Ενδιαφέροντα από την Ελλάδα καί τον κόσμο

Παππούς είχε καταπιεί χρυσές λίρες και τις βρήκαν ανάμεσα στα οστά του κατά την εκταφή!Οι κληρονόμοι έστησαν καυγά!

2014-09-14 14:56

Παππούς κατάπιε όλες τις λίρες του λίγο πριν πεθάνει – Οι κληρονόμοι έστησαν καυγά!

Σκηνές από ελληνική ταινία διαδραματιστήκαν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα σε ένα χωριό της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα όρια της Αχαϊας με την Ηλεία. Όλα συνέβησαν όταν δόθηκε εντολή από γνωστή οικογένεια της περιοχής να ανοιχθεί ο οικογενειακός τάφος, προκειμένου να γίνει η ταφή μέλους της. Η διαδικασία έγινε με την επίβλεψη συγγενικού προσώπου της οικογένειας που είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα.

Το συγκεκριμένο μνήμα είχε χρησιμοποιηθεί πριν μια πενταετία, προκειμένου να «φιλοξενήσει» τον παππού της οικογένειας, ο οποίος είχε πεθάνει. Η εικόνα που αντίκρισαν όσοι εργάστηκαν για να ανοιχθεί ο τάφος παραπέμπει σε ανέκδοτο, καθώς μαζί με τα λίγα εναπομείναντα οστά του γέροντα της οικογένειας, βρέθηκαν και δέκα χρυσές λίρες.

Το αρχικό ξάφνιασμα διαδέχθηκε η απορία και η αναζήτηση απαντήσεων στο πώς βρέθηκαν εκεί οι λίρες. Η εξέταση όλων των εκδοχών έφερε στο προσκήνιο ένα απίστευτο αλλά περά για πέρα υπαρκτό σενάριο, που ήθελε ο παππούς πριν αποδημήσει να είχε καταπιεί τις λίρες προκειμένου να τις …πάρει μαζί του.
Βέβαια μετά από αυτήν την ανακάλυψη πάνω από τον τάφο και εν μέσω πένθους στενά συγγενικά πρόσωπα τόσο του παππού που είχε αφήσει τα εγκόσμια πριν από χρόνια, όσο και του πρόσφατα εκλιπόντος, άρχισαν να τσακώνονται για το ποιος είναι ο νόμιμος δικαιούχος των λιρών που βρέθηκαν μέσα στον τάφο.

πηγη
hellas-now.com

Δείτε το ψάρι – τέρας που μοιάζει με… υποβρύχιο [Βίντεο]

2014-09-13 23:20

«Αυτό δεν είναι ψάρι είναι ολόκληρο… οικοσύστημα» δήλωσε ο ο δύτης που το κατέγραψε στην κάμερα στις Αζόρες.

Πρόκειται για το ψάρι Μόλα μόλα, που ζει κυρίως σε τροπικά νερά, και κατά μέσο όρο ζυγίζει 1 τόνο και μπορεί να ξεπεράσει τα 3 μέτρα σε μήκος.

όσο για το σχήμα του, όπως θα δείτε μοιάζει με… υποβρύχιο!

Το πιο μεγάλο Μόλα μόλα που είχε πιαστεί ποτέ, ζύγιζε 1.600 κιλά και το είχαν ψαρέψει το 1910 στην Καλιφόρνια.

Εντυπωσιακές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε

2014-09-13 14:17

Το ανθρώπινο σώμα είναι σίγουρα εντυπωσιακό και είναι ικανό να κάνει πολλά πράγματα που ούτε τα φανταζόμαστε.

Για αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που θα θεωρήσετε πως το σώμα σας δεν σας «ακολουθεί» σε κάτι που θέλετε να κάνετε, σκεφτείτε τις παρακάτω λειτουργίες του και αναθεωρήστε:

Οι μύες των ματιών μας δουλεύουν ασταμάτητα και κινούνται 100.000 φορές την ημέρα για να μας βοηθούν να εστιάζουμε
Ο εγκέφαλός μας έχει τη δυνατότητα να διαβάσει 1.000 λέξεις το λεπτό
Η μύτη μας έχει τη δυνατότητα να «θυμάται» 50.000 διαφορετικές μυρωδιές
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ταξιδεύουν από την κορυφή του σώματος μέχρι το τέλος του σε 20 δευτερόλεπτα
Τα μάτια μας είναι τόσο ευαίσθητα που εάν η Γη ήταν επίπεδη θα μπορούσαμε να δούμε ένα κερί σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 μέτρων
Το σώμα μας στην πραγματικότητα λαμπυρίζει στο σκοτάδι, αλλά δεν μπορούμε να το δούμε!
Τα μωρά έχουν 60 περισσότερα κόκαλα από τους ενήλικες
Το μυαλό μας μπορεί να ελευθερώσει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι αρκετή για να ανάψει μία λάμπα
Το 10% της ζωής μας το περνάμε με τα μάτια μας κλειστά
Χάνουμε 40 κιλά δέρματος όσο ζούμε
Τι άλλο δε γνωρίζουμε για το ανθρώπινο σώμα;

1.Τα νευρικά ερεθίσματα από και προς τον εγκέφαλο ταξιδεύουν με περίπου 273.6 χιλιόμετρα ανά ώρα.

2.Ο εγκέφαλος παράγει τόση ενέργεια όση μία μικρή λάμπα των 10 watt, ακόμη και όταν κοιμόμαστε.

3.Το ανθρώπινο κύτταρο του εγκεφάλου μπορεί να συγκρατήσει 5 φορές περισσότερες πληροφορίες, από όσες περιέχει η εγκυκλοπαίδεια Britannica. Οι επιστήμονες δε μπορούν να ορίσουν ακόμη με ακρίβεια την αποθηκευτική ικανότητα, αλλά με ηλεκτρονικούς όρους εικάζεται ότι είναι μεταξύ 3 ή ακόμη και 1.000 terabytes.

Αντίθετα, τα Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας, που περιέχουν πάνω από 900 χρόνια ιστορίας, είναι μόλις 70 terabytes.

4.Οι επιστήμονες έχουν μετρήσει πάνω από 500 διαφορετικές λειτουργίες του ήπατος. Ορισμένες από αυτές είναι: η παραγωγή της χολής, η αποσύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η πρωτεϊνική σύνθεση του πλάσματος και η αποτοξίνωση.

5.Οι επιστήμονες λένε ότι όσο υψηλότερο I.Q. έχει κάποιος τόσο περισσότερο ονειρεύεται. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δε θυμούνται τα όνειρά τους.

