυνόταν προς την Ουάσινγκτον με πιθανό στόχο το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών ή τον Λευκό Οίκο, ενώ η αποτυχία των αεροπειρατών να φθάσει το αεροπλάνο στο στόχο του οφείλεται στους επιβάτες της πτήσης που προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.
Ο Βόρειος Πύργος καταρρέει στις 10:28 π.μ. (17:28 ώρα Ελλάδας)
Δείτε το βίντεο από την live μετάδοση του CNN την στιγμή της επίθεσης:
enikos.gr
Ο "θησαυρός των Αηδονιών", πώς Έλληνες έσκαβαν με την ανοχή των αρχών
2014-09-10 15:45Το σκάνδαλο με την αρπαγή του "θησαυρού των Αηδονιών" από τη Νεμέα. Έλληνες αρχαιοκάπηλοι έσκαβαν για χρόνια με την ανοχή των αρχών
Το χωριό Αηδόνια στη Νεμέα έγινε διάσημο για τον μυκηναϊκό θησαυρό που έκρυβε στη γη του. Την περίοδο 1978-80 ανασκάφθηκαν αρκετοί μυκηναϊκοί τάφοι κατά μεγάλο ποσοστό συλημένοι.
Από το σύμπλεγμα αυτών των λαξευτών τάφων προέρχεται και ο περίφημος «θησαυρός των Αηδονιών», που αποτελείται από δύο χρυσά δαχτυλίδια – σφραγίδες, με παράσταση άρματος το ένα και δύο γυναικών που κρατούν άνθη το άλλο, τρία ακόμη δαχτυλίδια (δύο χρυσά και ένα από ήλεκτρο), τρεις σφραγιδόλιθους από στεατίτη, αμέθυστο και αχάτη, χρυσά κοσμήματα ενδυμασίας και χρυσές χάντρες σε ποικιλία σχημάτων, καθώς και μεγάλο αριθμό άλλων χαντρών από διάφορες ύλες, όπως ημιπολύτιμους λίθους, ήλεκτρο, φαγεντιανή και υαλόμαζα. Ο θησαυρός όμως είχε ήδη κάνει φτερά, καθώς πριν από τις επίσημες ανασκαφές είχαν σκάψει ντόπιοι αρχαιοκάπηλοι που έστειλαν τα αρχαία προς πώληση στο εξωτερικό!
Η συλλογή με τα 312 πολύτιμα κομμάτια, τελικά έφτασε στη Νέα Υόρκη με σκοπό να δημοπρατηθεί στην αίθουσα τέχνης του Michael Ward. Ο φιλέλληνας Μάλκομ Γουίνερ, ο οποίος ήταν ειδικευμένος στη μυκηναϊκή Ελλάδα, μόλις είδε τον κατάλογο της δημοπρασίας κατάλαβε την ελληνική προέλευση και ενημέρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο θησαυρός «έκανε φτερά» με την ανοχή των αρχών
Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, αφορμή για τη σύληση του νεκροταφείου δόθηκε όταν ένας Αηδονιάτης, ονόματι Κουγιούρης, έπεσε μαζί με το μουλάρι του στον θάλαμο ενός τάφου, του οποίου την οροφή είχε φθείρει ο χρόνος. Ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Αηδονιών, Γιώργος Καλαϊτζής, εξιστορεί στο βιβλίο «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο Αρχαιοτήτων» του Ανδρέα Αποστολίδη (εκδ. Άγρας, σελ. 212). «Ο Κουγιούρης την εποχή εκείνη ήταν και πρόεδρος της κοινότητας. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, έχοντας και ένα μηχάνημα για να φτιάξει τους δρόμους της κοινότητας, έκανε μια επέμβαση για να καθαρίσει το χώρο αυτό από τις συκιές (…).
