Εχετλαίος: O μυστηριώδης ήρωας της Μάχης του Μαραθώνα
Εχετλαίος είναι το όνομα που δόθηκε σε εκείνο το πολεμιστή που εμφανίστηκε στην μάχη του Μαραθώνα να κατατροπώνει τις εχθρικές δυνάμεις με ένα όπλο που έμοιαζε με άροτρο (εχέτλη). Η μάχη ανάμεσα στους Πέρσες και τους Έλληνες ολοκληρώθηκε με νίκη υπέρ των Ελλήνων με την βοήθεια ενός άγνωστου άνδρα ο οποίος εμφανίστηκε ξαφνικά και εξολόθρευσε μεγάλο μέρος των Περσών ώστε τελικά η μάχη να λήξει με υπερ-πολλαπλάσιους νεκρούς Πέρσες σε σχέση με τους Έλληνες. Ποιος ήταν αυτός ο άνδρας που εξαφανίστηκε αμέσως μετά την μάχη ;
Βρισκόμαστε στο 480 π.Χ. όταν οι Πέρσες εισβάλουν για πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο για να κατακτήσουν και να λεηλατήσουν τη γη μας και τους θησαυρούς της. Στην μάχη ενάντια στο νέο αυτό κατακτητή δεν παίρνουν μέρος μόνο οι Έλληνες αλλά παραδόξως και διάφορα άλλα όντα τα οποία οι πρόγονοι μας ονόμαζαν Ήρωες.
Τι ακριβώς έγινε στο Μαραθώνα ; Ο Δαρείος ο Πέρσης βασιλιάς είχε συγκεντρώσει τεράστια δύναμη για να εισβάλει στην Αθήνα και στην Ερέτρια ως αντίποινο επειδή οι Αθηναίοι είχαν βοηθήσει τους Ίωνες να επαναστατήσουν κατά της Περσικής αυτοκρατορίας. Οι Περσικές δυνάμεις αφού κατέκτησαν την Ερέτρια στρατοπέδευσαν στον Μαραθώνα όπου έγινε και η αποφασιστική μάχη. Σύμφωνα με την συμβατική ιστορία η μάχη έληξε με αποφασιστική νίκη των περίπου 10.000 Ελλήνων εναντίον 300.000 Περσών που οφειλόταν στην "στρατιωτική ιδιοφυΐα" του Μιλτιάδη - ήταν όμως έτσι πραγματικά ; Η μάχη του Μαραθώνα φαίνεται να συνδέετε με διάφορα περίεργα φαινόμενα.
Ο Πάνας |
Σύμφωνα με τα κείμενα που σώζονται από την Ελληνική Γραμματεία κατά την πορεία του δρομέα Φειδιππίδη από την Αθήνα προς στη Σπάρτη συνέβη μία περίεργη συνάντηση. Ο Φειδιππίδης συνάντησε στον δρόμο του τον θεό Πάνα - ο θεός τον ρώτησε γιατί οι Αθηναίοι δεν τον τιμούσαν... και τότε ο δρομέας ένιωσε αμηχανία και απάντησε ότι οι Αθηναίοι θα τον τιμούσαν απ' εδώ και πέρα γνωρίζοντας ότι μπροστά τους είχαν μία ιστορική μάχη. Μετά από αυτή τη συνάντηση μαθαίνουμε ότι η θεότητα που οι αρχαίοι μας αποκαλούσαν "Πάνα" είχε λάβει μέρος στην μάχη και είχε προκαλέσει τόσο μεγάλο πανικό στους Πέρσες κατά τη διάρκειας της μάχης - ώστε προς τιμή αυτού, οι Αθηναίοι έφτιαξαν ένα τέμενος στα βόρεια της Ακρόπολης. Αν οι Αθηναίοι λάμβαναν ως αμελητέο γεγονός τη συνάντηση μεταξύ του Πάνα και του Φειδιππίδη (η Φιλιππίδη κατά τον Λουκιανό) δεν θα έφτιαχναν τέμενος προς τιμήν του Πάνα.