6.Το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο είναι το λεπτό έντερο. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται ως το μικρότερο από τα δύο έντερα, το λεπτό (έντερο) είναι στην πραγματικότητα τέσσερις φορές όσο το ύψος ενός μέσου ενήλικα.

7.Κάθε μέρα ο μέσος άνθρωπος χάνει 60 με 100 τρίχες.

8.Η γυναικεία τρίχα είναι σε διάμετρο μισή από την ανδρική.

9.Μια ανθρώπινη τρίχα ζυγίζει περίπου 99.22 γραμμάρια.

10.Το φτέρνισμα συνήθως ξεπερνά τα 160.9344 χιλιόμετρα/ώρα, κάτι που δικαιολογεί γιατί δε μπορούμε να κρατήσουμε τα μάτια μας ανοιχτά, όταν φτερνιζόμαστε.

11.Ο βήχας πάλι «τρέχει» με περίπου 96.6 χιλιόμετρα την ώρα.

12.Όλα τα μωρά, όταν γεννιούνται, έχουν μπλε μάτια και αυτό οφείλεται στη χρωστική μελανίνη. Η μελανίνη στα μάτια του νεογέννητου συχνά χρειάζεται χρόνο μετά τη γέννηση είτε για να παραμείνει ως έχει ή για να «σκοτεινιάσει» από την έκθεση σε υπεριώδες φως, αργότερα, αποκαλύπτοντας τον αληθινό χρώμα των ματιών του μωρού.

13.Μετά από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, η ακοή μας είναι λιγότερο έντονη.

14.Η Δευτέρα είναι η ημέρα της εβδομάδας που παρουσιάζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μια δεκαετή μελέτη στη Σκωτία μάλιστα αποκάλυψε ότι τη Δευτέρα πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή 20% περισσότεροι άνθρωποι, συγκριτικά με τις υπόλοιπες μέρες. Οι ερευνητές υποθέτουν, ότι αυτό είναι αποτέλεσμα ενός διασκεδαστικού Σαββατοκύριακου σε συνδυασμό με μία αγχωτική εβδομάδα, που ακολουθεί.

15.Κάθε άνθρωπος έχει περισσότερα από 75 χλμ. νεύρα στο σώμα του.

16.Ο εγκέφαλος είναι η πιο πολύπλοκη μηχανή στο σύμπαν, με περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα, από τα οποία το καθένα έχει έως και 150.000 συνδέσεις. Κάθε κύτταρο δε, είναι συνδεδεμένο με 25.000 άλλα κύτταρα.

17.Ο εγκέφαλος ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό σε έναν ενήλικο άνθρωπο.

18.Μάλιστα, κατά μέσο όρο, ο αρσενικός εγκέφαλος (περίπου 1,4 κιλά) είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον θηλυκό εγκέφαλο, που ζυγίζει περίπου 1,26 κιλά.

19.Ο εγκέφαλος περιέχει 100 δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα των οποίων τα 100.000 υπόκεινται ανεπανόρθωτη απώλεια κάθε μέρα.

20.Ο άνθρωπος μπορεί να διατηρεί μέχρι και επτά περιστατικά ανά πάσα στιγμή στη βραχυπρόθεσμη μνήμη του, αλλά μακροπρόθεσμα το μυαλό πρέπει να ξεχνά για να «κάνει χώρο» για καινούργιες αναμνήσεις.

21.Ο ίδιος ο εγκέφαλος δε μπορεί να αισθανθεί πόνο. Αν και είναι το κέντρο του πόνου όταν κόψει κάποιος το δάχτυλό του για παράδειγμα, ο ίδιος ο εγκέφαλος δεν έχει υποδοχείς πόνου.

22.Οι τρίχες του προσώπου μεγαλώνουν πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη τρίχα στο σώμα. Μάλιστα αν ένας άνθρωπος δεν ξυρίσει ποτέ το μούσι του, στην πραγματικότητα, αυτό θα ξεπεράσει τα 9.14 μέτρα περίπου σε όλη του τη ζωή.

23.Το νύχι στο μεσαίο δάχτυλο μεγαλώνει πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα και αυτό γιατί η αύξηση του νυχιού σχετίζεται με μήκος του δακτύλου.

24.Τα νύχια στα δάχτυλα των χεριών μεγαλώνουν περίπου 4 φορές πιο γρήγορα από ότι των ποδιών.

25.Οι γυναίκες ανοιγοκλείνουν τα μάτια δύο φορές περισσότερες από τους άντρες.

26.Κατά τη διάρκεια της ζωής του ένας άνθρωπος, θα παράγει αρκετό σάλιο για να γεμίσει δύο πισίνες.

27.Το μεγαλύτερο κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα είναι το θηλυκό ωάριο και το μικρότερο το αρσενικό σπέρμα.

28.Εάν το σάλιο δε μπορεί να διαλύσει κάτι, τότε εμείς δε μπορούμε να το γευτούμε.

29.Η ανθρώπινη μύτη μπορεί να θυμηθεί 50.000 διαφορετικές μυρωδιές.

30.Ο καθένας μας έχει μια μοναδική μυρωδιά, εκτός από τα πανομοιότυπα δίδυμα.

31. Χρειάζονται 17 μυς για ένα χαμόγελο και 43 για ένα κατσούφιασμα.

Στο σφυρί ελληνικό χωριό «φάντασμα» στην Τουρκία -Το Λεβίσι πωλείται για τουριστική εκμετάλλευση

2014-09-13 10:28

Στο σφυρί ελληνικό χωριό «φάντασμα» στην Τουρκία -Το Λεβίσι πωλείται για τουριστ

Επενδυτή που ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα χωριό- φάντασμα, στο οποίο κατοικούσαν ελληνικής καταγωγής πληθυσμοί, αναζητά η Τουρκία. Πρόκειται για το Λεβίσι, στα τουρκικά Καγιάκιοϊ, στα παράλια απέναντι από τη Ρόδο, το οποίο θα βγει σε δημοπρασία από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας. 

Η Τουρκία αναζητά τον επενδυτή που θα ενδιαφερθεί να αναστηλώσει το χωριό και να το εκμεταλλευτεί τουριστικά, όπως αναφέρει το «Βήμα». Το Λεβίσι αποτελείται από εκατοντάδες ερειπωμένες κατοικίες και δύο εκκλησίες, που απλώνονται σε μία βουνοπλαγιά. Συχνά, οι τουρίστες που επισκέπτονται το γειτονικό παραθαλάσσιο θέρετρο Φετιγέ- τη Μάκρη- το χρησιμοποιούν ως πάρκινγκ. 