Και σκάβοντας με το φορτωτή βγήκαν επάνω κάποια αγγεία, αμφορείς κ.λπ. Το μάθανε όλοι και μπήκανε σε όλους τους τάφους μέσα. Αυτή η ιστορία διήρκεσε και έξι και εφτά μήνες. Εδώ μιλάμε για… να μην χρησιμοποιήσω λέξεις, δηλαδή να πω τι έγινε. Καμμιά φορά, αν λέμε λέξεις τέτοιες, ντρεπόμαστε κιόλας. Μέρα – νύχτα σκάβανε, επί μήνες. Χειμώνα – καλοκαίρι. Εδώ είναι εκτεθειμένες οι υπηρεσίες όλες. Εκτεθειμένες. Κατήγγειλε κάποιος από δω από το χωριό ότι απόψε σκάβουν, είναι μια ομάδα εκεί και σκάβουν και όλοι παρακολουθούσαν με αγωνία τι θα έκανε το Αστυνομικό Τμήμα. Και το Αστυνομικό Τμήμα έστελνε το τζιπ και από απόσταση τριών χιλιομέτρων έβαζε τον τενόρο, το φάρο και τον τενόρο, για να φύγουν πρώτα αυτοί που έσκαβαν και μετά, όταν φτάσει εδώ να μη βρει κανέναν».
Οι αμερικανοί αρχαιολόγοι συναντούν τους αρχαιοκάπηλους στη Νεμέα Το 1973-74 ήρθαν στην Ελλάδα για ανασκαφές και δύο νέοι Αμερικανοί αρχαιολόγοι, ο Steven Miller και ο James Wright. “Το 1973 ήμασταν εδώ μόνο η γυναίκα μου, εγώ και οι ντόπιοι”, λέει ο Στήβεν Μίλλερ. “Θυμάμαι ότι μόλις είχαμε έρθει, ίσως να ήταν η δεύτερη βδομάδα μας στη Νεμέα, και πήγα στο διπλανό χωριό, στη Νέα Νεμέα, να αγοράσω εξοπλισμό. Μπήκα σ’ ένα μαγαζί και άρχισα να εξηγώ ότι ήθελα μια τσάπα και μερικά φτυάρια. Κι ο τύπος του μαγαζιού ρωτάει τι τα θέλω. Του είπα ότι κάνω ανασκαφές στην αρχαία Νεμέα. “Μπα, αλήθεια; μου κάνει. Κι εγώ σκάβω”. “Τι εννοείς;” τον ρωτάω.“Έχω έναν φορτωτή και πάω και σκάβω εκεί γύρω. Και βρίσκω συνέχεια ένα σωρό αρχαιότητες. Ξέρεις, μου κάνει, εσύ κι εγώ πρέπει να συνεργαστούμε, είμαστε συνάδελφοι”. “Περίμενε, του λέω, εσύ είσαι αρχαιοκάπηλος”. “Ναι”, μου απαντάει, “και πολύ καλός μάλιστα”».
Στο ίδιο βιβλίο ο Τζέημς Ράιτ θυμάται και την αρχαιοκαπηλία στ’ Αηδόνια: «Η λεηλασία έγινε από μερικούς ανθρώπους του χωριού, αλλά επίσης και από οργανωμένες ομάδες ή συμμορίες τυμβωρύχων που δρουν επί χρόνια στην πεδιάδα του Φλιούντα. Η αρχαία πόλη του Φλιούντα είναι ένα είδος ορυχείου αρχαιοκαπήλων, υπάρχουν νεκροταφεία εκεί που έχουν ακέραια αγγεία, υπάρχουν υπολείμματα της αρχαίας πόλης όπου μπορείς να βρεις αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές, ακόμη και χάλκινα και μαρμάρινα αγαλματίδια…»
Οι τυμβωρύχοι τσακώνονται Η σύληση των τάφων ξεκίνησε στις αρχές του 1971. Όπως γράφει ο Χρίστος Κοτσωνής στο περιοδικό ΟΡΙΟΝ, αυτό θα συνεχιζόταν για περισσότερα χρόνια, αν δεν υπήρχε ο αστάθμητος παράγοντας του ανταγωνισμού των αρχαιοκαπήλων! Όπως εξηγεί ο Στήβεν Μίλλερ, «ένας από τους λόγους που η τυμβωρυχία έγινε γνωστή, ήταν ότι υπήρχαν δύο αντίπαλες ομάδες τυμβωρύχων που είχαν ριχτεί στους τάφους. Και έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών και τράβηξαν την προσοχή των αρχών. Λέγεται ότι κέρδισε η συμμορία του τότε κοινοτάρχη».
