Ήταν ο Ξενοφών Ζολώτας αριστερός;

2020-06-27 15:08

Η χώρα μόλις είχε βγει από τον πόλεμο η οικονομία υπό κατάρρευση η πολιτική οδηγούσε την κοινωνία στον εμφύλιο και λίγο πριν την μεγάλη συμφωνία που υπογράψανε 35 κεντρικοί τραπεζίτες, bretton woods και όπου καθορίσανε ουσιαστικά την λειτουργία του παγκοσμίου τραπεζικού συστήματος και το οποίο γνωρίζουμε έως σήμερα..

Ο τότε σύμβουλος και κατόπιν κεντρικός τραπεζίτης αλλά και πρωθυπουργός της χώρας επί οικουμενικής Μητσοτάκη έγραψε το εν λόγω δοκίμιο το 1944 εν μέσω εμφυλίου, όπου ουσιαστικά έβαλε τους κανόνες και τις έννοιες του κοινωνικού κράτους ως εργαλείο ανάπτυξης και ευημερίας της Ελεύθερης οικονομίας..

Το εν λόγω δοκίμιο αποκαλύπτει κάτι που για πολλούς είναι επτασφράγιστο μυστικό μια και θέλουν οι κοινωνίες να ζουν με τις ψευτοϊδεολογίες περί αριστεράς και δεξιάς διαχείρισης της οικονομίας. 

Για όσους λοιπόν νομίζουν πως η έννοια του κοινωνικού κράτους και η εφαρμογή του Σοσιαλισμού είναι κεκτημένο των αγώνων της εργατικής τάξης και σημαία των αριστερών δεν μένει παρά να δει και να εντοπίσει κάποιος τα δοκίμια που γράφανε τότε όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες όπου καθορίσανε τον μηχανισμό εξυπηρέτησης του ιδιωτικού χρέους και τον μηχανισμό που πρέπει να λειτουργεί.

.Αναρωτιέμαι μονάχα εάν τότε οι ηγέτες της αριστεράς αλλά και της δεξιάς διαβάζανε το εν λόγω δοκίμιο του Ξενοφώντος Ζολώτα εάν θα οδηγούσανε την χώρα στον εμφύλιο πόλεμο...

Σήμερα 80 χρόνια μετά την επιτυχή εφαρμογή αυτού του μοντέλου ετοιμάζεται για την ολοκλήρωση του και το κλείσιμο του κύκλου μετεξέλιξης της Ελεύθερης καπιταλιστικής οικονομίας σε ένα νέο μοντέλο οικονομικής διαχείρισης τύπου Τραπεζικών Σοβιέτ..

Η δικαίωση του Κομμουνισμού είναι το μεγάλο στοίχημα που μας φέρνουν οι τραπεζίτες..

 

πηγή: Πάνος Λελιάτσος

 

**Δείτε ΕΔΩ περισότερα γιά τον Ξενοφώντα Ζολώτα