Το χωριό άδειασε στις 30 Ιουνίου 1932, με την ανταλλαγή πληθυσμών, όταν περίπου 2.000 άμαχοι έφυγαν από την Τουρκία, με πολλούς από αυτούς να καταλήγουν στη Νέα Μάκρη της Αττικής και το χωριό Φαράκλα, στη βόρεια Εύβοια. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προσπαθεί να βγάλει στο σφυρί το Λεβίσι. Σε παλιότερη δημοπρασία, που δεν είχε αποτέλεσμα, μία ομάδα πολιτών είχε δημιουργήσει στο Facebook σελίδα με τίτλο «Σώστε το Λεβίσι», προτρέποντας οι τυχόν αποκαταστάσεις στο χωριό να γίνουν μελλοντικά σε συντονισμό με αρμόδιους φορείς από την Ελλάδα.

Η δημοπρασία θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου και ο πλειοδότης θα αναλάβει την ενοικίαση για 49 χρόνια, με αντάλλαγμα την αποκατάσταση και τουριστική εκμετάλλευση του χωριού. Θα πρέπει να συντηρήσει μεγάλο μέρος του χωριού και να φτιάξει εγκαταστάσεις (ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα, κοινόχρηστα κτίρια) στο ένα τρίτο επί του συνόλου του οικισμού. Επίσης καλείται να χρηματοδοτήσει τη μερική αποκατάσταση και λειτουργία παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου, με ευρήματα που χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Τούρκων αξιωματούχων, το κόστος είναι περίπου 10.5 εκατομμύρια ευρώ και δύο εταιρείες έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον. Πάντως υπάρχουν και αντίθετες φωνές στην Τουρκία, καθώς σύμφωνα με την Χουριέτ, ο ερειπωμένος οικισμός θα χάσει την αυθεντικότητα και την πρωτοτυπία του.

iefimerida.gr

Κορλεόνε, το χωριό που γέννησε και «τελείωσε» τη Μαφία

2014-09-13 09:36

Το newsbeast.gr βρέθηκε στη Σικελία και επισκέφθηκε το μουσείο που έχει… κηρύξει πόλεμο κατά της Κόζα Νόστρα

«Μιλήστε για την Μαφία, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, οπουδήποτε, αλλά μιλήστε. Εμείς αυτό κάνουμε», πληροφορεί το φυλλάδιο του μουσείου κατά της Μαφίας που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος στο Κορλεόνε.

Newsbeast.gr / Αποστολή στη Σικελία

Το χωριό, το όνομα του οποίου συνδέθηκε όσο κανένα άλλο με την Μαφία, αποτελώντας ταυτόχρονα συνώνυμο του παγκόσμιου νουάρ, σήμερα απέχει μακράν από τη μήτρα της Κόζα Νόστρα έτσι όπως διαμορφώθηκε σε προηγούμενες δεκαετίας ή έτσι όπως τη γνωρίσαμε μέσα από τα μυθιστορήματα και τις ταινίες. 



Στη γενέτειρα των μεγαλύτερων μαφιόζων που έδρασαν στον ιταλικό νότο, λίγα πράγματα θυμίζουν πλέον τη μαφιόζικη πόλη. Ανάμεσά τους ο δρόμος που φέρει την ονομασία «Via 11 Aprile», ημέρα της τελευταίας σύλληψης του αρχινονού της Μαφίας Μπερνάρντο Προβεντσάνο, το 2006. Ο δήμος ανακήρυξε την ημερομηνία εορταστική και μετονόμασε την οδό σε «11η Απριλίου» μετά την σύλληψη του για 40 χρόνια κρυπτόμενου στην περιοχή του Κορλεόνε.



Πιο τρανταχτό ενθύμιο εκείνης της εποχής αποτελούν τα εκθέματα του «Αnti Mafia» μουσείου. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οι πολυσέλιδες δικογραφίες γνωστών υποθέσεων είναι μερικά από αυτά. Το σημαντικότερο όμως είναι οι ιστορίες που μαθαίνει κανείς δια στόματος των νεαρών ξεναγών του, αφού οι γηραιότεροι ακόμα διατηρούν την περίφημη «ομερτά».



«Ομερτά δεν σήμαινε, δεν ξέρω, δεν ακούω, δεν μιλάω. Στη συνείδηση των γηραιότερων η φράση ήταν συνώνυμη του δεν θέλω να ξέρω», αναφέρει ο ξεναγός του Μουσείου που μιλάει με περίσσιο πάθος κατά της μαφίας. Θέλει να ξορκίσει το παρελθόν…



Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιβεβλημένης αυτής σιωπής ή της ηθελημένης άγνοιας, η φωτογραφία ενός θύματος της μαφίας. Το πτώμα του, βρέθηκε τοποθετημένο με τρόπο τέτοιο ώστε το ένα μάτι, το ένα αφτί και το μισό του στόμα να παραμένουν κολλημένα στο έδαφος, ερμητικά κλειστά. Και τα χέρια στις τσέπες…



Για τους νεότερους πάλι, η δολοφονία δύο αδιάφθορων δικαστών, το 1992, που αποτέλεσε και την αρχή του τέλους της Μαφίας στη Σικελία, ήταν και η αφορμή για να μιλήσουν ανοιχτά για την ιστορία του τόπου, που διέφερε κατά πολύ από την κατάτι ωραιοποιημένη εικόνα της διάσημης ταινίας του Νονού.



«Κανείς από τους συντελεστές της ταινίας δεν είχε επισκεφτεί τον τόπο, παρά μόνο ο Αλ Πατσίνο, λίγο πριν αρχίσουν τα γυρίσματα. Είχε μια θεία από το χωριό. Επίσης κανένας μαφιόζος δεν έφυγε από τη Σικελία για την Αμερική. Και σίγουρα η μαφία δεν είχε τους εκλεπτυσμένους τρόπους που παρουσιάστηκαν στην μεγάλη οθόνη», μας πληροφορεί.