Ο Στ. Μίλλερ θυμάται: «Μόλις είχε φτάσει καινούργιος διοικητής στο Αστυνομικό Τμήμα Νεμέας. Στις 2 τα ξημερώματα το βράδυ των εκλογών 18/19 Νοεμβρίου 1977, ο νέος διοικητής έλαβε τηλεφωνήματα από γειτονικό προς τους τάφους σπίτι που κατήγγειλε ύποπτη δραστηριότητα. Οι ύποπτοι ήταν οι φύλακες. Παραμονή των εκλογών του ’77 ήταν η πρώτη μέρα που φυλάχτηκε το νεκροταφείο των Αηδονιών. Όμως ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, που όλο τον υπόλοιπο χρόνο δεν είχε κάνει καμία καταγγελία, και ήταν από τους πρώτους στον κατάλογο των υπόπτων για άλλους λόγους, διορίστηκε σε λίγο επίσημα φύλακας του χώρου. Όπως επίσης και ο ανιψιός του κοινοτάρχη. Διορίστηκαν ύστερα από παρέμβαση ενός ισχυρού πολιτικού από την περιοχή της Νεμέας»!
Ο νόμος της σιωπής
Ο συγγραφέας σχολιάζει ότι η ανάμειξη του τότε κοινοτάρχη και του πρώην αστυνομικού διοικητή θεωρείται δεδομένη, «το ίδιο δεδομένη είναι και η γενική ανοχή στην παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων από την πλειονότητα των κατοίκων των Αηδονιών. Ο νόμος της σιωπής τριάντα χρόνια μετά επικρατεί ακόμα στο χωριό που σταδιακά έχει ερημώσει». Ήταν τόσο γνωστό το σπορ της αρχαιοκαπηλίας – εμπορίας αρχαιοτήτων, που ένας πιτσιρικάς από το Πετρί, κάποτε σε έκθεση στο Δημοτικό με θέμα «τι θέλετε να γίνετε όταν μεγαλώσετε», έγραψε ότι θέλει να γίνει αρχαιοκάπηλος, γιατί ο τάδε αγόρασε Toyota Celica! Το 1976 είχαν βρεθεί 20 τάφοι, οι οποίοι μέχρι να φθάσει η αρχαιολογική υπηρεσία είχαν συληθεί άπαντες.
Ο θησαυρός των Αηδονιών επέστρεψε το 1996 στην Ελλάδα και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας. «Αυτά, και 10.000 τάλαρα να σας δώκουν μην τα πουλήσετε. Για τούτα επολεμήσαμε.» (Ι.Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα)
Ποιός είναι ο ομογενής Μάικ Αγγελιάδης που πήρε το «φιλέτο» στο Αφάντου Ρόδου -Ξεκίνησε τσαγκάρης στην Αμερική [εικόνες]
2014-09-10 09:25Ο πρώτος του μισθός ήταν 85 σεντς. Και σήμερα η περιουσία του φτάνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια συν τα ακίνητα. Ξεκίνησε να βοηθά πλανόδιους παγωτατζήδες και σήμερα ελέγχει το 1/5 των κυβερνητικών έργων σε όλο το Μανχάταν. Ο Έλληνας μαραγκός από την Σύμη που μετανάστευσε στις ΗΠΑ, κατάφερε να κάνει το “αμερικανικό όνειρο” πραγματικότητα, με απλά, σταθερά και στοχευμένα βήματα. Σκαρφάλωσε ψηλά στη λίστα με τους πλουσιότερους ομογενείς και πρόσφατα αποφάσισε να κάνει την πρώτη του επένδυση στην Ελλάδα.
Ο Μερκούριος, ή όπως είναι ευρύτερα γνωστός, Μάικ Αγγελιάδης ήταν ένας από τους τέσσερις ενδιαφερόμενους για την έκταση του ΕΟΤ στην Αφάντου Ρόδου. Τελικά το ΤΑΙΠΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη Τρίτη, στην οποία ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο ανακήρυξε ομόφωνα ως πλειοδότες του διαγωνισμού δυο εταιρείες έναντι του ποσού 42,1 εκατ. ευρώ.