Ο Παυσανίας όμως σώζει μία επιπλέον ανεξήγητη αναφορά. Σύμφωνα με τον Παυσανία στη μάχη ήταν παρόν άλλος ένας μεγαλόσωμος άνδρας με παλαιική εμφάνιση κι ενδύματα ο οποίος σκότωνε ανελέητα πολλούς από τους Πέρσες κρατόντας μία εχέτλη. Εδώ τίθεται φυσικά το ερώτημα , πως γίνεται ένας άνδρας να σκοτώνει Πέρσες με μια "εχέτλη" δηλαδή ένα άροτορο; Η εχέτλη είναι πολύ δύσκολη στο χειρισμό της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα φονική συνεπώς μάλλον δεν ήταν άροτρο αλλά κάτι άλλο. Μάλιστα οι υπολογισμοί των ιστορικών μιλούν για μία μάχη που κράτησε μόλις 2,5 ώρες έως ότου οι Πέρσες υποχώρησαν ντροπιασμένοι με 6.400 νεκρούς έναντι 192 Ελλήνων... Είναι δυνατόν ;
|
Άροτρο (εχέτλη) |
Σκοτώνοντας πολλούς από τους ξένους με την εχέτλη, ο Εχετλαίος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη μάχη. Όταν ρώτησαν οι Αθηναίοι στους Δελφούς ποιος ήταν εκείνος ο άνδρας τότε η απάντηση που δόθηκε στους Αθηναίους ήταν ότι έπρεπε να τιμήσουν τον Εχετλαίο ως ήρωα. Για αυτό το σκοπό οι Αθηναίοι ανήγειραν στον Εχετλαίο μνημείο με λευκό μάρμαρο. Μια ακριβέστερη όμως περιγραφή σχετικά με τον Ήρωα Εχετλαίο και την εχέτλη που κρατούσε ο Εχετλαίος σώζει ο Ηρόδοτος ο οποίος μιλάει για έναν μεγαλόσωμο άνδρα που κρατούσε ένα "φωτεινό όπλο" το οποίο τύφλωσε τον Επίζηλο τον Αθηναίο και στα δύο του μάτια. Τι είδους όπλο ήταν αυτό;
Διηγείται ο Επίζηλος ότι πριν χάσει την όραση του είδε έναν μεγαλόσωμο άνδρα με μία πολύ μακριά γενειάδα που κάλυπτε ολόκληρη της ασπίδα του! Ο Επίζηλος χωρίς να χτυπηθεί από οτιδήποτε τυφλώθηκε ακαριαία μόλις αντίκρισε την λάμψη του όπλου του Εχετλαίου. Ποιος άνδρας με μεγάλη γενειάδα που καλύπτει ολόκληρη της ασπίδα του κρατάει ένα όπλo τόσο φωτεινό ώστε να σκοτώνει Πέρσες και να τυφλώνει όσους το κοιτάξουν ; Οι περιγραφές θυμίζουν περισσότερο έναν σύγχρονο πεζοναύτη που κρατάει οπλοπολυβόλο παρά έναν "θεό" ή "ήρωα" της αρχαιότητας.
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε εδώ ότι οι ήρωες όπως και ο Εχετλαίος ήταν άνδρες που έφταναν ως και τα 3-4 μέτρα σύμφωνα με τις μαρτυρίες που σώζουν ο Ηρόδοτος και άλλοι ιστορικοί σχετικά με τους σκελετούς των ηρώων. Άνδρες όπως ο Εχετλαίος είχαν αναφερθεί αργότερα να προστατεύουν και κατά την εισβολή των Περσών στους Δελφούς. Συνεπώς η παρουσία τέτοιων ανδρών δεν αναφέρεται μόνο στον Μαραθώνα. Οι ήρωες ήταν μία γενιά ανθρώπων καθοριστικής σημασίας για τους Έλληνες. Όπως λέει και ο Ησίοδος ήταν το τέταρτο γένος το "ηρωικό" το οποίο έζησε πριν το δικό μας το "σιδηρούν" (πριν το ηρωικό έζησαν το χρυσό, το αργυρό και το χάλκινο γένος των δαιμόνων).
Οι δύο Ήρωες για παράδειγμα που απέκρουσαν τις Περσικές δυνάμεις στους Δελφούς χωρίς καν την βοήθεια των Ελλήνων ήταν ο Αυτόνοος και ο Φύλακος, ανδροειδή μεγάλου αναστήματος και άκρως δολοφονικά όπως ο Εχετλαίος. Σύμφωνα πάλι με άλλες αναφορές όπως αυτή το Ιάμβλιχου ο Πυθαγόρας είχε καθοδηγητή τον Άβαρι των Αιθεροβάτη ο οποίος καταγώταν από τους Υπερβόρειους οι οποίοι ταξίδευαν με διάφορα άρματα για να έρθουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουν τους Έλληνες. Οι Έλληνες πίστευαν πάρα πολύ στην παρουσία των Ηρώων κάτι που είναι πολύ λογικό εφόσον τους βοηθούσαν σε καθοριστικές μάχες και η πίστη τους σε αυτούς αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αναπαραστάσεις των ηρώων όπως ο Εχετλαίος που συμμετείχαν μαζί τους στις μάχες κοσμούσαν τους τοίχους της ποικίλης στοάς.