Οι μαφιόζοι του Κορλεόνε οι πιο σκληροί. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, έγινε γνωστοί με το παρατσούκλι «βομβιστές», αφού στη σύγχρονη ιστορία τους, όταν έπρεπε να σκοτώσουν κάποιον συνήθως τοποθετούσαν βόμβα στο σπίτι ή στο μαγαζί του θύματος, παρασέρνοντας στο θάνατο κι όσους βρίσκονταν στη γύρω περιοχή. Κάπως έτσι άρχισε ο απλός κόσμος να μιλάει. Να είναι απέναντι τους…



«Στην -ωραιοποιημένη- ταινία ο “Νονός” έδειχνε πως δε σκότωναν τις οικογένειες ή τα παιδιά του θύματος. Φυσικά και δεν ίσχυε κάτι τέτοιο», συμπληρώνει ο ξεναγός του μουσείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δολοφονία της κόρης μιας οικογένειας, η οποία κατέθεσε στοιχεία εναντίον της Μαφίας. Μετά την ταφή της, η ίδια της η μάνα βεβήλωσε τον τάφο ξεθάβοντας το πτώμα για να δώσει το αντίθετο από την κόρη μήνυμα, πως τάσσεται υπέρ της Μαφίας. «Ο φόβος κυριαρχούσε παντού».



Η πρόσβαση στην «Καρδιά του Λιονταριού» , όπως είναι η ελληνική ελεύθερη μετάφραση του Κορλεόνε, είναι αρκετά δύσκολη. Για το λόγο αυτό, εκτός από γενέτειρα των μεγαλύτερων ονομάτων της Μαφίας, αποτέλεσε και καταφύγιο για αρκετούς από αυτούς. Εκεί γεννήθηκαν ή έδρασαν οι μεγαλύτεροι capos του οργανωμένου εγκλήματος.



Ο αρχινονός Σαλβατόρε -«Τότο»- Ριίνα που διεύθυνε για δεκαετίες τη σικελική Μαφία μέχρι τη σύλληψή του, το 1993, ο σκληρός διάδοχός του, Προβεντσάνο καθώς και άλλα τρανταχτά ονόματα της γενιάς των Κορλεονέζων. Μικέλε Ναβάρα, Λουτσιάνο Λίτζιο, Λεολούκα Μπαγκαρέλ. Τόμι Γκαλιάνο, Τζακ Ντράνια, Τζιουζέπε Μορέλο, Λουτσιάνο Λέγκιο, είναι μόνο μερικά από αυτά της μακριάς λίστας του οργανωμένου εγκλήματος που έδρασε στην περιοχή.



Αν και στη σύγχρονη ιστορία το Κορλεόνε συνδέθηκε άρρηκτα με την Κόζα Νόστρα, από την αρχαιότητα ακόμη αποτέλεσε μια σημαντική πόλη, χάρη στην τοποθεσία της -στο μέσον της διαδρομής από το Παλέρμο στο Αγκριτζέντο. Οι άραβες ήταν οι πρώτοι που το κατέλαβαν τον 8ο αιώνα και ακολούθησαν οι Νορμανδοί μερικές δεκαετίες αργότερα, το 1072.



Τότε η πόλη ήταν περιτειχισμένη. Τα τείχη ένωναν τους δύο πύργους που βρίσκονται στους δύο τεράστιους βράχους: το καστέλο Σοπράνο και το καστέλο Σοτάνο, το οποίο πλέον λειτουργεί ως μοναστήρι.



Στην πραγματικότητα, σήμερα, η κωμόπολη της πιο σκοτεινής διαπλοκής της πολιτικής με το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί ένα τυπικό δείγμα του φτωχού ιταλικού νότου, με περίπου 12.000 κατοίκους, ανάμεσα στου οποίους δεν συναντά κανείς ούτε έναν με ριγέ κοστούμι. Η διαδρομή ανάμεσα στους αμπελώνες και τα στάρια από την σικελιάνικη ενδοχώρα μέχρι το Κορλεόνε την κάνει να μοιάζει ξεχασμένη ίσως και φανταστική…



Μπαίνοντας στην πόλη, οι δίδυμοι βράχοι Σοτάνο και Σοπράνο ορθώνονται επιβλητικοί. Στα στενά δρομάκια της ανακαλύπτει κανείς πολλές εκκλησίες, δεκάδες καθολικά εικονοστάσια, αγάλματα της Παναγίας δίπλα σε εισόδους κατοικιών, το λαογραφικό μουσείο και φυσικά το μουσείο κατά της Μαφίας (Anti Mafia Museum).



Αν και σύμφωνα με τα ταξιδιωτικά φόρουμ, το μουσείο παρουσιάζεται αδιάφορο, αφού φαίνεται να ιδρύθηκε για να ικανοποιήσει την πολιτική συγκυρία 15 χρόνια πριν, σίγουρα εκφράζει την διάθεση των κατοίκων να σπάσουν την ομερτά τους. Άλλωστε όσες συλλήψεις κι αν έγιναν ο ιταλικός Νότος δεν καθάρισε ποτέ έως σήμερα.



Τον περασμένο Απρίλιο η γερουσία στη Ρώμη ενέκρινε νέο νόμο για το αδίκημα της εξαγοράς ψήφων από τη Μαφία και τη συνεργασία πολιτικών με το οργανωμένο έγκλημα. Έναν μήνα αργότερα, στις 10 Μαΐου, το ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την καταδίκη του πρώην γερουσιαστή του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Μαρτσέλλο Ντελ’ Ούτρι, σε επτά χρόνια κάθειρξης για έξωθεν στήριξη της μαφίας. Τον Ιούνιο μάλιστα ο Μαρτσέλλο Ντελ’ Ούτρι, στενός φίλος και συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκδόθηκε στην Ιταλία από τον Λίβανο όπου και είχε συλληφθεί.



Στη τελική ευθεία πριν το ταφικό θάλαμο φαίνεται πως βρίσκονται πλέον οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά Αμφίπολης, από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Παρά τις τόσες συλλήψεις βέβαια, τα φαντάσματα του σκοτεινού παρελθόντος της Μαφίας, παρά τις προσπάθειες των κατοίκων να τα αποτάξουν, στοιχειώνουν ακόμα την πόλη με έμβλημα το λιοντάρι που κρατά μια καρδιά…



































Η γεωγραφική θέση του Κορλεόνε στη Σικελία



Ο χάρτης της πόλης

http://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/728711/korleone-to-horio-pou-gennise-kai-teleiose-ti-mafia-/?relBtm

 

Οι μεγαλύτερες εξεγέρσεις σκλάβων

2014-09-13 09:34

Δέκα φορές που οι δούλοι ξεσηκώθηκαν και τα έβαλαν με τα αφεντικά τους

Ο κόσμος δυστύχησε να δει άνθρωπο να υποδουλώνει άνθρωπο από πολύ νωρίς στα κιτάπια της Ιστορίας. 