Η μία είναι του κ. Αγγελιάδη. Για την ακρίβεια, από τα 1.615 στρέμματα της συνολικής έκτασης, η εταιρία του Μ. Αγγελιάδη εκμίσθωσε για 50 χρόνια τα 1.360 στρέμματα. Από αυτά, τα 530 στρέμματα θα γίνουν ένα σύγχρονο γήπεδο γκολφ και στα υπόλοιπα θα ανεγερθούν ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές κατοικίες, με στόχο να μετατραπεί η Ρόδος στο “Νούμερο 1 προορισμό” σε όλη την Ελλάδα.
Πλούσιος, μετά την Ανιστον
Το όνομα του Μάικ Αγγελιάδη φιγουράρει στη λίστα με τους πλουσιότερους ομογενείς στον κόσμο, λίγο πιο κάτω από το όνομα της Τζένιφερ Άνιστον. Στα 230 εκατομμύρια δολάρια η περιουσία για τη δημοφιλή ηθοποιό από την Κρήτη, στα 98 εκατομμύρια δολάρια και πολλά ακίνητα για τον ίδιο, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα “Εθνικός Κήρυκας”, τον Μάιο του 2012.
Τα ενδιαφέροντά του δεν γνωρίζουν κανένα φραγμό. Μπορεί να εμφανίζεται σε γκαλά της “οικονομικής αφρόκρεμας” της Νέας Υόρκης και την ίδια στιγμή να προλογίζει την έκθεση γλυπτικής του Ψαραδέλη (Μάιος, 2008).
Ο ίδιος συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνους που ξένα ΜΜΕ υπολογίζουν σε σχόλιό τους, όταν η Χίλαρι Κλίντον ταξιδεύει στην Ελλάδα το 2011, με τις αποσκευές της γεμάτες από προτάσεις αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. «Λένε ότι πήγε για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά δεν νομίζω, διότι πρώτα πρώτα αυτή δεν ξέρει από οικονομία, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τους ενθαρρύνει με καλά λόγια», φέρεται να σχολίασε τότε ο ομογενής μεγιστάνας, στοιχείο που αποδεικνύει την ευθύτητα του χαρακτήρα του.
Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή
Ο γνωστός και προσιτός στον περισσότερο κόσμο, Μάικ, όταν δουλεύει, δεν αστειεύεται. Και το ίδιο απαιτεί από το προσωπικό του. Πώς το απαιτεί; Πάντα με τακτ, προσφέροντας παράλληλα ισχυρές δόσεις έμπνευσης σε όσους τον πλαισιώνουν. Γι' αυτό και στα πάρτι της εταιρίας που διοργανώνονται σταθερά τα τελευταία 25 - και βάλε - χρόνια, στο εστιατόριο “Water’s Edge” στο Long Island, με θέα το φωτισμένο Μανχάταν, φροντίζει να υπενθυμίζει στους στενούς του συνεργάτες: “Η εταιρία μας εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα τα τελευταία χρόνια. Και για την επιτυχία δεν υπάρχει μυστικό, παρά μόνο σκληρή δουλειά, να είστε πάντοτε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας και να έχετε στο νου σας ότι τίποτα δεν είναι εύκολο. Πρέπει να δουλέψετε για να αποκτήσετε πράγματα, αλλά και να έχετε καλό κουμάντο σε ό,τι κάνετε. Χρειάζεται εργατικότητα, τιμιότητα, να προσπαθείτε για το καλύτερο, και θα πετύχετε, ανάλογα με τις εποχές, αλλά και την τύχη πολλές φορές”.
Ακολουθώντας το ρητό “καμία δουλειά, δεν είναι ντροπή” καταπιάστηκε από μικρός με ό, τι προχειροδουλειά τού υποδείκνυαν. Και έφευγε σαν Κύριος, όταν οι προοπτικές μηδενίζονταν και τα λεφτά δεν αντιστοιχούσαν με την παραγωγή του.
Σήμερα είναι παντρεμένος με την κυρία Ελευθερία και πατέρας τεσσάρων κοριτσιών, της Ειρήνης, της Αργυρώς, της Ιλιάνας και της Φαίδρας. Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Roslyn των ΗΠΑ και το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο “The Hellenic Thread Award” για την προσφορά του στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και κοινωνίας, ενώ συμμετέχει σε πολλούς ομογενειακούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η ΑΧΕΠΑ και το “Leadership 100”.