Δουλεύοντας κάτω από εξαντλητικές συνθήκες και διαβιώντας σε απάνθρωπα πλαίσια, οι σκλάβοι είχαν πάντα μία και μόνο μία επιλογή: να σπάσουν τις αλυσίδες τους και με κίνδυνο της ζωής τους να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την κατάσταση, παρά το μάταιο του πράγματος. 

Κι όμως, αυτό ακριβώς συνέβη στα χρονικά της δουλείας, με τους σκλάβους να επιδίδονται σε ατελέσφορες εξεγέρσεις και να μένουν έτσι ιστορικά σύμβολα αντίστασης. 

Κι αν τα περιστατικά με τις επαναστάσεις, τις στάσεις και τις ανταρσίες των δούλων είναι πραγματικά χιλιάδες στα πέρατα του κόσμου και στο διάβα της παγκόσμιας ιστορίας, αυτά είναι μερικά μόνο από τα λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων που δεν έσκυψαν ποτέ το κεφάλι…

Η Επανάσταση του Τσάρλεστον - Βρετανικές αποικίες στη Βόρεια Αμερική (1739)



Ήταν στις 9 Σεπτεμβρίου 1739 όταν έλαβε χώρα η μεγαλύτερη εξέγερση σκλάβων στην προεπαναστατική βρετανοκρατούμενη Αμερική, με το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνα να έχει την τιμητική του. Γνωστή και ως «Επανάσταση του Κάτο», από το όνομα του ηγέτη της -ενός μορφωμένου δούλου-, οι αφρικανοί σκλάβοι που είχαν μεταφερθεί αλυσοδεμένοι από το Κονγκό στις βρετανικές αποικίες του Νέου Κόσμου προσπάθησαν να σπάσουν τα δεσμά τους και να ελευθερωθούν.

Πολλοί εξ αυτών ήταν μάλιστα πρώην στρατιώτες και αποπειράθηκαν να αποδράσουν και να φτάσουν στη Φλόριντα, όπου οι Ισπανοί τους είχαν υποσχεθεί την ελευθερία τους αν το έσκαγαν από τους Βρετανούς. Τουλάχιστον 21 λευκοί και 44 μαύροι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Η πρώιμη αυτή επαναστατική κίνηση έμελλε μάλιστα να οδηγήσει σε ακόμα σκληρότερα δεσμά: οι νέοι νόμοι απαγόρευαν τη συγκέντρωση και τη μετακίνηση δούλων, την ίδια ώρα που απαγορεύτηκε ακόμα και η εκπαίδευσή τους. Ειρωνικά, ο νομοθέτης απαγόρευε πλέον την κακομεταχείριση των δούλων και τιμωρούσε μέχρι και με 10 χρόνια κάθειρξη την κακοποίηση...

Η Επανάσταση των Zanj (869-883)



Επίσης γνωστή ως «Επανάσταση των Νέγρων», πρόκειται περισσότερο για σειρά επαναστατικών επεισοδίων που έλαβαν χώρα στα εδάφη του σημερινού Ιράκ. Οι Zanj ήταν φυλή των Bantu, που ζούσαν άλλοτε στη νοτιοανατολική Αφρική και πλέον υπηρετούσαν τον νέο αφέντη, τον αραβικό κόσμο. Τέτοιος ήταν ο αριθμός των δούλων που είχαν φέρει οι ισλαμιστές στα εδάφη τους που η επανάσταση των σκλάβων άγγιξε τους 500.000 μαχητές! Κάτι που βέβαια σήμαινε χιλιάδες θανάτους και για τις δύο πλευρές.

Οι ηγέτες της εξέγερσης των μαύρων πιάστηκαν και τιμωρήθηκαν παραδειγματικά: ο Yahya του Μπαχρέιν, για παράδειγμα, έχασε χέρια και πόδια στον βασανισμό, πριν του κόψουν τελικά το λαρύγγι και παραδώσουν το σώμα του στην πυρά… 

Η Εξέγερση στους Τσερόκι (1842)



Παρά την τρέχουσα πεποίθηση, δεν ήταν μόνο οι λευκοί ευρωπαίοι που είχαν σκλάβους στην Αμερική (αν και είχαν τη μερίδα του λέοντος!). Υπήρχαν φυλές γηγενών με μακρά ιστορία στην υποδούλωση αντίπαλων αυτοχθόνων και κάποιες φορές μάλιστα κρατούσαν και λευκούς σκλάβους, όταν και όπου τους έπιαναν. Και βέβαια οι ινδιάνοι Τσερόκι ήταν γνωστό ότι είχαν το δικό τους μερίδιο στο σκλαβοπάζαρο των Αφρικανών, κρατώντας μπόλικους για πάρτη τους.

Στα εδάφη λοιπόν που είναι σήμερα η Οκλαχόμα, κάποιοι από τους σκλάβους προσπάθησαν να αποδράσουν και να καταφύγουν στο Μεξικό, όπου η δουλεία είχε ήδη απαγορευτεί, αν και σύντομα περικυκλώθηκαν από τους περήφανους πολεμιστές της ινδιάνικης φυλής. Στη συμπλοκή, σκοτώθηκαν δύο Τσερόκι και πέντε Αφρικανοί, με το όλο περιστατικό να οδηγεί σε αυστηρότερους νόμους για την κατοχή δούλων, εμπνέοντας ταυτοχρόνως πολλές ακόμα εξεγέρσεις μαύρων κατά των λευκών και ινδιάνων δυναστών τους…

Η Επανάσταση των Σκλάβων της Νέας Υόρκης (1712)



Η Νέα Υόρκη, όταν σημειώθηκε η εξέγερση των δούλων, είχε ένα από τα μεγαλύτερα και σκληρότερα σκλαβοπάζαρα του Νέου Κόσμου. Η κατάρα των δούλων μάλιστα επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι δούλευαν στη γη δίπλα σε ελεύθερους πια Αφρο-Αμερικανούς, κάτι που έκανε τη σύγκριση ζοφερότατη. Κι έτσι 23 δούλοι εξεγέρθηκαν, σκότωσαν 9 λευκούς επιστάτες, τραυμάτισαν άλλους 6, πριν δεκάδες μαύροι συλληφθούν και κλειστούν στη φυλακή, όπου οι περισσότεροι αυτοκτόνησαν.

Και βέβαια για να κρατήσουν τους υπόλοιπους δούλους ήσυχους, 21 σκλάβοι εκτελέστηκαν φρικιαστικά: οι 20 κάηκαν ζωντανοί και ο ένας που απέμεινε υπέφερε αδιανόητα βασανιστήρια. Και βέβαια στον απόηχο της εξέγερσης, νέοι περιορισμοί τέθηκαν στους σκλάβους από το λευκό αφεντικό…

Η Επανάσταση της Αϊτής (1791-1804)



Ο Ναπολέων Βοναπάρτης δεν πίστευε στα μάτια του: τόσο η περήφανη αντίσταση των αδάμαστων αφρικανών σκλάβων της Αϊτής όσο και ο αποδεκατισμός των στρατευμάτων του από τις τροπικές νόσους έκαναν τη γαλλική κτήση να φαντάζει κατάρα!

Η αξιοσημείωτη αντίσταση των δούλων της Αϊτής θα κατέληγε μάλιστα σε νίκη και ελευθερία τελικά από τον γαλλικό ζυγό, γεγονός που οδήγησε στην ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στην Αϊτή, με τον ελεύθερο πια πληθυσμό των αφρικανών σκλάβων να λειτουργεί παραδειγματικά και για άλλες εξεγέρσεις στα μήκη και τα πλάτη του δουλεμπορικού κόσμου… 

Η Εξέγερση του Νατ Τέρνερ (1831)



Γνωστή και ως «Εξέγερση του Σαουθάμπτον (Βιρτζίνια)», αυτή η επανάσταση των δούλων έμελλε να είναι η πλέον αιματοβαμμένη για τους Αφρικανούς απ’ όλες τις άλλες που έλαβαν χώρα σε αμερικανικό έδαφος. Περίπου 70 δούλοι συμμετείχαν στην εξέγερση, αν και ο αριθμός των αφρικανών νεκρών θα άγγιζε τους 200, με τον θορυβημένο λευκό να μη δείχνει έλεος.

Ο υποκινητής της επανάστασης Νατ Τέρνερ παρέμεινε ελεύθερος για 2 μήνες πριν κρεμαστεί τελικά κι αυτός, με το όλο γεγονός να οδηγεί σε ακόμα πιο απάνθρωπους νόμους για τη φύλαξη και τη μη εκπαίδευση των σκλάβων. Κι αυτό γιατί ο Τέρνερ ήταν μορφωμένος και βαθιά θρησκευόμενος…

Η Επιδρομή του Τζον Μπράουν (1859)



Ο δίκαιος λευκός και σφόδρα ενάντιος στον θεσμό της δουλείας έκανε το αδιανόητο: πήρε τους γιους του και όρμησε στο εθνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ στη Βιρτζίνια για να κλέψει όπλα, τα όποια σκόπευε να παραδώσει στους σκλάβους για να εξεγερθούν! Με το γεγονός να παραμένει μοναδικό στα χρονικά της δουλοκτητικής Αμερικής, ο Μπράουν και οι 20 άντρες του (15 λευκοί και 5 μαύροι) αναχαιτίστηκαν ωστόσο από τον αμερικανικό στρατό και ο ηγέτης εκτελέστηκε, παρά τις εκκλήσεις για προεδρική χάρη από αμερικανικές και ευρωπαϊκές προσωπικότητες του καιρού.

Ο ανθρωπιστής Μπράουν προσπάθησε μάλιστα να στρατολογήσει κι άλλους λευκούς στον ευγενή σκοπό του, όλοι όμως αρνήθηκαν είτε γιατί φοβόταν είτε γιατί θεώρησαν την επιδρομή στο οπλοστάσιο καταδικασμένη να αποτύχει…

Η Ανταρσία στο «Amistad» (1839)



Παρά το γεγονός ότι είναι η πλέον περίφημη, η ανταρσία των σκλάβων του πλοίου «Amistad» είναι μία μόνο από τις 485 γνωστές εξεγέρσεις δούλων πάνω σε πλοία! Εδώ οι δούλοι απέκτησαν τον έλεγχο του καραβιού και το οδήγησαν στο Long Island της Νέας Υόρκης, όπου και αναχαιτίστηκε από το αμερικανικό ναυτικό.

Το δικαστήριο είχε να πάρει μάλιστα μια δύσκολη και ιστορική απόφαση, να κρίνει δηλαδή αν οι δούλοι ήταν πια ελεύθεροι άνθρωποι ή αν αντιθέτως έπρεπε να επιστραφούν στον ισπανο-κουβανό ιδιοκτήτη τους. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκανε την έκπληξη και ανακήρυξε τους Αφρικανούς ελεύθερους πολίτες, δικαιώνοντας την πετυχημένη εξέγερσή τους! Και κάτι εξίσου ιστορικό: ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, John Quincy Adams, ήταν ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης των μαύρων στο Ανώτατο Δικαστήριο….

Ο Πρώτος Πόλεμος των Maroon



Ήταν στα 1739 όταν οι Maroon της Τζαμάικα γίνονταν οι πρώτοι υπόδουλοι Αφρικανοί που κέρδιζαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους από τους ευρωπαίους κύρηδές τους! Ήταν κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής σύρραξης που απέδρασαν, πάλεψαν λυσσαλέα και ίδρυσαν ελεύθερες κοινότητες στα βουνά της ενδοχώρας του νησιού.

Για 76 χρόνια σημειώνονταν περιστασιακά αψιμαχίες μεταξύ Βρετανών και Maroon, με τις εξεγέρσεις και των υπόλοιπων Αφρικανών που παρέμεναν υπόδουλοι στον λευκό να μη λείπουν ποτέ. Στο τέλος όμως τόσο η βρετανική κυβέρνηση όσο και οι δουλέμποροι συνεργάτες της κατάλαβαν ότι δεν επρόκειτο να υποτάξουν ποτέ τους σκληροτράχηλους Αφρικανούς, κι έτσι σκάρωσαν συνθήκη ειρήνης που έδινε τη δυνατότητα στους πρώην δούλους να ζουν ανενόχλητοι και ελεύθεροι στα δικά τους εδάφη πάνω στο νησί.

Ως αποτέλεσμα, οι Maroon ζούσαν σύντομα στις 5 μεγάλες και ανεξάρτητες πόλεις τους (Accompong, Trelawny Town, Moore Town, Scots Hall και Nanny Town)…

Η Επανάσταση του Σπάρτακου (73-71 π.Χ.)



Ο σκλάβος από τη Θράκη ηγήθηκε της εξέγερσης των μονομάχων κατά των ρωμαίων ιδιοκτητών τους, η οποία έμελλε βέβαια να κλιμακωθεί σε κανονική επανάσταση των σκλάβων, όταν στους ρέμπελους του Σπάρτακου εντάχθηκαν πολλοί ακόμα οικιακοί δούλοι και σκλάβοι της γης.