Ξεκίνησε ως μαραγκός
Ο Μάικ Αγγελιάδης γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου το 1941 στην Σύμη και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1960. Φεύγοντας νέος από το νησί του, πήρε για εφόδια του τις ευχές του Πανορμίτη (του Ταξιάρχη) της Σύμης και συνοδεία τις ευχές των γονιών του, όταν με μάτια κλαμένα τον αποχαιρετούσαν σε λιμάνι της Σύμης, λέγοντάς του ότι «ο Πανορμίτης θα σε σκεπάζει γιε μας με τα φτερά του και η ευχή της Παναγιάς θα είναι πάντα μπροστά στο διάβα της ζωής σου». Έτσι κι έγινε.
Και για το λόγο αυτό, δεν ξέχασε ποτέ την καταγωγή του. Στο γραφείο του έχει πολλές φωτογραφίες από το σπίτι του, τον “ιερό τόπο” του, όπως αποκαλεί τη Σύμη και συχνά παραδέχεται ότι: “Μου λείπει, αλλά την επισκέπτομαι δύο φορές το χρόνο. Δόξα τω Θεώ”, αλλά και φωτογραφίες από τα εγγόνια του στην Ελλάδα.
Ο ίδιος τελείωσε το Γυμνάσιο στο μικρό νησί, αλλά επειδή δεν υπήρχε προοπτική, πήγε στα καράβια. Επί ενάμιση χρόνο με ένα φορτηγό πλοίο σάλπαρε για όλα σχεδόν τα λιμάνια της Ευρώπης και μετά με πρόσκληση των θείων του, βρέθηκε στην Αμερική. Όταν ήρθε η ειδοποίηση, είχε μόνο δέκα μέρες προθεσμία για να μαζέψει τα πράγματά του και να βρεθεί στην άλλη άκρη του πλανήτη. Ευτυχώς, η μετακόμιση ολοκληρώθηκε εμπρόθεσμα, ανήμερα του Ταξιάρχη που γιορτάζει ο Πανορμίτης, στις 8 Νοεμβρίου του 1960. Και αποχαιρέτισε το νησί, με το πλοίο Ολύμπια. “Σίγουρα, ήταν σημαδιακή ημέρα”, έγραφε ο Τύπος της εποχής.
Πρώτος μισθός 85 σεντς
Η Αμερική στα μάτια του, κάθε άλλο παρά Γη της Επαγγελίας θύμιζε στην αρχή. “Στα καράβια έβγαζα πιο πολλά”, θυμάται. Στην αρχή, αναγκάστηκε να κάνει δεκάδες άλλες δουλειές. Ξεκίνησε να εργάζεται σε ένα εργοστάσιο που το έλεγαν “Λέκας και Γρίβας”. Έφερναν λάδια και τυριά από την Ελλάδα, τα επεξεργάζονταν και τα προωθούσαν στην αγορά. Ο πρώτος του μισθός ήταν 85 σεντς την ώρα. Και έτσι, δύο μήνες ήταν αρκετοί για την επόμενο επαγγελματικό σκαλοπάτι, την “Argo Boat Company”. Η εταιρία κατασκεύαζε βάρκες και ιδιοκτήτης ήταν ένας συμπατριώτης του από την Σύμη. Ο μισθός όμως και πάλι δεν εξισώνονταν με αυτόν των καραβιών. Το επόμενο καλοκαίρι, φόρτωνε ψυγεία με παγωτά και βοηθούσε όσους πλανόδιους – παγωτατζήδες ξεκινούσαν το δρομολόγιο της ημέρας. Και αυτό όμως, δεν του άρεσε. Άρχισε να βάφει το ίδιο έτος, γέφυρες.
Και όταν κατάλαβε την επικινδυνότητα και άρχισε να απογοητεύεται από το ποιόν των συναδέλφων του, έφυγε και από αυτό το πόστο. Λίγους μήνες αργότερα, ένας φίλος του πατέρα του, ο Γιώργος Λεβεσάνος που είχε μία μικρή εργολαβική εταιρία – κατασκεύαζε εστιατόρια -, τον πήρε στη δουλειά. “Μου άρεσε, αν και έπαιρνα το ένα τρίτο του μισθού που λάμβανα, βάφοντας γέφυρες. Ο μπαμπάς μου ήταν ξυλουργός και τα καλοκαίρια πήγαινα και τον βοηθούσα. Είχα μία ιδέα από την δουλειά, όχι όμως πολλά πράγματα. Αλλά πηγαίνοντας στον κύριο Γιώργο, συνειδητοποίησα ότι ήταν κάτι που με προσέλκυε περισσότερο, από τις άλλες δουλειές. Έτσι, άρχισα να μαθαίνω την τέχνη του μαραγκού, όσο πιο καλά μπορούσα”.