Η μαζική και εντυπωσιακότατη εξέγερση των 120.000 ρωμαίων δούλων τους χάρισε δύο ένδοξα χρόνια ελευθερίας και εξίσου εντυπωσιακές στρατιωτικές νίκες κατά των φοβερών και τρομερών ρωμαϊκών λεγεώνων. Οι Ρωμαίοι νίκησαν τελικά και 6.000 περίπου ελεύθεροι άνθρωποι σταυρώθηκαν, αν και ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης τους έμελλε να γίνει ιστορικό και οικουμενικό σύμβολο αντίστασης… 
newsbeast.gr

 

Ετσι ήταν η Κιβωτός του Νώε -Ειδικός του Βρετανικού Μουσείου κατασκεύασε πιστό αντίγραφό της [εικόνες&βίντεο]

2014-09-13 00:53

Ετσι ήταν η Κιβωτός του Νώε -Ειδικός του Βρετανικού Μουσείου κατασκεύασε πιστό αντίγραφό της [εικόνες&βίντεο]

Επειτα από μελέτη χρόνων ένας ειδικός ερευνητής του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου κατάφερε να κατασκευάσει ένα πιστό αντίγραφο της Κιβωτού του Νώε.

Ο Δρ. Ιρβινγκ Φρίνκελ βάσισε το σχέδιο του σε ένα αντίστοιχο από την αρχαία Βαβυλώνα και έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες στην ομάδα του για την κατασκευή του αντίγραφου, το οποίο διαφέρει σε μόνο ένα πράγμα σε σχέση με το πραγματικό. Στο μέγεθος.

Εξήγησε πως το έργο του είναι στο 1/5 του μεγέθους της Κιβωτού και αυτό γιατί αν την έφτιαχνε τόσο μεγάλη όσο περιγράφεται στα θρησκευτικά κείμενα, με τις σημερινές συνθήκες δεν θα μπορούσε να επιπλεύσει στη θάλασσα.

Το κατασκεύασμα του Φρίνκελ, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, είναι ικανό να χωρέσει μόνο μερικά ζευγάρια ζώων και είναι φτιαγμένο από καλάμια.

Οι εργασίες διήρκεσαν περισσότερο από τέσσερις μήνες και έλαβαν χώρα στην Κεράλα της νοτιοδυτικής Ινδίας. Η κατασκευή θα προβληθεί σε ντοκιμαντέρ του Channel 4.

 

Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης και του Ερεχθείου -Οι δυο ομοιότητες και οι επτά διαφορές των γλυπτών [εικόνες]

2014-09-12 17:11

Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης και του Ερεχθείου -Οι δυο ομοιότητες και οι επτά διαφορές των γλυπτών [εικόνες]

Τόσο οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου, όσο και αυτές που βρέθηκαν στην Αμφίπολη προκαλώντας συγκίνηση, είναι εξαιρετικής ομορφιάς. Και αν και μια πρώτη ματιά φαίνεται να έχουν αρκετές ομοιότητες, αν μελετήσει κανείς τα γλυπτά θα διαπιστώσει περισσότερες διαφορές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Εθνος» οι ομοιότητες και οι διαφορές των Καρυάτιδων του Ερεχθείου με αυτές που βρέθηκαν στην Αμφίπολη είναι οι εξής:

Ομοιότητες

  • Φρουροί

Τόσο οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου όσοι και αυτές της Αμφίπολης είναι φρουροί. Οι μεν πρώτες φρουρούσαν κατά την παράδοση τον τάφο του μυθικού βασιλιά της Αθήνας, του Κέκροπα, οι δε δεύτερες τον νεκρό που βρίσκεται εντός του τύμβου.

  • Χρώματα

Τόσο οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου, όσο και αυτές της Αμφίπολης ήταν επιφανειακά ζωγραφισμένες. Στην Αμφίπολη έχουν βρεθεί ίχνη χρώματος καθώς ήταν καταχωσμένες, στο Ερέχθειο, όμως, χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου.

Διαφορές
 

  • Κίονες

Οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου κρατούσαν με τη μαρμάρινη κορμοστασιά τους το βάρους του επιστυλίου και βοηθούσαν στη στατικότητα της κατασκευής. Ωστόσο, οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης, όπως σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού στη χθεσινή του ανακοίνωση δεν φαίνεται να είχαν αντίστοιχη «λειτουργία». «Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των Καρυάτιδων δεν στήριζαν το επιστύλιο, καθώς δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται η άποψη της στήριξης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

  • Πεσσοί

Τις καρυάτιδες του Ερεχθείου είναι περίβλεπτες, μπορεί να τις δει δηλαδή κανείς από όλες τις πλευρές. Αντιθέτως, οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης, είναι παραστάδες, δεν είναι ολόγλυφα αγάλματα, αλλά στο πίσω μέρος τους έχουν πεσσούς. Δηλαδή είναι παραστάδες, σε αντίθεση με του Ερεχθείου που είναι κολώνες.

  • Ο χώρος τοποθέτησής τους

Οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου ήταν σε περίοπτη θέση και ορατές από πολλά σημεία του Ιερού Βράχου, ενώ οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης, εντός του ταφικού μνημείου.

  • Στιλ

Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης είναι μεταγενέστερες αυτών του Ερεχθείου κατά τουλάχιστον 100 χρόνια. Οι πρώτες έχουν στοιχεία της Ελληνιστικής περιόδου, ενώ οι δεύτερες ανήκουν στον κλασικό ρυθμό, λιτό και μεγαλοπρεπή.

  • Τα χέρια

Στην Αμφίπολη, οι Καρυάτιδες έχουν τα χέρια σε έκταση, με σκοπό όπως σημείωνε το υπουργείο Πολιτισμού σε σχετική ανακοίνωσή του να αποτρέπουν συμβολικά τους τυμβωρύχους. Αντίθετα, οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου έχουν τα χέρια τους κάτω.

  • Μάρμαρο

Οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου είναι κατασκευασμένες από πεντελικό μάρμαρο, το οποίο έχει άριστη ποιότητα και βοηθά στην καλή διατήρησή τους. Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης είναι κατασκευασμένες από θασίτικο μάρμαρο, με μεγάλους πόρους κάτι το οποίο πιθανότατα να συντέλεσε και στην θράυση του προσώπου της μιας.