Το 1967 ξεκίνησε με τον ξάδερφό του, τον Γιώργο Νικολή, την εταιρία “A&T Constructions”, που ειδικεύονταν στις αναπαλαιώσεις σπιτιών. “Αναλαμβάναμε μικρές και μίζερες δουλειές”. Αλλά και το τότε στοίχημα με τον εαυτό του, το κέρδισε. “Όποιος περάσει από αυτό το στάδιο και αντέξει, ό, τι κι αν κάνει μετά, θα έχει επιτυχία”, έλεγε τότε και περιέγραφε τις δουλειές του ως εξής: “Το συρτάρι μού το έφαγε ο σκύλος, ο νοικάρης έφυγε και πήρε μαζί του την πόρτα μου. Και άλλα τέτοια”. Οπότε και η κατάληξη, φαντάζεστε ποια ήταν. Αργά ή γρήγορα, οι αναπαλαιώσεις αποτέλεσαν παρελθόν και ο ίδιος με τον ξάδερφό του, άνοιξαν νέα εταιρία, με αντικείμενο τις επισκευές σε εστιατόρια.
Με το ανήσυχο πνεύμα και την επαγγελματική αστάθεια που τον χαρακτήριζε το διάστημα των πρώτων μεταναστευτικών του χρόνων στις ΗΠΑ, τίποτε δεν προμήνυε την επιτυχία που θα έρχονταν μετά από λίγα χρόνια αφοσίωσης στο εν λόγω αντικείμενο.
Εχει μεγάλη κατασκευαστική
Ο κ. Αγγελιάδης θα φτιάξει 182 εστιατόρια εκ του μηδενός στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης. Και μπορεί να μην έτρεξε ούτε έναν πελάτη στα δικαστήρια, αλλά ο ίδιος έλεγε συχνά στον Τύπο: “Έχασα πολλά λεφτά. Είχα μία άλλη φιλοσοφία, βλέπετε. Έχασες, φύγε, μην πας στα δικαστήρια. Δεν ήμουν κορόιδο, ούτε είχα πολλά και τα χάριζα, αλλά όταν το μαγαζί δούλευε, αλλά δεν έβγαζε, τι να κάνεις;”.
Από το 1970 μέχρι το 1990, ο κ. Αγγελιάδης έκανε την ίδια δουλειά, μέχρι που ο φόρτος εργασίας ξέφυγε και ο ίδιος κουράστηκε. Το 1990 χώρισε τα επαγγελματικά του κιτάπια από τον τότε συνέταιρό του και έφτιαξε την “M.A. Angeliades”, την οποία διαθέτει μέχρι και τώρα.
Σήμερα η εταιρία του κ. Αγγελιάδη συναγωνίζεται τις μεγαλύτερες οικοδομικές και εργολαβικές εταιρίες της Αμερικής, κατασκευάζοντας δεκάδες μεγάλα έργα, όπως βιβλιοθήκες, δικαστήρια, σχολεία και άλλα κυβερνητικά έργα, μετρώντας τις καλές ημέρες, πάνω από 250 άτομα προσωπικό.
Πρόσφατα ανακατασκεύασε το σταθμό Μπλίκερ στο Μανχάταν, ύψους 96 εκατομμυρίων δολαρίων και ακόμη περισσότερων στο Μπρονξ. Σε κάθε τέλος ενός έργου, ο ίδιος αναρωτιέται ενδόμυχα: “Πού ήμουν και πού έφτασα”.
Στην περιουσία του ανήκουν και τα “Daily Barn”. Εξηγεί μάλιστα πως 60-70 χρόνια πριν, τα καταστήματα ξεκίνησαν να πουλούν γάλα, επειδή οι ιδιοκτήτες τους είχαν αγελάδες. Με την πάροδο των χρόνων έβαλαν κι άλλα προϊόντα στα ράφια. “Ε, οι άνθρωποι αυτοί τα πουλούσαν και κάποια στιγμή τα πήραμε εμείς. Έτσι απλά”.