  • Καπέλα

Τα καπέλα που έχουν οι Καρυάτιδες παίζουν ρόλο κιονόκρανου. Είναι μικρά και κομψά. Στην Αμφίπολη, δείχνουν πιο πολύ σαν «πόλοι» και λιγότερο σαν κιονόκρανα.

Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης:

 









Οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου:

Η κλεμμένη Καρυάτιδα του Ερεχθείου, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο:

iefimerida.gr/

Εγχειρίστηκε και αναρρώνει στην Ουγκάντα αγοράκι που γεννήθηκε με τέσσερα χέρια και τέσσερα πόδια

2014-09-12 15:35

Ο μικρός Paul που είχε τέσσερα επιπλέον άκρα, εγχειρίστηκε επιτυχώς και σε δύο εβδομάδες θα πάρει εξιτήριο.

Στις 27 Μαΐου η Margaret Awino έφερε στον κόσμο τον Paul Mukisa, με τη βοήθεια της πεθεράς της, στο σπίτι της στο Nabigingo, ένα μικρό χωριό στην ανατολική Ουγκάντα. Αλλά αντί για συναισθήματα χαράς και αγαλλίασης, η γέννηση του πέμπτου παιδιού της έφερε στην 28χρονη μητέρα έκπληξη και σοκ, καθώς ο νεογέννητος γιος της γεννήθηκε με τέσσερα πόδια και τέσσερα χέρια.

Η οικογένεια έσπευσε στο κοντινότερο νοσοκομείο για βοήθεια, αλλά παραπέμφθηκαν αμέσως στο Νοσοκομείο Mulago στη Καμπάλα. Εκεί, μία ομάδα γιατρών εξέτασε το βρέφος και διέγνωσε ένα “παρασιτικό δίδυμο”, μια παραλλαγή των σιαμαίων διδύμων στην οποία το ένα από τα δύο δίδυμα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο – ο Paul γεννήθηκε και με τα τέσσερα άκρα του, αλλά και με τέσσερα ακόμα άκρα ενός διδύμου, χωρίς κεφάλι και καρδιά, το οποίο δεν αναπτύχθηκε πλήρως.

 



 

Οι γιατροί στην Ουγκάντα πραγματοποίησαν μία σειρά από εξετάσεις στο νεογέννητο, οι οποίες έδειξαν ότι μοιραζόταν το πυελικό οστό με το παρασιτικό δίδυμο. Εξετάσεις στα εσωτερικά όργανα του Paul αποκάλυψαν περαιτέρω ανωμαλίες: η καρδιά του βρισκόταν στη δεξιά πλευρά του σώματός του, ενώ το συκώτι του βρισκόταν στην αριστερή. Στη συνέχεια, ο Paul επέστρεψε για τρεις μήνες στο σπίτι του, καθώς οι χειρουργοί θεώρησαν ότι πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο πριν υποβληθεί σε εγχείριση.

Τελικά, στις 18 Αυγούστου, μία ομάδα αποτελούμενη από τρεις χειρουργούς, τρεις αναισθησιολόγους και δύο νοσηλευτές ολοκλήρωσαν με επιτυχία μία τρίωρη επέμβαση για την αφαίρεση των μελών του παρασιτικού διδύμου. Τρεις εβδομάδες μετά, το μωρό νοσηλεύεται ακόμα στο νοσοκομείο και η νοσηλεία του θα διαρκέσει δύο ακόμα εβδομάδες. Η υγεία του, ωστόσο, καλυτερεύει μέρα με τη μέρα και πλέον, ο μικρός Paul είναι σε θέση να θηλάσει, σύμφωνα με τους γιατρούς.

 



 

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Mulago, πραγματοποίησαν για πρώτη φορά μία τέτοια επέμβαση. “Δεν είχαμε προηγούμενη εμπειρία με παρασιτικό δίδυμο, αλλά έχουμε εγχειρήσει πολλά παιδιά με πολλές πολύπλοκες εκ γενετής ανωμαλίες σε πολλά όργανα, όπως εντερικές, ουρολογικές, καρδιακές και ορθοπεδικές”, είπε ο Δρ. Nasser Kakembo, ένας από τους τρεις χειρουργούς της ομάδας. “Περιμένουμε ένα υγιές μωρό που μπορεί να έχει ένα ευρύ βηματισμό, λόγω του μεγάλου πυελικού οστού, κάτι που μπορεί να απαιτεί μελλοντική ορθοπεδική αποκατάσταση”, προσέθεσαν οι γιατροί.

 



 

Η συχνότητα εμφάνισης σιαμαίων διδύμων είναι 1 στις 50.000, ενώ τα παρασιτικά δίδυμα είναι εξαιρετικά σπάνια. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται συνήθως, όταν ένα από τα δίδυμα σταματά να αναπτύσσεται σε ορισμένο σημείο της κύησης, και ό,τι απομένει συγχωνεύεται με το δίδυμο που συνεχίζει να αναπτύσσεται. Το 2007 ένα κορίτσι με οκτώ επίσης άκρα από την Ινδία, ήταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όλου του κόσμου, αφού μία ομάδα 30 χειρουργών ολοκλήρωσε με επιτυχία μία μαραθώνια εγχείριση 27 ωρών, για την αφαίρεση του “παρασιτικού διδύμου”.

Πηγή: CNN

 

Νέες φωτογραφίες με το τέρας του Λοχ Νες;

2014-09-12 10:36

Νέες φωτογραφίες με το τέρας του Λοχ Νες;

Μια νέα μυστηριώδης φωτογραφία που τραβήχτηκε στο πάρκο Lake District, φέρνει και πάλι στο φως τον θρύλο για το τέρας του Λοχ Νες. Η φωτογράφος υποστηρίζει ότι την ώρα που θαύμαζε τα χρώματα της λίμνης Windermere και ήταν έτοιμη να τα φωτογραφίσει, διαπίστωσε ένα παράξενο πλάσμα να βγαίνει από το νερό.

Μάλιστα όπως δήλωσε η 24χρονη Elle Williams, αρχικά υπέθεσε ότι είναι κάποια χήνα ή κύκνος, ωστόσο τώρα ξέρει ότι πρόκειται για ένα άλλο πλάσμα.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι φήμες για τη Nessie, έχουν αρχίσει να γίνονται ολοένα και πιο έντονες, ενώ πολλοί θεωρούν ότι αυτό γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους με αφορμή την ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, που θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα.

 

Δείτε τις φωτογραφίες

Πηγή: DailyMail

Προϊόντα: 1011 - 1020 από 1600
<< 100 | 101 | 102 | 103 | 104 >>