Πριν από ένα χρόνο άνοιξε το εστιατόριο «Κύμα» στο Roslyn του Long Island, που προσφέρει φρέσκο ψάρι και καλομαγειρεμένα ελληνικά και άλλα μεσογειακά φαγητά. Το εστιατόριο έχει σύγχρονη διακόσμηση και ανοιχτά χρώματα, με κυρίαρχο το γαλάζιο και το λευκό, που παραπέμπουν σε αιγαιοπελαγίτικο νησί.
Πηγή Εθνικός Κήρυξ
Πώς εξελίχθηκαν τα κινητά τηλέφωνα από το 1916 μέχρι σήμερα -Από το στρατό, στα χέρια όλων
2014-09-09 20:11Πριν από έναν αιώνα, το φορητό τηλέφωνο υπήρχε μόνο στο μέτωπο και το χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες. Σήμερα, σχεδόν όλοι έχουν από ένα, τουλάχιστον. Και μαζί με την αλλαγή των συσκευών άλλαξε και ο τρόπος χρήσης τους και πλέον ο άνθρωπος εξαρτήθηκε σχεδόν απόλυτα από αυτό το μέσο επικοινωνίας.
Με αφορμή την παρουσίαση του νέου iPhone, το TIME έκανε ένα αφιέρωμα στο κινητό τηλέφωνο και κατέγραψε, μέσα από φωτογραφίες, την εξέλιξή του από το 1916 μέχρι σήμερα.
1916: Γερμανικός τηλεφωνικός σταθμός στη βόρεια Γαλλία, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου πολέμου.
1970: Ο Γάλλος τραγουδιστής και ηθοποιός Τζόνι Χάλιντεϊ, σε μία σκηνή του «Falling Point».
1980: Ενα πρώιμο κινητό τηλέφωνο, κατά την πολιορκία της ιρανικής πρεσβείας στο Λονδίνο.
1983: Ο Μπομπ Μάξουελ, μάνατζερ της Mobile Telephone του Κολοράντο, κάνει μία κλήση από το αυτοκίνητό του.
1986: Σκηνή από επεισόδιο της σειράς THE A-TEAM
1992: Ο τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, Μπιλ Κλίντον μιλά στο κινητό ενώ συναντά το δήμαρχο της Βοστώνης, Ρέι Φλιν, στη Νέα Υόρκη.
1993: Η ηθοποιός Γούπι Γκόλντμπεργκ, σε μία εκδήλωση στο Λας Βέγκας.
1997: Ενας αγρότης με την οικογένειά του πάνω σε ένα κάρο, μιλά στο κινητό στο Δελχί.
2001: Μία γυναίκα παρακολουθεί τον μαύρο καπνό να υψώνεται από τους Δίδυμους Πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου.
2011: Ενας αντάρτης μιλά στο κινητό του μετά από την κατάληψη περιοχής από τα κυβερνητικά στρατεύματα, στη Λιβύη.
2011: Ενας φοιτητής καταγράφει σε βίντεο την ατμόσφαιρα, μετά από τη ρίψη δακρυγόνων από αστυνομία στην πλατεία Ταχρίρ, στο Κάιρο.
2012: Το κοινό φωτογραφίζει τον Μπαράκ Ομπάμα, σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
2014: Ενας έφηβος βγάζει selfie με τη βασίλισσα κατά την επίσκεψή της στο Μπέλφαστ. Η Ελισάβετ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, γιατί αντικρίζει μία θάλασσα από κινητά σε κάθε εμφάνισή της.
iefimerida.gr
Αυτό που συμβαίνει σε αυτό το χωριό είναι... σπάνιο
2014-09-09 16:23Υπάρχουν 204 ζευγάρια διδύμων σε ένα μέρος με μόνο 2.000 κάτοικους
Σε ένα χωριό με μόνο 2.000 κατοίκους, υπάρχουν 204 ζευγάρια διδύμων, περίπου 15 ζευγάρια κάθε χρόνο-δηλαδή περίπου το 10% του πληθυσμού της πόλης.
Το χωριό βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από την πόλη της Malappuram και είναι διεθνώς γνωστό για τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων διδύμων στον κόσμο.



